Murat Bayar

Murat Bayar


Akif, filmi üzerine

Akif, filmi üzerine

Yazdığı İstiklal Marşı’nın ayakta alkışlanması kadar, Mehmet Akif Ersoy’un, o günün parasıyla Boğaz’da yalı alacak kadar bir parayı, 500 TL’yi reddetmesi de alkışlanır.

Az bilinen ise, Akif’in bu olaydan sonra, can dostu Neyzen’in yanına gelip, “bugün ben de senin gibi davrandım” demesidir. Şimdi size bu konuyu, Akif filmi üzerinden anlatacağım.

İstiklal Marşı’nın, Meclis’te kabulünün (12 Mart 1921) 100. yıldönümünde, yani geçtiğimiz cuma günü (12 Mart 2021), gösterime gireceği açıklanmıştı. Bununla birlikte, sinemalar halen kapalı olduğu için, bu film de, sinemaseverler gibi, salonların açılışını bekliyor.  Akif filminin tanıtımı, çekimlerinin tamamlandığı, 30 Aralık tarihinde yapıldı. 

Sait Halim Paşa Yalısı’ndaki tanıtımda, nedense, filmin fragmanı bile izlettirilmediğinden, oyunculuklar hakkında hiçbir şey söyleyemeyeceğim. 

Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı filmde, Akif’i canlandıran, Şarkıcı Yavuz Bingöl’e, filmde, Mehmet Akif’in can dostu, oda arkadaşı Neyzen Tevfik’e yer verilip, verilmediğini sordum. Neden, bu soruyu senariste ya da film ekibine değil de, Bingöl’e sorduğumun yanıtı ise, Şarkıcının filmle ilgili konuşmasında saklı. 

Yavuz Bingöl, “Medya beni cahillikle suçladı. Arapça bir iki tümce okumam da, Akif karakterine ne kadar vakıf olduğum da, soruldu. Bu konuda uzmanlaşacak kadar bilgi sahibi olduğumu söyleyebilirim. Şair’in, İstiklal Marşı’nı yazdığı Tacettin Dergâhı’na da gittim, torunu Selma Hanım ile de uzun sohbetler yaptım. Tarih okumalarının yanı sıra, Safahat’ı da, ikinci kez okudum. Akif’le ilgili okumadığım kitapları da okudum. Filmde, Kur’an-ı Kerim mealini açıkladıkları bir sahnemiz vardı. Tümcenin diksiyonunu çalıştım. Ama bu sahneyi çekmedik. Ölüm yıldönümünde, Akif’e haksızlık yapılması beni üzdü” dedi. 

Neyzen Tevfik ile Mehmet Akif Ersoy’un yakın dostluğuna filmde, nedenli yer verildiği ile ilgili olarak sorduğum soruya Akif karakterini canlandıran, Bingöl’ün sessiz kalması üzerine, Atatürk’ü canlandıran Fikret Kuşkan, “Ne demek istediğinizi anladım” dedikten sonra, filmde, Neyzen Tevfik’e hiç yer verilmediğini kaydetti. 

Performanslarından para almayan Neyzen, bir gün meyhaneye gelen iki turistin memleketlerine dönebilmek için müzik dinletisi ile para toplamaya çalıştıklarını görür. Bu müziğe kimsenin itibar etmemesi üzerine, Neyzen Tevfik’in neyi ile sergilediği muhteşem dinletinden çok kısa süre sonra, ihtiyacın da üzerinde toplanan parayla, turistleri evine gönderir. Mehmet Akif’in, sen bu kadar yoksulken, neden sanatın için para kabul etmiyorsun, dediğinde, Neyzen, sanatın prestiji için, yanıtını verir. Neyzen’in felsefesinden, can dostu Mehmet Akif çok etkilenmiştir. 

İstiklal Marşı’ndan kazandığı 500 TL’yi reddettiği gün, Neyzen Tevfik’e, “Bugün ben de senin gibi davrandım” demesi de, yaşanmışlıkların sonucudur.

Akif filminde, Yavuz Bingöl, Mehmet Akif Ersoy’u, Fikret Kuşkan ise Atatürk’ü canlandırıyor. 

Film Ekibi ise Sadullah Şentürk’ün yönetmenliğinde; Ömer Erbil’in senaryosu ile Mine Çayıroğlu, Murat Han, Erkan Bektaş ve Atılay Uluışık’ın oyunculuklarından oluşuyor.

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar