Nursun Erel

Nursun Erel


Di Pietro’yu da mı getirtsek?

Di Pietro’yu da mı getirtsek?

Patates, soğan, ayçiçeği yağı derken, Di Pietro’yu da mı getirtsek?

Ortalık toz duman, “kayıp damat bakan!”ın deyimiyle “at izi it izine karışmış!” Bir yanda mafya lideri Sedat Peker’in “yolsuzluklarla ilgili ifşaatı” diğer yanda SBK diye anılan işadamı Sezgin Baran Korkmaz’ın “kara para aklama” suçlaması ile Avusturya’da gözaltına alınışı ve Amerikan Makamları tarafından “Türkiye’deki tüm mal varlığına el konulmasının istenmesi” herkesi şaşkına çevirmiş durumda… Bakanlar, milletvekilleri, gazeteciler, çok ağır ithamlarla karşı karşıya ama kimseden “TIS” çıkmıyor.

-Yahu bu devleti kim yönetiyor?
Diye ısrarla sorsanız da yanıt yok.

Neden mi?

Belli ki işin ucu “kimlere kimlere” dayanıyor da ondan…

Ne yazık ki, Türk basını, medyası gafil avlandı ama nedenleri var. Malum, havuz medyası ya da yandaş gazeteciler “ne verilirse onu yazma” eğiliminde. Olayların perde arkasını araştırmak filan artık eskilerde kalmış. Devleti yönetenlere gelince, basının karşısına “demeç verip kendilerini parlatmak dışında” asla çıkmıyorlar… Yani gazeteciliğin en önemli girdisi olan “bilgi” çoktandır “aslanın ağzında!”

Fakat, “Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’de sürdürdüğü işler”i incelerken gözüme “yandaş basından” ilginç yazılar çarptı.

Aman efendim, meğer Sezgin Baran Korkmaz ne kadar değerli bir insanmış, herkes onunla “İngilizce bilmiyor” diye dalga geçse de ABD’de ne kadar önemli işlere imza atmış, cebinden milyonlarca dolar harcayarak Türkiye’nin itibarını yükselten lobicilik işleri yürütmüş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ABD’de onur konuğu olarak Harvard Clublar’da filan yemeklere davet ederek Amerikan entelejansiyasının en ileri gelen isimleriyle buluşturmuş…

İyi ki, bu detayları, Cumhurbaşkanının ABD temaslarını “uçağına davet edilerek izleyen” gazetecilerden öğreniyoruz…

O günlerde Kingston Kardeşlerle ilgilli Utah’da açılan ve Sezgin Baran Korkmaz’ı da suçlayan “511 milyon dolarla kara para aklama davası” duyulmamış mıydı acaba? Ya ayyuka çıkan “Bora Jet” olayı? SBK’nın Yalçın Ayaslı’dan satın alıp, ödeme yapmaya gelince kriz çıkarıp üstüne yattığı koskoca havayolu şirketi çerçevesindeki skandalı da mı duymamışlardı? Duysalar ne olacaktı ki?

Türkiye’de de MASAK raporları gereğince mahkemeler Sezgin Baran Korkmaz’ı iki kez gözaltına alıp bırakmadı mı? Aynı mahkemeler, SBK’nın mal varlığının dondurulmasına, yurtdışına çıkışının yasaklanmasına karar vermedi mi?

Sonuç ne oldu peki?

Bu haberlere anında “yasak” getirildi, SBK’nın mal varlığının dondurulması ve yurtdışı yasağına ilişkin kararlar derhal kaldırıldı… Hem de bir Cumhuriyet Başsavcısının “re’sen ve ivedilikle” aldığı kararlarla…SBK Viyana’ya uçtu, Başsavcı da Adalet Bakan Yardımcılığına terfi ettirilerek Ankara’ya gönderildi…

Valla bu bir alınıp bir kaldırılan kararlardan benim başım döndü… İpin ucunu getirmekte zorlanıyorum. Belli ki bir tek ben değil iktidarı muhalefeti de dahil herkes zorlanıyor…

Dün yolculuğumuz sırasında Sivrihisar’da mola verdik, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e rastladım, Afyon’a gidiyormuş, ayaküstü sohbet ettik, SBK olayı üzerindeki yorumunu sordum, dedi ki:

-Mal varlığının dondurulması istemleri üzerindeki bilgiler bana çok yeni ulaştı, enine boyuna bir araştırayım da öyle değerlendireyim, Grup Toplantımda da dile getirmeyi planlıyorum.

Akşener’e Afyon yolculuğu için eşlik eden İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz da MASAK’ın Sezgin Baran Korkmaz’la ilgili “iki çelişkili raporunu” hatırlattı.

MASAK zaten konunun üstünde ancak, UtahMahkemesinden gelen bilgiler üzerine gitmemiş miydi?

Türkiye’de işlenen suçların Amerikan makamları tarafından ortaya konulması ne kadar ilginç değil mi? O yüzden, acaba diyorum gerektiğinde soğan, patates, ayçiçek yağı filan ithal ediyoruz ya, İtalyan Savcı Di Pietro’yu da getirtsek de Türkiye’de de bir temiz eller hareketi başlatsa. Yıllar önce İtalya’da görüştüğümüzde Türkiye’de yaşanan Susurluk Olayı üzerindeki kapsamlı soruşturmaları ne kadar takdir ettiğini anlatarak, “Yılmadan devam, savcılar halk için vardır” dememiş miydi?

telif


Nursun Erel Kimdir?

Nursun Erel, SBF Basın Yayın Yüksek Okulu Mezunudur, meslek yaşamına Anadolu Ajansında başlamış, sonraki yıllarda Tercüman, Cumhuriyet, Milliyet Gazeteleri, NOKTA Dergisi, The New Anatolian Gazetesi̇, KANAL D Haber Merkezi ve Show Tv’de görev yapmış, TRT radyolarında düzenli yorumları yayınlanmıştır. Erel, 40 yıla ulaşan gazetecilik kariyerinde, siyasi muhabirlik, dış politika muhabirliği, haber müdürlüğü, editörlük, temsilcilik gibi sorumluluklar üstlenmiş, özel röportajlar gerçekleştirmiş, köşe yazarlığı yapmıştır… Pek çok araştırma haberi ile devlet mekanizmasındaki aksaklıklara, Kürt sorununa, önemli yolsuzluk olaylarına ışık tutan Erel’in yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar