Tuğçe Özcan

Tuğçe Özcan


Bronzluk artık demode!

Bronzluk artık demode!

DEVİR KENDİNE İYİ BAKMA ZAMANIDIR…

Ha geldi, ha geliyor derken bu sene de ara mevsimleri yaşamadan kendimizi yazın kucağında buluverdik.

Karpuzu, kirazı, parmak arası terlikleri, tiril tiril elbiseleri, hafif meltemi güzel de güneş koruması işini bence daha millet olarak hala tam kavrayamadık. Açık havada bolca oksijen ve D vitamini almak çok önemli ancak şüphesiz her geçen yıl zararları daha fazla ortaya çıkan ultraviyole ışınlara karşı gerekli tedbirleri almak da şart.

Güneş beynimizde canlılık ve mutluluk veren serotonin hormonu miktarını artırıyor ve vücudumuz için vazgeçilmez olan D vitamininin sentezinde de büyük rol oynuyor. Ancak yeterli miktarda D vitamini sentezi için haftada 2-3 gün el sırtları ve kol bölgelerinin yaklaşık 10-15 dakika güneş görmesi yeterli. Daha fazla süre korunmadan güneşe çıkmak fayda yerine zarar getirmekte, cilt hasarı ve cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırmakta.

Yani öğle saatlerinde yağlanıp güneşin altına yatmak cilt için bütün hastalıklara davetiye çıkarmakla eş değer. Özellikle bazı kişiler güneşten çok daha fazla etkilenecek risk grubundalar.

Kimler mi?

  • Açık tenli, kızıl saçlı, mavi-yeşil gözlü kişiler
  • Vücudunda çok sayıda çil olanlar
  • Çok sayıda bene sahip kişiler, 
  • Ailesinde ya da kendisinde cilt kanseri öyküsü olanlar
  • Güneşe uzun süre maruz bırakılan bebekler, altı aydan küçük çocuklar 
  • Açık havada çalışmak zorunda olduğu için düzenli şekilde güneş altında uzun süre kalanlar
  • Bronzlaşmak için uzun süre güneş altında yatan, güneşin zararlı ışınlarının doğrudan geldiği riskli saatlerde güneş altında kalan ve güneşe korunmasız çıkanlar

Peki ne yapmak gerekiyor?

Öncelikle güneşin yoğun olduğu saat aralıklarını bilmek gerekir. Bulutlu havalarda bile UV ışınları güneş yanığı ve deri hasarına yol açabildiğinden, güneşten korunma ihmal edilmemeli. 11:00-16:00 saatleri arasında güneş ışınları daha dik ve yoğun geldiği için bu zaman aralığında güneşten kaçınmak ve korunmak çok önemli. Ayrıca kum, kar ve su gibi yüzeylerden yansıyan güneş ışığının, gölgede bile güneş yanığına yol açabileceği unutulmamalı.

Hava durumuna bakar gibi, UV indeksine de bakabilirsiniz. Birçok cep telefonunda bulunan hava durumu uygulamalarından görülebilen UV indeksinin 3 ve üzerinde olması durumunda güneşten korunulması, özellikle 8’in üzerinde olduğu durumlarda ise mümkünse dışarı çıkılmaması öneriliyor.

Bir de Güneş koruyucu mevzusu var tabi. Öncelikle seçtiğiniz markanın güvenilir olmasına dikkat edin. Güneş koruyucular güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmeli ve terleme gibi nedenlerle etkisi azaldığı için 3-4 saatte bir yeniden uygulanmalı.

Unutmayın, bronzlaşmak bir deri hasarıdır.

Sağlıklı bronzluk diye bir kavram yoktur! “Sağlıklı bronzluk” güneş yağı satmak için uydurulan koca bir yalandan ibarettir.

Bir cilt ne kadar bronzlaşmışsa, o kadar çok hasar almış demektir.

Doğal güneş ışığıyla bronzlaşmanın yanında, solaryum gibi bronzlaşma yolları da güneş yanığı, erken yaşlanma ve deri kanseri riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Yalnızca bir seans solaryum kullanımı ile melanom ve melanom dışı deri kanserlerinin oluşma riski yüzde 20 ila yüzde 67 arasında artış göstermektedir.

Dönem artık bronzluğun moda olduğu bir dönem değil. Devir kendine iyi bakma zamanıdır.

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar