Seçkin Çakmak

Seçkin Çakmak


Her şeyi erkekler icat etmedi

Her şeyi erkekler icat etmedi

8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel yazımaünlü oyuncu Robin Williams’ın şu sözüyle başlamak istedim. "Dünyayı kadınlar yönetiyor olsaydı hiç savaş yaşanmazdı ancak 28 günde bir derin müzakereler yaşanırdı." Malumunuz üzere Rusya’nın haksız yere Ukrayna’yı işgal etmesiyle Dünya gündemi savaş ve onun getirdiği ölüm, acı, göç, korku ve yoksulluk ile yine yeniden karşı karşıya kaldı. Hali hazırda birçok coğrafyada kan akmaya ve insanlar açlığa mahkûm edilmeye maalesef devam ediyor. Bazı coğrafyalarda ise kadının değeri yok ve o yüzden 8 Mart Dünya Kadınlar Günü buruk kutlanıyor.

Bugüne özel kadınlar hakkında bir yazı yazmak istediğimde aklıma dünyamıza katkıda bulunan kadın mucitleri yazmak geldi. En nihayetinde her şeyi erkekler icat etmedi ya…

İlk olarak bir kunduracının kızı olan Jeanne Villepreux-Power ile başlayalım bugün güzel bir akvaryumunuz var ve içinde süs balıklarınız dolaşıyorsa bunu ona borçlusunuz çünkü ilk akvaryumu deniz canlılarını incelemek için 1832 yılında ortaya çıkaran Jeanne Villepreux oldu.

İlk mekanik başarılı bulaşık makinesini ise her kadın gibi evinde sürekli davetler veren Josephine Cochrane isimli Amerikalı iş kadını ortaya çıkardı. 1886 yılında hizmetçileri elle bulaşık yıkarken sürekli tabaklarını kırması sonucu buna isyan ederek evinin arka bahçesinde ki bir alet kulübesinde icadını gerçekleştirdi.

Yağmurlu veya karlı bir havada arabanızla giderken önünüzü rahatlıkla görebiliyorsanız o zaman 1903 yılında cam sileceğini icat eden Amerikalı kadın Mary Anderson’a teşekkür etmelisiniz. İlk başta icadını Kanadalı firma vasıtasıyla pazarlamayı denedi ancak firma ‘’Ticari değeri olduğunu düşünmüyoruz.’’ Diyerek geri çevirdi. Halbuki bugün cam silecekleri arabanızın yol güvenliği için olmazsa olmazı.

Amerikalı bir ev hanımı olan Marion Donovan 1949 yılında bebeğinin altına serdiği kumaş bezin sızdırmasına son vermesi için çeşitli denemeler yapmış duş perdesiyle başladığı icadının sonunda sızdırmayan bebek bezini ortaya çıkarmıştır.

Meşhur Titanik filmini hatırlıyorsunuzdur. Geminin buzdağına çarpması sonucu yavaş yavaş derin sulara gömülürken cankurtaran sandalları vasıtasıyla tahliye işlemleri yapılıyordu. Yeterli sandal olmamasına rağmen gerçekte titanikten 700 kişi bu sandallar sayesinde kurtulabilmişti. İşte bu cankurtaran sandallarının mucidi bir kadın; Maria Beasley, 1882 yılında yaptığı buluşu sayesinde birçok insanın hayatı kurtuldu.

Mutfağınızın vazgeçilmezi olan elektrikli buzdolabını ise yine bir ev kadını olan Florence Palpart 1914 yılında icat etti. Yani ev hanımı olmak Dünyamızı kolaylaştıracak bir icat yapmaya engel değil.

Şu soğuk kış günlerinde direksiyon başında arabanızda rahatlıkla ısınabiliyorsanız bunu Margaret Wilcox’a borçlusunuz. 1893 yılında patentini aldığı araç içi ısıtma buluşluyla tarihe adını yazdırdı.

Atom altı parçacıkların artırılmış etkinliğini, diğer adıyla radyoaktiviteyi ilk ortaya çıkaran kişi olan Polonya asıllı Marie Curie, bu yeniliği sayesinde 1903'te fizik, 1911'de ise kimya alanında Nobel ödülünü kazandı. Madam Curie, Nobel ödülü alan ilk kadın ve bu ödülü iki kez kazanan ilk bilim insanı olarak tarihe geçti.

HIV'in AIDS hastalığına yol açtığını keşfeden kişi olarak bilim tarihine geçen kişi ise Fransız bilim kadını Françoise Barre-Sinoussi oldu. AIDS'e bir mikrop veya virüsün yol açıp açmadığını anlamak üzere 1983'te kurulan bir araştırma grubunda yer alan Barre-Sinoussi, yalnızca iki haftada varsayımının doğru olduğunu keşfetti.

GPS, Wİ-Fİ ve Bluetooth’un gelişmesinde pay sahibi olan Hedy Lamarr, Kevlar’ı keşfeden Stephanie Kwolek, Lazerle Katarakt ameliyatını bulan Patricia Bath, Kese kağıdını bulan Margaret E. Knight, Ev güneş enerjisi sistemini icat eden Dr. Maria Telkes, 1952 yılında ilk kod derleyicisini yazan Amiral Dr. Grace Murray Hopper veKoronavirüs aşısının bulunmasında katkı sağlayan Dr. Özlem Türeci

Daha yazamadığımız nice kadınlar… Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi "Şuna inanmak lâzımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir."

Kurucusu, yayın kurulu, genel yayın yönetmeni ve yazar kadrosunun önemli bölümü kadınlardan oluşan Muhalif’in kadınları başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyorum. Daha gelişmiş, güçlü, bilinçli ve sağlıklı bir Millet için kadınlara daha çok vazifeler düşüyor…

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar