Seçkin Çakmak

Seçkin Çakmak


Yapay zeka işsiz bırakacak mı?

Yapay zeka işsiz bırakacak mı?

Geliyor gelmekte olan hem de çok hızlı

15 sene sonra bambaşka bir dünya ile karşı karşıya kalacağız. Şimdiden o dünyanın ayak seslerini duymak mümkün

2022 yılının Ağustos ayında Çinli oyun şirketi Netdragon Websoft CEO koltuğuna Tang Yu isminde yapay zeka robotu atadı. Dünyanın ilk CEO robotu ne mi yaptı dersiniz?

Şirket hisselerinin %10 oranında artış göstermesini sağladı.

Aklımıza Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın 2017 yılında söylediği; ''30 Yıl sonra Time dergisinin kapağındaki yılın CEO'su muhtemelen bir robot olacak. O senden daha iyi hatırlıyor, daha hızlı hesaplıyor'' Sözleri geldi.

Yapay zeka araştırma şirketi OpenAI’ın ChatGPT-4 adında geliştirdiği ve Google’ın yerini alacağını düşündüğüm sohbet robotuyla yapay zekanın kısa sürede neler yapabildiğini deneyimledik. (Bazı aramalarda yanlış bilgiler verse de) Açıkçası yapay zekanın bu kadar gelişmesi insanı ürkütüyor. Benimde imzacı olduğum, Elon Musk, Steve Wozniak ve Yuval Noah Harari gibi ünlü isimlerin imzaladığı Future of Life Institute öncülüğünde ortaya atılan "6 ay bütün yapay zekâ çalışmalarını durdurun’’ mektubu durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Öyle ki ABD Başkanı Joe Biden yapay zekanın yarattığı riskleri ve fırsatları görüşmek üzere bu ayın başında sektör uzmanlarıyla bir araya geldi. Sonuç açıklamasında "Yapay zekanın tehlikeli bir şey olabileceği’’ bildirildi.

Peki yapay zekâ işsiz bırakabilir mi?

Bugün yapay zekâ robotu bir CEO’nun yaptığı işi yaparak başarılı olabiliyorsa neden zaafları, egoları ve duyguları olan bir insana ihtiyaç duyabilir ki? Elbette yapay zekâ birçok insanı işinden edecek ama insanoğlunu işsiz bırakamayacaktır. Örnek verecek olursak insansız savaş uçaklarından dolayı savaş pilotlarına ihtiyaç duyulmayacak ama uçağı uzaktan kontrol eden bir operatöre ihtiyaç duyulacak. Yeni gelişmeler ve yenilikler ortaya çıktıkça o denli yeni mesleklerinde adını duymaya başlayacağımızdan emin olabilirsiniz.

Ancak yine pastayı; kendini geliştiren, güncel tutan ve ezberleri bozan insanlar yiyecektir.

Araştırma ve tahminlere göre yapay zekâ en çok beyaz yakalı çalışanları etkileyeceği öngörülüyor. Beyaz yakalı çalışanların yaptığı birçok işi artık yapay zekâ robotları daha hızlı ve daha az maliyetli bir şekilde yapabilecek.

Dünyanın en büyük yatırım bankası Goldman Sachs, yapay zekâ ile ilgili hazırladığı raporunda üretken yapay zekanın işgücü piyasasında, Dünya geneli 300 Milyon insanı işinden edebileceğini anlatılıyor. Bunun işgücü piyasasında ciddi bir bozulmaya neden olacağı açıklanıyor.

Yapay zekanın bitiremeyeceği meslekler var mı?

Evet! Bilim insanı, Girişimci, Sanatçı, Avukat, Yazar, Cerrah, Psikolog, Din Görevlisi, Politikacı, Sporcu, Tekniker ve benzeri, insani bakış açısına ve fiziksel yeteneklere ihtiyaç duyan meslekler devamlılığını sağlayacaktır.

Dijital medeniyete doğru ilerlediğimiz bugünlerde gelecek adına biz neler yapıyoruz?

Bu yapay zeka bugün başlangıç seviyesindeyken daha ileri seviyede yanlış ellerin elinde oyuncak olursa halimiz nice olacak?

Herşeyi yapay zekaya ve teknolojiye teslim ettikten sonra ya bir Güneş patlaması sonucu manyetik fırtınayla en başa dönersek? Bu soruların cevapları daha zor…

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar