Prof. Dr. Tevfik Dalgıç

Prof. Dr. Tevfik Dalgıç


Belfast nire Havana nire?

Belfast nire Havana nire?

Değerli okurlarım, bugün size siyaset dışı, akademik yaşam dışı, araştırma ve incelemeler dışı bir konu sunacağım. Belki bencillik diye tanımlansa bile, müzik zevkimi de yansıtacak bir oluşumdan söz etmek istiyorum. Atlas Okyanusunun iki ucunda iki ada. İrelanda ve Küba. Ve iki şehir; Belfast ve Havana. İki adanın arasındaki mesafe yaklaşık 6 bin kilometre. Bu kadar birbirinden uzak, iklimleri farklı, rejimleri farklı, kültürleri farklı iki ayrı toplum. Belfast Kuzey İrlanda’nın başkenti. Birleşik Krallık içinde kendi parlamentosu olan bir toprak. Küba ise Castro rejimi altında yaşayan apayrı bir ülke.

Bu iki ada ülkesini birleştiren en yeni oluşum ise iki sanatçının ortak bir yapıtı. Bir Müzik CD’si. Belfast’tan İrlanda’nın en tanınmış müzisyeni, flütün sihirbazı Sir James Galway. Onu dünyada tanımayan yok gibi müzik severler arasında. Flüte can veren, en karmaşık melodileri flütün sihirli sesi ile insanın beynine huzur ve mutluluklar getiren bir usta. Havana tarafında ise ABD’de Grammy ödülüne aday gösterilen bir Küba orkestrası. Tiempo Libre (Özgürlük Temposu) isimli bir grup. Yüksek tempolu Timba müziği ile Latin cazını birleştiren bir grup. Grubun tüm üyeleri Küba’nın klasik müzik konservatuvarı mezunu yaratıcı ve genç sanatçılardan oluşuyor. Grubun lideri ise piyanist Jorge Gomez.

Bu iki müzik sanatçısı “O’Reilly Street”-O’Reilly Caddesi” isimli bir müzik CD yaptılar. Yıllar once Amerika’da satışa çıkan bu CD’yi dinlerken insan uzak iklimlere, sıcak denizlere ve egzotik topraklara uzanıyor. Klasik ile çağdaş ve yaşayan ritimler bir arada. Claude Billing Caz Suiti ile Afro-Cuban ritmi, Bach’in Badinerie’sinin yeni aranjmanı bir arada CD’de.

Sir James Galway, tüm İrlandalıların sevdiği bir isim. 60 yılı aşan müzik deneyimini içeren ve 30 milyondan fazla satan 60’dan fazla albüm yaptı. Yaşı 83’e yaklaşan bir flüt sihirbazı. En canlı melodileri, en zor ritimleri flütü ile insan ruhuna işleyen bir şekle sokuyor. Evimde bulunan çok değişik albümleri arasına bu yeni albümü de katarken, belki de üstadın meslek yaşamındaki en önemli yapıtlarından birisine sahip olmanın zevkini de taşır gibiyim. CD’yi dinlerken tüm zihin yorgunluğum kayboluyor dersem inanır mısınız?.

Kübalı orkestra Amerika’da çok ilgi görüyor. Çağdaş Küba müziğinin elçileri olarak tanınıyorlar. James Galway yeni CD ile ilgili olarak Amerikan Public Radio’da yaptığı konuşmada ortak çalışmadan ve ortaya çıkan eserden çok memnun olduğunu söyledi. Kendi internet sitesinde ise “bu kayıt şimdiye kadar katıldığım en önemli kayıtlardan birisi oldu ve çok büyük bir heyecan duyuyorum. Bu yaşta bu tür çalışma gerçekten şahane bir duygu veriyor.”

CD’nin İrlanda asıllı bir generalin ismini taşıması ise Küba ile İrlandalılar arasındaki tarihsel bir bağı da ortaya çıkardı. General O’Reilly Küba tarihinde önemli bir rol oynamış ve İspanyollara karşı büyük başarılar kazanmış. Açlık ve kıtlıktan kaçan çok sayıda İrlandalının Küba’ya yerleştiği de biliniyor. Havana’da bir sokağa bu İrlandalı generalin adı verilmis. Zaten CD’nin ismi de bu sokaktan alınma. CD Sony ürünü olarak piyasaya sunuldu.

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar