Prof. Dr. Tevfik Dalgıç

Prof. Dr. Tevfik Dalgıç


İnternet çağında dünyanın neresindeyiz?

İnternet çağında dünyanın neresindeyiz?

Biz  istesek de istemesek de orjinal amacı askeri iletişim olan internet aradan geçen yıllar içinde büyük değişime uğradı ve giderek yaşantımızın bir parçası hem de önemli bir parçası haline geldi.
“Alışveriş yapmak, sinemaya gitmek gibi eskiden arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız aktiviteler akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla zaten sanala taşınmıştı. Şimdi ise yüz yüze iletişimin kesilmesi nedeniyle etkileşim kurmanın yeni yolları aranıyor.

Tüketiciler çoğu benzer aktiviteyi artık sosyal medya aracılığıyla gerçekleştiriyor. Çevrimiçi ortamda eşsiz bir paylaşım dalgası mevcut ve gerçek zamanlı yani canlı olarak yapılan paylaşımlar daha da arttı. Dijital deneyimlerini çevresiyle paylaşma isteği artan tüketiciler, 5G teknolojisinin genişletilmesiyle yakın gelecekte daha çok paylaşımda bulunacak”(Userspots).

Bu yazımızda yorum yapmadan güvenilir kaynağa dayalı bazı istatistikler paylaşmak istiyorum, belki ülkede iletişim alanında genel internet altyapısı ile ilgili konularda özel olarak görevli kamu yöneticisinin dikkatini çeker diye düşünmek istiyorum.
Globalwebındex’in 2020 yılının 3. çeyreğinde yaptığı araştırmaya göre tüm dünyada günde ortalama 6 saat 54 dakika internette geçiriliyor. Buna sosyal medya, haber kanalları, TV ve alışveriş de dahil. Türkiye’de oran biraz daha artıyor. Bizde günlük olarak internette geçirilen zaman 7 saat 57 dakika.
Dünyada en çok üretilen web sitesi içeriği dilinde Türkçe 4. sırada. Alexa.com’dan gelen trafik sıralaması verilerine göre, dünyanın en iyi 10 milyon web sitesinde kullanılan diller sıralaması yapıldı. Bu sıralamada İngilizce, Rusça ve İspanyolca’nın ardında dördüncü sırada Türkçe var. Yani dünyadaki en iyi 10 milyon sitenin %3.7’si Türkçe. Bu veri çok önemli çünkü dijital dünyaya hakim olma potansiyelimizin bir göstergesi.
Portekiz, İspanya ve Brezilya, kişisel verilerin kötüye kullanımını en çok önemseyen ülkelerin başında geliyor. Bu konuda en az endişelenen ülkeler ise Nijerya, Fas ve Gana. Türkiye ise bu çizelgede %29.3’lük oranla sondan 7. sırada.

Dünyadaki internet kullanıcılarının sayısı dünya nüfusunun %59.5’i kadar. Yani 4,66 milyar.
Tüm dünyada insanlar günlük 6 saat 54 dakikayı internette geçiriyor.
Dünya genelinde insanlar günde ortalama 3 saat 24 dakika televizyon izliyor, 2 saat 25 dakika sosyal medyada vakit geçiriyor, 2 saat kitap okuyor, 1 saat 31 dakika müzik dinliyor, 1 saat radyo / podcast dinliyor ve 54 dakika video oyunu oynuyor.
İnternet erişiminin %92.6’si telefonlar ile yapılıyor.
Dünyada en sık kullanılan ilk 3 browser; Chrome, Safari ve Firefox.
İnternet kullanıcıların çoğu interneti bilgi edinmek için kullanıyor. Oranları ise %63.
Google, Youtube ve Facebook dünya genelinde en çok ziyaret edilen siteler. Google’ın arama motoru pazar payı %91.4.
Facebook, Youtube, Whatsapp, FB Messenger ve Instagram  dünya genelinden en çok kullanılan sosyal platformlar.
Dünyada 4.2 milyar aktif sosyal medya kullanıcısı var
Dünya nüfusuna oranla, tüm dünyadaki sosyal medya kullanıcılarının oranı %53.6. Birçok ülke bu oranın üzerinde kullanıcıya sahip. Türkiye’de ise nüfusun %70.8’i sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. Bu sıralamada %99.0’lık bir oranla Birleşik Arap Emirlikleri başı çekiyor. Sosyal medya kullanım oranı en az olan yer ise %15.8’lik oranla Nijerya.  Son 5 yılda dünyadaki sosyal medya kullanıcı sayısı neredeyse 2 kat arttı. 2019 yılına göre bu sayı %13.2’lik bir artış gösterdi. Son beş yılda insanların sosyal medyada harcadığı zaman yaklaşık olarak 1.5 kat arttı. 25-34 yaş aralığı, sosyal medyayı en çok kullanan yaş grubu.
Kadınlar sosyal medyayı erkeklerden daha az kullanıyor.
Dünya nüfusuna oranla, tüm dünyadaki sosyal medya kullanıcılarının oranı %53.6. Birçok ülke bu oranın üzerinde kullanıcıya sahip. Türkiye’de ise nüfusun %70.8’i sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. Bu sıralamada %99.0’lık bir oranla Birleşik Arap Emirlikleri başı çekiyor. Sosyal medya kullanım oranı en az olan yer ise %15.8’lik oranla Nijerya.
Türkiye’de sosyal medyada geçirilen günlük ortalama süre 2 saat 57 dakika. Globalwebındex raporuna göre, sosyal medyada geçirilen günlük süre, dünyada kişi başı 2 saat 25 dakika. Türkiye’de ise 2 saat 57 dakika. Sosyal medya kullanımı en fazla olan yer ise 4 saat 15 dakika ile Filipinler. Bu veri yalnızca Instagram, Facebook, Twitter vb. sosyal kanalların kullanım süresi.

Dünya’da internet kulanıcılarının ortalama 8.4 sosyal medya hesabı var. Bu sıralamada başı 11.4 ile Hindistan çekiyor. Türkiye’de ise kişi başı ortalama 9.4 sosyal medya hesabı bulunuyor.
E-ticaret gibi faaliyetler için sosyal medyanın kullanım oranı dünyada %40.4. Türkiye bu sıralamada biraz daha yukarılarda. Türkiye’de iş için sosyal medyanın kullanım oranı %47. Bu durum, satış faaliyetlerinin yanında tanıtım ve reklam için sosyal medyanın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
Dünyada Sabit İnternet Hızı Ne Kadar?
Dünya kablolu internet hızı ortalaması 96.43 megabit.
Dünyada Sabit İnternet Hızı En Yüksek Olan Ülkeler Hangisi?
En hızlı kablolu internet 308.35 megabit hızla Tayland’da bulunuyor. Bunu, 245.31 megabit ile Singapur ve 226.80 megabit ile Hong Kong takip ediyor.
Türkiye’de Sabit İnternet Hızı Ne Kadar?
Türkiye, 28.89 megabit ile en yavaş kablolu internet hızına sahip beş ülkeden biri. Endonezya, Fas, Kenya ve Nijerya ise bizden sonra gelen ve sıralamanın en sonunda olan ülkeler.
Dünyada Mobil Internet Hızı En Yüksek Olan Ülkeler Hangisi?
En hızlı mobil ınternet Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunuyor ve 177.52 megabit hiza sahip. Sıralamanın devamında 169.03 megabit ile Güney Kore ve 155.89 megabit ile Çin yer alıyor.
Türkiye’de Mobil Internet Hızı Ne Kadar?
Türkiye, sıralamada dünya ortalamasının altında yer alıyor. 34.79 megabit mobil ınternet hızına sahip.  
İnternetten Alışveriş İstatistikleri

İnternet alışverişinde en çok para harcayan ülkeler Güney Kore, İsviçre ve İngiltere. Türkiye’de ise kişi başı 304 dolar harcanıyor yılda.. Bu miktar bugün itibariyle 5624 TL değerinde(26 Ekim  2022). 2019 yılında bu harcama 960 dolardı. Fakat pandemi dönemi e-ticareti de sekteye uğrattı.

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar