Tuğçe Özcan

Tuğçe Özcan


Pandemi bebekleriyle iletişim

Pandemi bebekleriyle iletişim

Pandemi döneminde dünyaya gelen bebekler şuanda yaklaşık 2 buçuk yaşındalar. Onlar, diğer yaşıtlarına göre çok farklı bir zamanda doğdular. Dünyayı tanımaya çalıştıkları en meraklı zamanlarında eve kapalı kaldılar. Birçoğu gerek yasaklar, gerek hastalık korkusu yüzünden çok uzun süre kimselerle görüşmeden, aylarca zamanlarını evde geçirdi. Parklardan, bahçelerden uzak kaldılar. Anne kokusundan sonra en aşina oldukları şey kolonya kokusu oldu.

Biraz asosyal, biraz ebeveynlerine yapışık büyüdüler. Bu nedenle onlarla iletişim kurarken, her zamankinden çok daha hassas davranmak gerekiyor.

  • Pandemi bebeklerinin çok güçlü sosyal ilişkileri olmayabilir. Onları yeni bir ortama alıştırırken çok yavaş hareket etmeli ve tepkilerine çok dikkat etmelisiniz. Alışması için onlara normalden daha uzun zaman tanımalı, alışma süreci tamamlanana dek kendilerini yalnız hissedecekleri hamlelerden kaçınmalısınız.
     
  • Pandemi bebekleri anne ve babaları ile diğer bebeklerden daha çok zaman geçirdiği için, kimi zaman ayrılık kaygıları bu bebeklerde daha yüksek olabilir. Ayrılık kaygısını tetikleyecek güvensiz iletişimlerden kesinlikle kaçmak gerekir. Örneğin çocuğunuza haber vermeden bir anda ortadan kaybolmak onun için büyük bir stres faktörü olabilir. Yanından ayrılırken onunla konuşmalı, ne zaman geri döneceğinizi söylemeli ve ağlayacağını bilseniz dahi, ona el sallayarak gözünün önündeyken ayrılmalısınız.
     
  • Pandemi bebekleri kimi zaman iletişime kapalı olabilir. Onları zorlamayın. Size cevap vermeleri, oyuna katılmaları için ısrarcı olmayın. Sakinlikle, zaman tanıyarak onlara yavaş yavaş yaklaşmak daha doğru olacaktır.
     
  • Okula başlama döneminde geçiş nesnesi kullanarak, onların kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilirsiniz. Geçiş nesnesi evde sık kullandığı, oynamaktan keyif aldığı bir oyuncak ya da müslin bir örtü, küçük bir yastık gibi evine ait bir şeyler olabilir.
     
  • Pandemi döneminde doğan bebekler park, bahçe, kreş gibi mikrop paylaşımına zemin hazırlayan ama aslında bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine de katkı sağlayan ortamlardan uzak oldukları için bünyeleri diğer çocuklardan daha hassas olabilir. Onlara steril bir yaklaşımda bulunmaktan ziyade, mikroplarla da tanışacağı bağışıklık sistemlerini destekleyici adımlar atmak daha uygun bir adım olabilir. Onları sık sık açık havaya çıkarabilir ve takviyeler için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
     
  • Pandemi bebekleri maskeli insanları artık normal karşılıyor. Ancak maskenin ardında konuşmaları ve ağız hareketlerini diğer çocuklar kadar iyi gözlemleyemedikleri için konuşma konusunda yaşıtlarından geri gelebilirler. Paniklemeyin, kıyaslamayın. Onlara zaman verin.
     
  • Pandemi bebekleri doktor kontrolleri, göz - diş muayenesi gibi işlemlerin öncesinde daha fazla stresli ve gergin olabilirler. Hastane ortamlarında gördükleri tepeden tırnağa kapalı olan koruma giysileri, onlar için korkutucu olabilir. Bu tür doktor işlemleri için onlara birkaç gün önceden konuyla benzerlik gösteren resimli hikayeler okuyabilir, neler görebileceği hakkında fikir verebilirsiniz. Doktor korkusu olan çocuklar için doktor seti oyuncakları daha yumuşak bir iletişim için köprü olabilir. Bu tip ortamları daha iyi hatırlaması için, en sevdiği kurabiyeden ya da meyveden yanınıza alıp bekleme alanını biraz daha rahat geçirebilirsiniz.
     
  • Pandemi bebekleri evde çok fazla vakit geçirdikleri için ekrana diğer yaşıtlarından daha fazla maruz kalmış olabilirler. Lütfen bu konuda hiçbir anneyi yargılamayın, öğüt verirken kırıcı olmayın. Çevrenizde çocuğunun çok fazla ekrana maruz kaldığını düşündüğünüz bir anne varsa, anneye çocuğu ile oyun oynayabileceği alanlar açarak destek olabilirsiniz. Örneğin bu anneye ziyarete geldiğinizde yanınızda ona bir sonraki öğün için yiyebileceği yemek, ev yoğurdu, sağlıklı muffinler ya da ilginç bir oyuncak getirebilirsiniz. Böylece bunları hazırlamak için harcayacağı zamanı çocuğu ile başbaşa oyun ile geçirebilir.
     
  • Özellikle iki yaş sendromu döneminde pandemi bebekleri daha inatçı, daha içe kapanık ya da normalde yapmadığı davranışları benimsediği bir sürece girebilir. Onlarla inatlaşmayın. Bezi bırakması ya da odasında yalnız uyuması için onları kesinlikle zorlamayın. Hazır olmalarını bekleyin. Ağlama krizlerinde yalnız bırakmayın, sarılın. Kokunuzu duymasına izin verin. Unutmayın, onlar dünyaya sizin isteklerinizi yerine getirmek için değil, kendi kararları ile dünyayı keşfederek yaşamlarını kurmak için geldiler.

telif

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar