İşte CHP’li 11 Büyükşehir Belediyesinin Performansı: Başarılı sıralamasında hangi iller var?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İşte CHP’li 11 Büyükşehir Belediyesinin Performansı: Başarılı sıralamasında hangi iller var?
Abone ol
Veri analizi kuruluşu Polimetre, CHP yönetiminin de 31 Mart yerel seçimleri öncesinde üzerinde durduğu 11 Büyükşehir Belediye ve ilçelerin performansına ilişkin çarpıcı sonuçların yer aldığı son çalışmasını açıkladı. Buna göre, son iki milletvekili seçimi karşılaştırmasında CHP’nin oyunu yüzde 17.1 oranında artıran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ‘en başarılı’ başkan olarak ortaya çıktı. Başarılı sıralamasında, Mersin, Antalya, Adana, İstanbul, Eskişehir, Aydın Büyükşehir Belediyeleri de bulunuyor. İzmir, Tekirdağ, Hatay ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanları ise başarısız olarak nitelendirildi. En Başarılı İlçe Belediyesi ise, Antalya -Döşemealtı, En Başarısız İlçe Belediyesi Hatay- Defne Belediyesi olarak belirtildi.

Hülya Özmen- Muhalif

 M. Günal Ölçer’in kurucusu olduğu veri analizi kuruluşu Polimetre, ‘31-Mart-2019 Yerel Seçiminde CHP’li Adayların Kazandıkları 11 Büyükşehirde Belediye Başkanlarının Performanslarının’ değerlendirildiği son çalışmasını açıkladı. Son iki milletvekili seçimi karşılaştırmasında CHP’nin oyunu yüzde 17.1 oranında artıran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ‘en başarılı’ başkan olarak ortaya çıktı. Başarılı sıralamasında, Mersin, Antalya, Adana, İstanbul, Eskişehir, Aydın Büyükşehir Belediyeleri de bulunuyor.  İzmir, Tekirdağ, Hatay ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanları ise başarısız olarak nitelendirildi. En Başarılı İlçe Belediyesi ise, Antalya -Döşemealtı, En Başarısız İlçe Belediyesi Hatay- Defne Belediyesi olarak belirtildi. M. Günal Ölçer, ‘Fahiş hatalar yapılmazsa 30 Büyükşehirde 2019 Yerel seçiminde yüzde 33.8 olan oy oranı yüzde 37'nin üzerine çıkacağı bellidir” diyor.

Muğla’da partinin oyları yüzde 8.4 azaldı

 Çalışmaya göre, Muğla CHP oylarının düştüğü yer olarak görülürken bu duruma ilişkin, “CHP oy oranı en Çok (-%8.4)  azalan Muğla Büyükşehir Belediyesinin “en başarısız’ olduğu görülmektedir”  yorumu yapıldı.  

Polimetre’nin çalışmasında yer alan değerlendirmeler şöyle:

Büyükşehir Belediye Başkanlarının Değerlendirilmesi

Son 2 Milletvekili Seçimindeki CHP oy oranlarının karşılaştırılmasından, “Yöresinde CHP Oy Oranını Arttıran Belediye Başkanlarının “BAŞARILI”, Arttıramayanların “BAŞARISIZ” olduğu kriterine göre değerlendirildiğinde;

. Ankara, Mersin, Antalya, Adana, İstanbul, Eskişehir, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlarının başarılı

• İzmir, Tekirdağ, Hatay ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlarının başarısız olduğu söylenebilir

• CHP Oy Oranı En Çok (%17.1) Artan Ankara Büyükşehir Belediyesinin “En  başarılı”,  CHP Oy Oranı En Çok (-%8.4) Azalan Muğla Büyükşehir Belediyesinin “En başarısız”olduğu görülmektedir

Adana Büyükşehir Belediyesi Sınırlarındaki 15 İlçenin tümünde CHP Oy Oranları arttı

• Büyükşehir Belediye Başkanlarının başarılı olup olmadıklarının bir başka kriteri de “Hizmet Götürdükleri İlçelerden Kaçında CHP Oy Oranının Arttığıdır”.

• Bu kritere göre; ADANA Büyükşehir Belediyesi Sınırlarındaki 15 İlçenin tümünde CHP Oy Oranları Artarken, MUĞLA Büyükşehir Sınırlarındaki 13 ilçeden sadece 1’inde arttığı, 12’sinde ise azaldığı hesaplanıyor.

• Bu durumda ADANA Belediyesinin Performans Notu %100, Muğla Belediyesinin de %8  olmaktadır.

İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

En Başarılı İlçe Belediyesinin ANTALYA-DÖŞEMEALTI, En Başarısız İlçe Belediyesinin de HATAY-DEFNE Belediyesi olduğu anlaşılmaktadır.


Yorum Yazın