Ayla Ganioğlu

Ayla Ganioğlu


CHP: “Seçimde trafoya dinazor bile girebilir ama meydanı boş bırakmayacağız.”

CHP: “Seçimde trafoya dinazor bile girebilir ama meydanı boş bırakmayacağız.”

2014 yerel seçimlerinde sandıklar açılmış sayım yapılırken, ilginç bir tesadüf olarak, gece yarısı Ankara’da ve bazı şehirlerde elektrikler kesilmişti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız ise, elektrik kesintilerinin gerekçesini açıklarken, “Espri yapmıyorum, trafoya kedi girdi. Bu ilk kez yaşanmadı. Bunu seçime bağlamak yanlış.” demişti.

O tarihten bu yana her seçimde, muhalefetin en büyük korkusu, elektriklerin sayımlar bitmeden, seçim sonuçlanmadan kesilmesi oldu. 

CHP’nin parti içi eğitim sorumlusu Prof Dr Aytuğ Atıcı, seçim güvenliği için, örgütlerden ve bilgi teknolojilerinden sorumlu genel başkan yardımcılıklarıyla birlikte tüm illerde bir çalışma yürütüyor. Muhalif’e, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“Trafoya dinazor girebilir”

Prof Atıcı, “Trafoya kedi girdi” sözlerini hatırlatarak, “Meydanı boş bırakırsanız, trafoya dinazor bile girer. O yüzden meydanı boş bırakmayacağız.” dedi.

Seçimin her aşamasında sorun olabileceğini ifade eden Prof Atıcı, yasalarda yapılan değişikliklerin de bazı sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti. Prof Atıcı, son yasal düzenlemelerle, iki kamu görevlisinin sandık kurullarında başkan olarak görev yapacaklarını ve sandıkta görevli iki memur dışında, AKP ve MHP’den de birer kişi bulunacağı için, sandık kurulunda, iktidar kanadı lehine, yedide dört çoğunluk oluşacağına bildirdi.

Prof Atıcı, “Bu memurların nasıl görevlendirileceğine ilçe seçim kurulu karar verecek. İlçe seçim kurulunun hükümetten, AKP’den talimat almayacağını kim garanti edebilir? Eğer vatandaşlarımız diyorsa ki, biz AKP’ye çok güveniyoruz. Hiç bir şey yapmaz. Buna on yaşındaki çocuk bile inanmayacaktır, şüphe duyacaktır. Şüpheli, şaibeli bir iş yapılmıştır ama bu yasaldır. Sandık başında bir ihtilaf çıkması durumunda, yedi kişi bu sorunu çözerken, oy kullanacak. Memurların tarafsız kalacak şekilde oraya gönderileceğine insanlar inanıyorsa, söyleyecek sözüm yok. Ben devleti yönetenlere, AKP’ye güvenmiyorum. AKP’nin bir parti devleti kurmaya çalıştığını görüyorum ve bunlara müdahalede bulunabileceklerini hissediyorum.”

“AKP’li olmayan hakimlere baskı”

Prof Atıcı, il seçim kurullarında en kıdemli hakimler yerine, birinci sınıf hakimlerin yeterli olmasına ilişkin yasal düzenleme sonrasında, kurayla belirlenecek birinci sınıf hakimlerden, AKP’li olmayanlara, kuraya girmemeleri yönünde baskılar yapılacağı duyumlarının olduğunu söyledi.

Prof Atıcı, “Son dönemlerde pek çok AKP il, ilçe başkanlığı, yöneticiliği yapanlar hakim, savcı yapıldılar. Bunlar en kıdemli olamadılar daha. Yasayı değiştirerek, il, ilçe seçim kurulu başkanı olmak için birinci sınıf hakim olmanın yeterli olmasını getirdiler, yani olayı kendi lehlerine çevirdiler.  Birinci sınıf hakimlerin hepsi AKP’li olmayabilir ama kurayla belirleyeceğiz diyorlar, şaşırıyor muyuz? Hayır şaşırmıyoruz. AKP’li olmayan hakimlere kuraya girmeyin baskısı yapılacağı konusunda duyumlarımız var.” dedi.  

“Elini kırarız”

Prof Atıcı, seçimlerin güvenliği konusunda “çok ama çok ciddi endişeleri” olduğunu belirtti. 

“Bazı ahlaksızların demokrasiyi hiçe sayarak,’Seçimleri sandıkta vermeyiz’ dediğine şahit olduk. SADAT gibi bazı yapıların, halkta çeşitli algılar oluşturmaya çalıştığını gördük. 15 Temmuz darbe girişiminde kaybolan binlerce silahın akıbetinin hala ne olduğunun bilinmediği bir durumda, ortamı bulandırmanın çok kolay olduğunu tespit ettik. Bütün bunları bir araya koyduğumuzda, seçim güvenliğini tehdit edecek organize bir hareket olmamakla birlikte, bazı kötü niyetli insanların listelere, sandıklara ve sandıklardan çıkacak sonuçlara el atma, el uzatma ihtimalini gördük. Bu eli kırarız. Milletimiz ister AKP ister MHP’ye ister HDP’ye, kime oy verirse versin, biz o oyu namusumuz gibi koruyacağız ve milli iradının sandığa yansımasını ve sandığa yansıyan milli iradenin de en doğru şekilde sonuçlara yansımasını sağlayacağız. “ dedi.

Seçim güvenliği

Tüm Türkiye’yi gezerek, seçim güvenliği çalışması yaptıklarını anlatan Prof Atıcı, sokak örgütlenmesi yaptıklarını belirterek, “Bunun için Türkiye’yi yaklaşık 200 bin öbeğe böldük. Her öbekte en fazla dörtyüz seçmen var. Bu dörtyüz seçmene, ortalama yüz haneye bir arkadaşımızı görevlendiriyoruz ve bunların tamamı tek tek evleri ziyaret ediyor. Öncelikli YSK’nın listesindeki bu haneler gerçekten var mı, yok mu diye bakıyor, bir de burada sahte, eksik, fazla seçmen var mı diye bakıyor.” dedi. 

Prof Atıcı, ikinci olarak, ilçe başkanlarının, bütün sandıklara görevli ataması yaptıklarını, yedeklerinin ve hatta onların yerine geçebileceklerin de belirlendiğini ve bunların çalışmalarına ilişkin eğitimlerin gerçekleştiğini söyledi.

telif

Makale Yorumları

  • Nuran Doğaroğlu04-07-2022 19:43

    Merhabalar Sayın Hocam. Saptamalarınıza katılmamak mümkün değil.Seçim denince inanın yüreğim pırpır ediyor. Benim endişelerim de iki yönlü: Ve buların önlenmesi için ne yapabileceğimiz konusunda hiç bir fikrim yok. Birincisi vatandaş yapılan Suriyeliler .İkincisi geçerli sayılabilecek mühürsüz oylar.Bütün çalışmalarınızda ellerinize sağlık kolaylıklar diliyorum,

  • İ e04-07-2022 19:19

    Suçluyu sardı telaş Geliyoruz gel yanaş Açtığı yaraları Saralım yavaş yavaş Onlar telaş içinde Endişe var sesinde Namuslular geliyor Sevgi umut hepsinde

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar