Nursun Erel

Nursun Erel


Tarkan şerefine kalkan kadehler…

Tarkan şerefine kalkan kadehler…

Tarkan Konserini Ankara’da küçük bir restoranda ekrandan izlerken, sevinçten içim içime sığmadı, ne güzeldi kulaklarımızı gözümüzü şenlendiren o şölen, hele meydanda toplanan binlerce İzmirli, mutlulukların paylaşıldıkça çoğaldığının bir kanıtıydı. İzmir’in kurtuluşu ve Tarkan şerefine kadehler neşeyle kaldırılırken birisi arkadan seslendi:

-O mahşeri kalabalığı gören kimileri öfkeden küplere binmiştir , hatta -gavur İzmir- diye söyleniyorlardır.

Kimse kulak asmadı, masalardaki neşe gece boyu sürdü.

Restoran buluşmasını önceden bir arkadaşımız hazırlamış, bana da telefon etmişti:

-Aslında evimizde küçük bir toplantı düzenleyecektik, -Spotify’dan müzik açar, birer kadeh bir şeyler içer, felekten bir gece çalarız- diyorduk ama derken canımız sıkıldı, -dışarı atalım- kendimizi dedik.

-Hayırdır canınız niye sıkıldı?

-Yahu Spotify bizim sürekli dinlediğimiz bir müzik kaynağı, geçen gün öğreniyoruz ki oradaki müzik listelerine  yasak getirilmiş.

-Neymiş o yasaklanan listeler?

-Şimdi sana sansürlü olarak söyleyeyim, çünkü yasak! “Beyefendinin rakı içerken dinlediği şarkılar” bunlardan biri…

-Yahu Beyefendi kim? Atatürk değil mi? Ne mahzur görmüşler? Kim yasaklatmış?

Telefonda bir süre sessiz kalan arkadaşım, “cık… yukarıdaki…” deyince durumu anladım, gülmekten kendimi alamadım. Gençlerin espri yeteneğine bir kez daha hayran oldum.

Tam o sırada bir dostumun sosyal medyada yaptığı paylaşım gözüme çarptı.

Ben de sizinle paylaşayım, Kılıç Ali Hatıratının (*)  49. Sayfasında Atatürk’ten yapılan bir alıntı:

“Bir akşam, yeni harflerin kabul edildiği sıralarda, Mustafa Kemal İstanbul’da, Gülhane Parkında bulunuyordu. Binlerce insan arasında, hep beraberdik. Çok neşeliydi. Kadehini alarak ayağa kalktı ve millete hitabetti:

-Arkadaşlar bu rakıyı vaktiyle padişahlar da içerdi. Onlar da her türlü eğlenceyi yapardı. Yalnız aramızdaki fark, onlar saraylarının dört duvarı arasına gizlenip müraice içerlerdi. Ben ise aziz milletimin huzurunda yapıyorum ve şerefimle içiyorum.

Bu sözlerin sebep olduğu çılgınlık derecesindeki sevgi tezahüratını hiçbir zaman unutamam.”

Ya işte böyle…

Spotify’daki bu müzik listelerinin yasaklanması olayını duymamıştınız değil mi?

Şimdi ben sizinle yasaklandıkları için halkımızın hiç mi hiç haberdar olamayacağı başka yasaklamalardan da bahsedeyim mi o zaman:

-AKP’li bir Belediye Başkanı… Kendisine ait üç işyerinde kaçak su kullandığı için 236 bin TL para cezasına çarptırılmış, ama bu haberler yasaklanmış. (Adını ve hangi belediye olduğunu yasak nedeniyle yazamıyorum!)

-Yurtdışında açılan sahte üniversitelerden alınan diplomalarla birileri meğer yıllardır üst düzey mevkilere getirilmişler! Bu sahtecilik işleri de para karşılığında bu işlerde mahir bir internet sitesi tarafından yapılıyormuş ama bu konudaki haberler yasaklanmış. (O sitenin de adını yasaklar nedeniyle veremiyorum)

-Kerameti kendinden menkul bir Hocamız var ya, işte onun damadının abisi İstanbul yakınlarında bir lüks konut projesi yapıyormuş ama oradaki halk plajını da hop diye kendi projesine dahil edivermiş. Ama halkın tepkisini dile getiren haberleri hemen yasaklatmış. (İsimler bende mahfuz ama söyleyemem çünkü yasak var)

-Beyefendinin eski avukatı ise kendisiyle ilgili bazı haberlere erişim engeli getirtmiş, bu erişim engeli haberlerinin yayınlanması üzerine, onlara da mahkeme kararıyla engel getirmiş. (Beyefendi ile eski avukatının isimlerini yazamıyorum, yasak!)

-Ayol bazılarınız borsada filan işler yapıyorsunuz ya, e tabii AKP’li bazı üst düzey yetkililer ve bürokratlar işlem yapıyorlar, bunlar belli ki manipülatif işlemler ve haklarında soruşturma açılmış, bu da Moody’s kredi kuruluşunun Türkiye notunu indirmesinde etken olmuş. Bu konudaki yazılara  ise yasak getirilmiş. (Sormayın, isimleri vermem yasak)

-Bir Bakanımız meğer devlette söz sahibi oluşuna dayanarak kendi şirketi lehine bazı kararlar aldırıyormuş ama bu konuda yayınlanan haberleri “kişilik haklarım zedeleniyor” diyerek yasaklatmış. (Kim yahu bu bakan? Diye sormayın… Dedim ya, yasak)

-İyi de, madem bu konudaki haberler yasaklanıyor, sen bunları nereden duyuyorsun?

Diye soruyorsanız hemen yanıt vereyim:

-Yönetiminde görev almaktan gurur duyduğum Gazeteciler Cemiyetinin her ay yayınladığı kamuya açık raporumuzu cemiyetimizin web sitesini takip ederek her ay mutlaka okuyun derim. O taktirde ülkede aslında neler olup bittiğini şıp diye anlarsınız.

(*) https://gc-tr.org/category/raporlar/

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İsveç merkezli müzik platformu Spotify hakkında Türkiye’deki bazı kullanıcılarca hazırlanan müzik listelerinin isimleri sebebiyle soruşturma başlattı.  Soruşturma gerekçesi olarak CİMER’e Spotify’da oluşturulan müzik listelerinin isimlerinin “dini değerlere ve devlet büyüklerine hakaret niteliği taşıdığı” iddiasıyla yapılan ihbarlar gösterildi. Şikayet edilenler arasında “Recep Tayyip Erdoğan’ın rakı içerken dinlediği şarkılar, Allah’ın Hz. Adem’i cennetten kovarken dinlediği şarkılar, Devlet Bahçeli Konseptli Otel, Shakira Kemerli Kızla Aşk, Hz Ali’nin makas atarken dinlediği şarkılar” şarkı listeleri bulunuyor.

(**) Atatürk’ün Sırdaşı Kılıç Ali’nin Anıları. Derleyen Hulusi Turgut- İş Bankası Yayınları

telif


Nursun Erel Kimdir?

Nursun Erel, SBF Basın Yayın Yüksek Okulu Mezunudur, meslek yaşamına Anadolu Ajansında başlamış, sonraki yıllarda Tercüman, Cumhuriyet, Milliyet Gazeteleri, NOKTA Dergisi, The New Anatolian Gazetesi̇, KANAL D Haber Merkezi ve Show Tv’de görev yapmış, TRT radyolarında düzenli yorumları yayınlanmıştır. Erel, 40 yıla ulaşan gazetecilik kariyerinde, siyasi muhabirlik, dış politika muhabirliği, haber müdürlüğü, editörlük, temsilcilik gibi sorumluluklar üstlenmiş, özel röportajlar gerçekleştirmiş, köşe yazarlığı yapmıştır… Pek çok araştırma haberi ile devlet mekanizmasındaki aksaklıklara, Kürt sorununa, önemli yolsuzluk olaylarına ışık tutan Erel’in yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar