Emel Seçen

Emel Seçen


Kazanacağız!

Kazanacağız!

Bitti mi?

Sonsuzluğu çağrıştıran, sekiz rakamının, yatmaktan kurtarıp, dik kıldığımız an? Bitti ise başlayabiliriz, kaldığımız yerden saymaya, sövmeye, cinayete.. Ama pardon, tam sekiz mart sabahı yine eşi tarafından bir kadın bıçaklandı, imam nikahlıydı.

Demek ki mesele hala adalet ve medeniyette.

Nikâh, iki kişinin müsterek aile birliğini kurmaya temel atma işidir. Yemin yani harç çift yönlüdür; iyi günde, kötü günde.

Alışmışlar, aç ya da parasız kalınca, beslediği hayvanı kesmeye. Kadın da her şeye yetecek, yetmeyince kendini de bitirerek, adayacak kendini, kime? Ulu eşine!

Eşitsek, adansın. Hatta adanmasın, sevsin yahu! Sevsin, Sevilsin! Karşılıklı.

Çok mu zor insan gibi sevebilmek?

Geçtiğimiz hafta sonu, 50.sanat yılını dolduran ve 68 kuşağının mücadeleci, tartışmasız kadın ozanlarından biri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü, sahnede kutladı. Kimdi o sanatçı, uluslararası arenada üstelik darbeyi kucakladığımız o zor ve çetin günlerde, pek çok yerdeydi, Âşık Sinem Bacı.

Sivas’dan çıktı, okumak en büyük hayali idi. O yokluklar ve nice mücadeleler içinde bir gün dahi boyun eğmedi. Bir fabrikada sessiz gözyaşları içinde yazıldı. Mahir’e ve arkadaşlarına “Oy dere Kızıldere”, bestelendi, başında şefi “Şükür, dünya bir komünistten kurtuldu” derken.

Bu çağda, hanginiz yapabilir ya da kolaydır, cep telefonları üzerinden indirgemek her şeyi. Hapishanede beste yapmak kimin harcı? Âşık Sinem Bacı’nın, “Uyu deme uyuyamam!”

Onunla başladık, yasaklarla çerçevelenmiş çocukluğumuzun diğer güzide şahsiyeti, dünya sanatçısı Selda Bağcan. O da 8 Martı, o da 50.yılını KADINLAR İLE üstelik ücretsiz konserle kutlayacak.

Âşık Sinem Bacı’nın sahnesine, maalesef hem sağlıksal hem Anadolu yakasında olduğu için yetişemedim ama sanırım Küçükçekmece’ye yetişebileceğim.

İyi ki varlar!

Netice de Clara Zetkin ile başlayan uluslararası mücadele, bizde direne direne devam ediyor. Bizim ülkenin kadınları, kendi aralarında bugün için “Savaşa devam!” diyor.

Düşünün, bizleri kendimizi korumak, ifade edebilmek, haklarımız yaşamak için savaşa sürükleyen bir sistem.

Bugün Salı toplantılarında Meral Akşener’de çok güzel bir konuşma gerçekleştirdi. Ayakta alkışlanır. Budur!

Beylikdüzü Belediyesinde, AKSM,de şimdilerde küresel dünyanın yasaklamaya kalktığı yazarlardan biri Nkolay Gogol’un eseri, “Bir delinin hatıra defteri” oyununa ÇYDD öğrencilerimiz ile gittik ve 4 Martta başlayan ve 19 Mart 2022’de son bulacak, ÖNCÜ KADINLAR RESİM SERGİSİ’de vardı. (Küratör: Ülkü Cılızoğlu)

Muazzez İlmiye Çığ, Mevhibe İnönü, Emel Gazimihal, Gül Esin, Bahriye Üçok, Türkan Saylan, Nakiye Öğretmen, Mualla Eyüpoğlu, Afife Jale, Ümmiye Koçak, Suna Kan, Fatma Aliye Hanım, Türkan Şoray, Leyla Gencer, İdil Biret, Süreyya Ağaoğlu , Sabiha Gökçen, Bedia Muvahhit, Semiha Berksoy saymakla bitmez!

Çok şükür, Cumhuriyet kazanımlarının mihenk taşları ama içlerinde bir binanın temellerini oluşturan sütun altına, her karesine yerleştirerek:

KARA FATMA, NENE HATUN, SATI KADIN, NEZAHAT ONBAŞI,GÖRDESLİ MAKBULE..vardı ve niceleri ise yüreğimizde, aklımızda, ruhumuzda var olarak.

İşte onlardan aldığımız ışık ile her karanlığı aşıyoruz. Yeminimiz var, aydınlıkta kalmaya. Ne mutlu ki dünyanın en kahraman kadınlarını çıkartmışız.

68 ruhunun sarsılmaz duruşu ve Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ilkeleri ile…

8 MART değil, her gün emekçi kadın günü.

Her gün emeklerin, kardeşliğin,  birliğin ve sevginin günü.

Direne direne…

KAZANACAĞIZ!

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar