İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5194 %0.04
49,6025 %0.01
5.793,12 % 0,70
90.701,47 %-2.037
Ara

Metal in Turkey, bir festivalden çok daha fazlası

YAYINLAMA:
Metal in Turkey, bir festivalden çok daha fazlası

Bosphorus Open Aır Metal 2025 ‘n bir gün öncesi, büyük bit titizlikle yürüttükleri Türkiye’nin en önemli müzik festivallerinden biri olarak bu sene sadece üst üste iki gün uluslararası platformda konukları ağırlamayacak.

Evet, bir gün öncesinden yine fark atarak Türkiye’de ilk kez  – Bosphorus Music Conference- Bosphorus Open Aır Metal Müzik Konferansını gerçekleştirdi.

Dün Nişantaşı Üniversitesinde; temel olarak Türkiye’de Rock/Black ayrışımları henüz olmadan, doğumdan itibaren süreçte yer alanlar başta olmak üzere şu başlıklar altında bir araya geldi.

Moderatörlüğünü, Dr.Şener Yıldız’n yaptığı ve tam 17 yıl boyunca TRT çatısı altında, dinleyicileri ve izleyicileri tarafından “Metal Doktoru” adını alarak,  Rock Metal’i sundu. Bununla da yetinmeyen, esasen Tıp Doktoru olan ve seksenli yıllarda; kıyafetinden, sunduğu şarkıcılara karşı nasıl tutumlara göğüs gerdiğini anlatırken. Aynı zamanda 80 darbesi sonrası –Polis Radyosu-çatısı altında yaptığı izlenimlerinin bugünlere, sebebiyet vermesindeki yansımasını, panelin ilk konuşmacılarından olan “Black Tootht”dan Tuna Vural- Sizin sayenizde ben buradayım. O polis radyosundan bizi aşıladınız. Ve bir gün Amerika/ Dallas’a gittiğimde, kimsenin tanımadığını düşündüğüm anlarda ne kadarda tanır olduğumuzu. Bilenlerin varlığını bilmek elbette en başta aldığınız deneyimlerde saklı. Bize çok şey öğrettiniz” dedi. Ayrıca Amerika’daki festivalde neden ikinci olduklarını paylaştı.

Çok sayıda müzik dergi kuruluşundan katılımcılar yer alırken,  Türkiye’de metalin doğuşunun tarihinin altı çizilerek, önemli panelistlerden bir diğeri Aptülkadir Elçioğlu’ydu. Sabah nöbetleri ile karikatür çizen emekçilerin sayfasından duyurduğu konserler. Dışlanan, metal müzik yapanlar. Cem Karaca-Barış Manço gibi ağırlıklı Anadolu yakasının seslerinin ufak ufak yükselişi ve Gazeteci Süreyya İzgi’nin deneyimlerinden ve Türkiye’de yine ilklerden Mazhar Şiringöz (Metalium) deneyimlerinden izlerle devam etti.

-Yeraltından Yükselen Sesler: Heavy Metal ve Agresif Metalin Türkiye’Deki Tarihi ve Kültürel Etkileri’nin ardından 2.oturumda yer alan Yelda Aktuna ile “Metalin Toplumsal ve Kültürel Etkileri”nde, yansımalar, karalamalar, deneyimler ve “Kadınların Metalde Yeri”nden; Bosphorus Open Air Festivalinin sorumluları İbrahim Karakurt ve Bahadır Uludağlar sözü Boğaç Gökmen ile aldıklarında; bu festivalin sıradan bir festival olmadığının altını çizdiler.

İleriye dönük çok geniş kapsamlı bir festival ama en çok organizasyon işinde de epey yol kat ettiklerinin altını çizen Bahadır Uludağlar, müzisyen kimliği ile de Festival kadar Organizasyonun sorumluluğunun, sahnede olan bir sanatçı olması sebebiyle işin zor kısımlarına değinirken;

-Bir yola çıktık. Herkes bir yerde durabilir ama biz buradayız ve daha da iyi olacağız-dedi.

Son oturum, Türkiye dışında çeşitli ülke konuklarının festivallere bakışları ve seyirci ile buluşma noktasında, metal sahnesinin farklılık ve bütünleyicilik yönleri ile Oslo’da yer alan İnferno Festival Direktörleri Asmund Prytz(Norveç), Silje Wergeland, yer alırken. Dünyada Metal Festivallerin en önemlilerinden olan “Eindhoven Metal Fest”, Bergen’den, “Beyond The Gates Festival” direktörleri yer aldı. Roman Hödl (Aut) Adrian Sıbru (Rom) Laetitia Abbenes(Hollanda)  konuşmaları ile tamamlandı.

Rock Heavy Metal Death Metal Black

Notlarımız ise “Kaptan Kadavra” kendine has oluşturmuş olduğu seyircisi ile yurt dışındaki festivaller hedefinde.

Amorphis Finlandiya’dan doom metalin temsilcilerinden, Candlemass, My dying bride ve Tiamat fanlarının da playlistlerinde yer alan grup Uniq’i sallayacak ekipler arasında yer almakta.

Ayrıca Avustralyalı Belphegor, uluslararası metal sahnesinde boy göstermiş ve -Black Metal- bandı olarak bugün ki geceye damga vuracağını düşündüklerimizden.

Necrodaemon, The Devil’s, Sanctus Diaboli Confidimus canlı canlı izleme imkânı bulabileceğiz.

EMEL SEÇEN

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *