Özlem Algül

Özlem Algül


Açık Hava Mutfakları

Açık Hava Mutfakları

‘’Mutfak; yemek hazırlanması için ayrılan alan.’’ İlk akla gelen tanımı bu.

Avlanmaya başlanmasından bugüne ihtiyacı aynı başlıkta tanımlanırken; insanın evrim süreci ile de ilgili başlıca ip uçları veren, coğrafyası, kültürü, icatları, icadın pişirme tekniğine verdiği yön ve bugün geldiğimiz mutfaklar.

Kurgusunda; Aldın, yıkadın, pişirdin. Bu düzen hangi kurgunun içinde yerleşirsek yerleşelim değişmez kural ise insanoğlu yerleşti, avlandı ve pişirdi demek mutfağın yaşamsal öyküsünü anlatmak için ilham verici olabileceğini düşünüyorum.

Ve bugün açık hava mutfakları; Bahçe, veranda, teras, balkon gibi alanlara yerleşen çoğu zaman önemsenen şimdi ise popüler olan uygulamalar arasında, önceleri yazlık, dağ evleri, müstakil  evlerin bir parçası şimdi ise şehir hayatının ve yaşadığımız sürecin dışarı ile ilişkide olmak istemenin hali ile daha da planlanarak yaşam kurgularına dahil edilmek istenen mekânlar arasında.

Mangal ve barbekünün vazgeçilmez lezzetine tutkun olanların açık havada yemek keyfini zenginleştirmek için uyguladıkları açık hava mutfakları. Açık havada, bol oksijenle pişen yemeklerin lezzetine varmak ve yemek keyfinizi tamamen açık alana taşımak isteyenler için. Bu kurguyu yaparken iklim faktörünü de düşünmek hatta rüzgârın yönünü bile planlamaya dahil etmeniz gerekiyor, geriye leziz yemekler, misafirleriniz, hoş sohbet kalıyor.

  Açık hava mutfakları tasarım ve dekorasyonları öncelikle kurgusunun hangi alanına yerleşeceğiniz ev ile ilişkisi planlamak başlıca unsuru. Evet açık kullanmak tercih sebebi fakat her mevsimi yaşayan bir coğrafya için her zaman kullanılacak düzende çözümlemeler yapılması da mümkün. Öncelik dışarıda olmak ve kullanılacak malzemeler bu öncelik dahilinde olmalı. Tasarımcı kullanıcıyı mekânsal hikayesinde final ile tanıştırsa da bu alanların alt yapısı; Elektrik, tesisat, mekanik gibi teknik donanımın planlanması, alt yapının oluşturulması öncelikler arasında hatta en basit örnek ile balkonunuzda sabit bir barbekü yerleştirmek istediğinizde bile doğadan geleni yani rüzgârın yönünü bilmeniz gerekiyor doğal olan fiziksel olarak mekanik alt yapısını değiştiriyor.

 

Açık hava mutfağında kullanacağınız mutfak ekipmanlarını seçerken  paslanmaz çelikten ve endüstriyel özellikte olması tercih sebebi fakat gelinen son teknoloji de ama ilginç olan ilkel olanın teknolojili ile buluştuğunu bir alan halinde ; Artık tasarımın bir parçası yıllanmış ağaçlardan mutfağın gövdesi, ya da tezgahınız olarak  kullanılırken, demirin dövülerek hazırlandığı hava koşullarına rağmen oksitlemeye maruz kalarak bozulması bile günden güne eskimesi tasarımın bir parçası haline geldi.

Ama en geleneksel olarak masif ahşap, doğal taş ya da iroko gibi malzemeler kullanılması tercih sebebi.

Ekipmanların; evye, buzdolabı, fırın, barbekü gibi ve ayrıntıda kullanılacak tüm elemanlar dış mekanla uyumlu paslanmaz malzemeden tercih edilirken ayrıntıda tabak, çanak, çatal, kaşık, bıçak tercihleri bile tüm hava koşullarına göre seçilmeli hatta desen ve modelleri de ayırtıda düşünülmeli

Yerleşim oluştuktan sonra pişirme ve yemek yeme alanını da yakın tutmak bu kurgunun bir parçası aile ya da misafir bu alanların olmazsa olmazı.

 

Bahçe, veranda, teras, balkon ilk akla gelen ama açık denince geniş alanlara yayılma hissi doğuyor. Bu tanımlar başlı başına bize nasıl bir alan için de olduğumuzu belirtirken malzeme kullanımda aynı yerleşim planları birbirinden farkı olması gerektiğini söylüyor. Ve bu alanları her mevsime uygun şekilde şeffaflığı bozmadan camekanlarda kapatmak, uygun sepatörler kullanarak bölücüler oluşturmak, hareketli çatı örtüleri, pergola, çadır, her mevsim için kullanmaya hazır hale getirmek mümkün.

‘’Maison Francaise’’ için kaleme aldığım ‘’Açık Hava Mutfakları’’için bilinmesi gerekenleri siz değerli okuyucularım için detaylandırdım. İlham olması dileği ile.

Sevgiler

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar