Arzu Çerkezoğlu

Arzu Çerkezoğlu


Asgari Ücretliye 750 TL Artış Zorunlu

Asgari Ücretliye 750 TL Artış Zorunlu

Türkiye asgari ücretliler toplumu haline geliyor. İktidarın politik tercihleri sonucu asgari ücret giderek ortalama ücret haline geliyor. Ülkemizde 10 milyon civarında işçi asgari ücret ve altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalışıyor. 3,3 milyon işçi (bütün ücretli çalışanların yüzde 17’si) asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda kalan işçilerin sayısı neredeyse 7,5 milyon. Bu sayı bütün çalışanların yüzde 38,3’ünü kapsamaktadır.

2021 asgari ücret belirleme süreci ekonomik kriz ve Covid-19 salgınının getirdiği ekonomik ve sosyal tahribat altında gerçekleşti. Ekonomik krizle birlikte salgının etkileri emekçi sınıfların gelirlerini, alım güçlerini düşürdü ve emekçileri yoksullaştırdı. İş ve gelir kayıplarının artması ile Covid-19 salgınında asgari ücret daha da yaşamsal hale geldi.

Bu koşullar altında belirlenen ancak işçi sınıfının hiçbir yaşamsal sorununa derman olmayan 2021 asgari ücreti, yılın başında artarda gelen zamlarla reel olarak daha da eridi. Antidemokratik bir yöntemle, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki hükümet ve işveren çoğunluğu tarafından belirlenen Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil net 2825 lira 90 kuruş ücret, işçi sınıfının geniş kesimlerini açlığa ve yoksulluğa mahkûm etti. Asgari ücret belirlenirken uluslararası standartlar görmezden gelinerek işçinin ailesi hesaba katılmadı, milyonlarca aile pandemi ve zamlar karşısında savunmasız bırakıldı.

Öte yandan asgari ücret mücadelesi yalnızca asgari ücretin saptanması sürecinde gerçekleştirilecek bir mücadele değildir. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) olarak, işyerlerinde, meydanlarda, sokaklarda, vergi dairelerinin önünde verdiğimiz mücadeleyi 2021 yılında da sürdürme kararlılığımızı asgari ücretin tespit edilmesinin ardından ifade etmiştik.

ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF OLMALI

2021 yılı asgari ücretini arttırmak hala mümkündür, dahası zorunludur.  Asgari ücretin tümüyle vergiden muaf olması ve kesinti yükünün devlet tarafından karşılanması ile, yani bir günde çıkacak bir yasal düzenleme ile asgari ücretliler başta tüm işçi ücretleri pandemi süresince 750 lira artırılabilir. 

Büyük şirketlerin vergileri sıfırlanırken, sermaye sürekli olarak vergi aflarıyla ve imtiyazlarla donatılırken, asgari ücretten vergi alınması adaletsizliktir. 12 yıldır işverenlere bütçeden 5 puan SGK prim desteği sağlayan hükümetin, aynı desteği pandemi sürecinde yaşam mücadelesi veren işçilere de sağlaması gereklidir.
 
Böylesi bir düzenleme ile asgari ücretli işçinin eline geçen miktar yüzde 25’ten fazla artacaktır. Sosyal devlet olmanın gereği olan böylesi bir destek, sadece asgari ücret alan işçilerin değil tüm ücretlilerin yaşam koşullarında kısmi bir iyileşme yaratacaktır. 


 
ASGARİ ÜCRETLİ 122 GÜN DEVLETE ÇALIŞIYOR

Bugün asgari ücretli bir işçi yılın 122 günü dolaylı ve dolaysız vergiler ile diğer kesintiler için çalışmaktadır. Bu durunun kabul edilebilir bir yanı yoktur. Vergide adalet yoksa ücrette adaletten bahsedilemez. 

Asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve asgari ücretliye prim desteği sağlanması, işçi sınıfının tamamı ve toplumun geniş kesimlerince kabul görmüş bir taleptir. Bizler bu talepleri işçi sınıfı adına TBMM'de grubu bulunan tüm partilerle paylaştık. Şimdi sırada işyerlerinden başlayan bir mücadele sürecini örgütlemek var...

Arzu Çerkezoğlu (DİSK Genel Başkanı)

 

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar