Seçkin Çakmak

Seçkin Çakmak


Eller Ay toprağında bitki yetiştirirken…

Eller Ay toprağında bitki yetiştirirken…

Bilim dünyası adına çalışmalar gerçekleştiren NASA geçen günlerde iki önemli gelişmeyi Dünya’mızla paylaştı; İlk gelişme Galaksimizin merkezinde yer alan kara deliğin ilk görüntüsü yayınladı. Bu görüntünün açıklamasını gurur kaynağımız; Arizona Üniversitesi profesörü Türk astronom Feryal Özel yaptı. İkinci önemli gelişme ise makalemize konu olan NASA’nın sponsorluğuyla bilim insanları Ay’dan getirilen topraklarda bitki yetiştirmeyi başardı. Böylelikle daha dikey tarımı yeni yeni uyguluyorken Dünya dışı tarımı konuşmaya başladık. NASA Apollo görevleri boyunca Ay’dan toplamda 381 kg toprak ve taş toplamıştı. Bunun 12 gramını Florida Üniversitesine göndermiş burada gerçekleştirilen çalışmalarda Afrika’ya özgü kolayca yetiştirilebilen tere tohumlarını denek olarak kullanmışlardı. Sonuç olarak Ay toprağında tere bitkisini yetiştirmeyi başardılar. Normal toprakta yetişen bitkiye nazaran yavaş büyüme, bodur kök ve yapraklarla karşılaşsalar dahi pozitif bir gelişme elde edildiği muhakkak.

NASA, en son Ay’ın güneş görmeyen Güney kutbu bölgesine su aramak için robot göndermeyi planladığını açıklamıştı. Eğer NASA Ay’da su bulabilirse kalıcı bir uzay üssü kurmayı hedefliyor.Çin’de 2019 yılında Chang 4 isimli insansız uzay aracını Ay’ın güney kutbuna indirmiş orada özel bir kutu içerisinde deney amaçlı pamuk, patates, maya ve meyve sineği yumurtaları gönderilmişti. Pamuk Ay’da filiz veren ilk bitki olarak tarihe geçti ancak gece çöküp hava -170 dereceye düşünce filizler çürüdü diğer bitkiler ise filiz bile vermedi. Ekosistem deneyi için gönderilen meyve sineği yumurtalarından da herhangi bir sonuç elde edemediler. Yine de Çin Dünya dışı tarım için uzay çalışmalarına devam ediyor.

Eller ay toprağında bitki yetiştirirken biz ise suni gündemlerle kendimizi boş boş meşgul etmeye devam ediyoruz. En son bir TV kanalında eski bir milletvekili (adını yazarak kelime israfı yapmak istemiyorum) geçen yıl sonu bir oyuncunun 47. Altın Kelebek Ödülleri gecesinde giydiği kıyafeti kanuni olarak suç saydı. Yahu memlekette o kadar sorun varken sorun ettiğimiz konulara bakın. Madem ekrana çıkıyorsun sorgulasana; elin oğlu uzayda tarım yapmaya uğraşırken biz kendi ülkemizde neden tarımı beceremiyoruz diye… Zengin toprakların fakir kalmış insanları için birkaç kelam buyursana… İthalatta verilen kaynağın çiftçiden esirgendiğini söylesene…

Türkiye’nin gerçek gündemleri neden tartışılmıyor. Asıl meselelerimizi neden konuşmuyoruz! Ay toprağından bitki yetiştirilmesini beklemiyoruz ama en azından bu bereketli topraklarda insanımızın ucuza domates, salatalık ve patlıcan yemeye hakkı var. Çağırmışlarsa seni ekrana geç bunları konuş...

Türkiye, tarımda 2021 yılında 19.5 Milyar dolar ithalat yaptı. En çok ithal ettiğimiz ürün Buğday, Soya fasulyesi ve Ayçiçeği hatta Ayçiçeği ithalatında dünya lideriyiz. Bir zamanların tahıl ambarı olan ülkemiz düşünün ki buğday ithal edecek seviyeye geldi. Binlerce kişi çiftçiliği bırakıyor, tarım alanları azalıyor. Yüzölçümü olarak Konya’yla neredeyse eşdeğer olan Hollanda dünyanın en çok tarım ürünü ihraç eden 2. ülkesiyken biz Türkiye olarak nerede yanlış yapıyoruz?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ‘’Milli ekonominin temeli tarımdır.’’ Diyerek tarıma önem vermiş bizi kendi kendine yeten bir ülke haline getirmişti. Zamanla gelinen noktada tarım ve dış ticaret politikalarında yapılan yanlışlarla bu hale gelindi. Artık gelişmiş ülkeler ‘’Gıda Milliyetçiliği’’ yapmaya başlıyorken, tarımı stratejik bir sektör olarak gündemlerine almışken biz halen daha tarım sorununu ithalatla aşmaya çalışıyoruz. Akıllanacak gibi de değiliz…

İklim koşulları birçok ülkeye göre uygun olan topraklarımızı ekip biçerek insanımızı doyuramazken uzaya çıkarak ekim yapmak böylece bizim için fantastik bir fikir olarak kalıyor.

Orhan Gencebay’ın 90’lı yıllarda ki ‘’Hep o yerdesin’’ şarkısında söylediği gibi;

‘’Eller gidiyorken aya, biz sonunda kaldık yaya ‘’

İşte biz hep aynı yerdeyiz…

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar