Yunus Can Çebi

Yunus Can Çebi


Kaliteli bir uykunun pozitif etkisi 

Kaliteli bir uykunun pozitif etkisi 

Böyle ilkbahar görülmedi. Normalde hepimiz havaların bir nebze olsa ısınmasını beklerdik. Aksine mevsim normalleri hayal oldu. Kombiler yakıldı, kazaklar tekrar raflardan indirildi.
Devamlı bir uykusuzluk hali...  
Yatanlar uyuyamıyor, uyuyanlar yorgun kalkıyor. Moraller bir hayli düşük haliyle. Çevremde bunu gayet net bir şekilde gözlemiyorum. Normal bir insanın günlük uyuması gereken minimum limit yedi saattir. Bunun altında uyku süreleri kişilerde motivasyon eksikliği, gün içinde odaklanamama, yorgunluk, iş ya da özel hayatında verim alamama gibi durumlara sebebiyet verir. 

Uyku vücudunuzun olmazsa olmazı. Yenilenme ve toparlanma süreci. Profesyonel bir sporcu günde minimum 8 saat uyuyarak, kaslarındaki tahribatı giderebilir. Hatta crossfitt sporcuları günde 10 saat uyumazlarsa kas kayıplarına sebep olan durumlarla karşılaşabilir ve sakatlanabilirler.
Allah’tan bizler profesyonel sporcu değiliz de 7 saat uyku yetiyor. Tabii ki sadece süre değil kaliteli uyku da olmalı. Sporda olduğu gibi uykuda da önemli olan şey istikrar.  Kastım şu: Her gece yatağa geçtiğiniz saat aynı olmalı. Ve tabii ki kalktığınız saat de…
Göreceksiniz, bir süre sonra mışıl mışıl uyuyacak ve yataktan daha dinç kalkacaksınız. 

Yatma ve kalkma saatleri belirli bir düzende olmazsa, bir gece geç diğer gece erken yatarsanız vücudunuz buna mutlak surette tepki verir. Yataktan bir türlü kalkmak istemezsiniz, kalksanız da afyonunuz patlamaz! Kendiniziz bitkin hissedersiniz ve bu mutsuzluğunuz ev halkına da sirayet eder. Evin içi negatif bir enerjiyle dolar…

Şimdi içinizden, “ben akşam erken yatmak istiyorum fakat bir türlü uyuyamıyorum” dediğinizi duyar gibiyim! Demek ki o vücudu çok fazla yormuyorsunuz…

Peki, daha rahat ve deliksiz bir uyku için ne yapmalıyız? 

Buyurun, benim listesi sunuyorum:

Fiziksel aktiviteleri hayatınızdan çıkarmayın 

Yatağa geçmeden hemen önce telefonlarınızı bir kenara bırakın. Asla ama asla yataktayken, “Uykum gelene kadar bugün ne olmuş, diye sosyal medyada dolaşmayın. 

Yatakta gazete de okumayın. Belki bir kitap olabilir ama onda da tercihiniz uykunuzu kaçıracak olmamalı.

Akşam yemeklerini erken yemek iyi bir uyku için çok önemli. Günün bu en son öğününde karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere pek fazla yaklaşmayın. Ayrıca yatmadan 2 saat önce meyve dahil atıştırmalık yemeyi de bırakın ve 

Yatmadan önce yatak odanızı mutlaka havalandırın. Merak etmeyin oksijenden zarar gelmez!
Mümkünse pamuklu kıyafetlerle yatağa girin. 

Yatak odanızın perdesini sımsıkı kapatın. Aman ışık sızmasın. Çünkü karanlık ortamda vücut melatonin hormonu salgılar. Bu da bizim hem daha çabuk uykuya geçmemizi sağlar hem de uykumuzun kalitesini artırır.

Son olarak, kültürümüz ve alışkanlığımız için her ne kadar zor olsa da akşam saat 5’ten sonra kahve ve çay tüketmemeye, hiç değilse sınırlandırmaya çalışın.

İyi uykular...

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar