İstanbul
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,8528 %0.33
43,3053 %-0.47
3.980,18 % -1,32
104.050,01 %-0.075
Ara
Muhalif. M. ÖZEL Mesut Değer’den, Sezgin Tanrıkulu’ya ‘Diyarbakır’ düzeltmesi, Meclis Başkanlığı seçimlerinde Numan Kurtulmuş ve Gülizar Biçer Karaca yeniden aynı görevlere gelirse, 2569 Araştırma önergesi verildi, sadece 576’sı Görüşüldü; Meclis’ten havadisler...

Mesut Değer’den, Sezgin Tanrıkulu’ya ‘Diyarbakır’ düzeltmesi, Meclis Başkanlığı seçimlerinde Numan Kurtulmuş ve Gülizar Biçer Karaca yeniden aynı görevlere gelirse, 2569 Araştırma önergesi verildi, sadece 576’sı Görüşüldü; Meclis’ten havadisler...

CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun Diyarbakır açıklamaları, eski vekil Mesut Değer'in 2002 seçim hatırlatmasıyla tartışma yarattı. TBMM’de başkanlık seçim süreci başlarken, araştırma önergelerine dair çarpıcı veriler gündemde.

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 6 dk

Haftanın en tartışmalı konularından biri CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, hakkındaki iddialara yanıt vermek için katıldığı bir programda, “CHP'nin 46 yıl sonra Diyarbakır'da çıkardığı ilk milletvekiliyim” sözleri oldu. Tanrıkulu’nun bu sözlerine, düzeltme 2002 yılı hatırlatmasıyla CHP’nin 22. Yasama dönemi Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer’den geldi.  Değer, Muhalif’e, “2002 Kasım seçimlerinde CHP, Diyarbakır'da iki milletvekili çıkarmıştır. Üçüncü milletvekili ise 61 oyla kaybedildi” dedi.

TBMM’de, ikinci devre başkanlık seçimi için süreç 28 Mayıs'ta başlıyor. Kulislerde, Can Atalay’la ilgili AYM kararını Genel Kurul kürsüsünden okutarak, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile AKP’nin hedefindeki isim CHP’li Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın yeni dönemde de Grubunun desteği ile görevine devam edebileceği belirtiliyor.  Numan Kurtulmuş’un da yeni dönemde koltuğunu koruması bekleniyor.  Böyle olduğu takdirde, Can Atalay’la karşı karşıya gelen iki ismi nasıl çalışacağı  bugünden merak konusu…

TBMM’nin denetim karnesini çıkaran CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın verdiği bilgiye göre, Haziran 2023’ten Mart 2025’e TBMM Başkanlığına verilen 2569 adet toplam araştırma önergesinden sadece Grup önerisi olarak görüşülenlerin sayısı 576.

Hülya Özmen- Muhalif Özel

CHP’nin 22. Yasama dönemi Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, 28. Yasama dönemi  Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, “CHP'nin 46 yıl sonra Diyarbakır'da çıkardığı ilk milletvekiliyim” sözlerine düzeltme yaptı. 2002 Kasım seçimlerinde CHP’nin Diyarbakır'da iki milletvekili çıkardığını, üçüncü vekilin sadece 61 oyla kaybedildiğini  hatırlatan Değer, “Sn. Tanrıkulu'nun,  ‘CHP'nin 46 yıl sonra Diyarbakır'da çıkardığı ilk milletvekiliyim’ ifadesi doğru değildir. 2002 Kasım seçimlerinde CHP Diyarbakır'da iki milletvekili çıkarmıştır. Üçüncü milletvekilini ise 61 oyla kaybettik. Mesut Değer ve Muhsin Koçyiğit Diyarbakır CHP'den milletvekili seçilmiştir.”

 Değer’in, CHP’nin Diyarbakır’da siyasi tarihine ilişkin verdiği önemli bilgiler şöyle:

-1979 yılından beri 46 yıllık süreç içerisinde CHP Diyarbakır’da milletvekili çıkarmadığı  iddiası doğru değildir.

1977 yılında CHP Diyarbakır’dan 3 milletvekili çıkardı 1979 yerel seçimler yılıdır.

1980 darbesinde CHP kapatıldı.  

1983 Halkçı Parti 3 milletvekili

1987 SODEP 4 Milletvekili

1989 SHP yerelde seçimleri aldı Büyükşehir ve İlçe belediye başkanlarını aldı

1991’de SHP 8 milletvekilinin 7’sini  

1992 yılında CHP yeniden açıldı.  Mart 1993’te Kurultay yaparak siyasi hayata katıldı

1994 CHP Yerel seçimlerde Diyarbakır’da yüzde 4 oy aldı.

1999 seçimlerinde 1 Milletvekili çıkardı. Ancak, CHP, Türkiye geneli %10 baraj altında oy aldı ve barajda kaldığı için vekil çıkaramadı.

2002 seçimlerinde iki milletvekili çıkarıldı. Mesut Değer ve Muhsin Koçyiğit. 3. Vekili 61 oyla kaybedildi.

--

Yeni dönemde de aynı görevlerde devam edecekler mi?

TBMM’de, ikinci devre başkanlık seçimi için süreç 28 Mayıs'ta başlıyor. Kulislerde, Can Atalay’la ilgili AYM kararını Genel Kurul kürsüsünden okutarak, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile AKP’nin hedefindeki isim CHP’li Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’nın yeni dönemde de partisinin desteği ile görevine devam edebileceği belirtiliyor.  Numan Kurtulmuş’un da yeni dönemde koltuğunu koruması bekleniyor.  Böyle olduğu takdirde, Can Atalay’la karşı karşıya gelen iki ismin nasıl çalışacağı bugünden merak konusu oldu.

TBMM’de Numan Kurtulmuş'un görev süresi doluyor. Bu nedenle, ikinci devre başkanlık seçimi için süreç 28 Mayıs'ta başlayacak. Meclis Başkanı, Başkanlık Divanı üyeleri, partilerin grup başkanvekilleri ve ihtisas komisyonları üyelikleri, Meclis İç Tüzüğü’ne göre 2 yıllık görev süreleri tamamlandığı için yeniden belirlenecek.  Seçilenlerin görevleri yasama dönemi sona erinceye kadar devam ediyor.  28 Mayıs’tan itibaren adaylar 5 gün içinde TBMM Başkanlığına bildirilecek. Sonraki 5 gün içinde de TBMM Genel Kurulu toplanarak gizli oyla seçim yapacak. Seçimin 3 Haziran’da yapılması bekleniyor.

Meclis Başkanlığı için birinci ve ikinci turda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy gerekiyor. Üçüncü oylamada da salt çoğunluğun sağlanamaması durumunda en fazla oyu bulunan iki aday için dördüncü oylamaya gidilecek ve bu turda en fazla oy alan üye TBMM Başkanı seçilecek.

TBMM Başkanlığının yanı sıra TBMM Başkanlık Divanı da yeniden belirlenecek. TBMM Başkanvekilleri ile Başkanlık Divanı üyeleri için partiler isim bildirecek. Siyasi partilerin grup yönetimleri ile komisyonlar da yenilenecek.

AKP ve MHP, muhalefetin hangi  önergelerine ret verdi

 TBMM’nin 28. Dönemini kapsayan süreçte, Haziran 2023’ten Mart 2025’e TBMM Başkanlığına toplam 2569 adet araştırma önergesi verildi.  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, Karabük Milletvekili  CHP’li  Cevdet  Akay’ın soru önergesine cevap veren TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, 28. dönemde 576 araştırma önergesinin grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğünü açıkladı.

2569 Araştırma Önergesi Verildi, Sadece 576’sı Görüşüldü

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ortaya koyduğu meclis karnesiyle, iktidar ve iktidar ortağının vatandaşların sorunlarını nasıl görmezden geldiğini gözler önüne serdi. TBMM istatistiklerine göre, 28. Dönemi kapsayan Haziran 2023’ten Mart 2025’e kadar TBMM Başkanlığı’na toplam 2569 adet araştırma önergesi verilirken, bu araştırma önergelerinden sadece 576’sı grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü

 Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan CHP’li Akay, “Sahada aktif olarak çalışıyor ve yaşanan sorunları yakından gözlemliyoruz. Tespit ettiğimiz sorunların araştırılması ve çözülmesi için de bunları TBMM’ye taşıyoruz. Fakat ne yazık ki TBMM’ye sunduğumuz araştırma önergelerinin çoğu gündeme alınmadığı gibi, gündeme alınan önergelerimiz de AKP ve MHP oylarıyla reddediliyor. İktidar ve ortağı vatandaşlarımızın sorunlarını yok saydığı gibi onların yarasına merhem olacak adımları da atmıyor. AKP ve MHP kötü ve kırıklarla  dolu bu karnesinin acı sonuçlarını ise vatandaşlarımıza yaşatıyor. Vatandaşlarımız sorunlarını görmezden gelen, onları adeta yok sayanlara, önüne gelen ilk sandıkta gereken cevabı verecek.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen, AKP ve MHP oylarıyla reddedilen başlıca araştırma önergeleri ise şu şekilde;

- Yaygınlaşan kara para aklamanın nedenlerinin araştırılması

- Kara para aklama, vergi kaçakçılığı gibi suçların araştırılması

- Yargıdaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarının araştırılması

- Organize suç örgütlerinin kamudaki bağlantılarının araştırılması

- Organize suç örgütlerinin devlet bankalarından aldıkları kredilerin araştırılması

- Kişisel verilerin ele geçirildiğine dair iddiaların araştırılması

- Yap–İşlet–Devret modeliyle yapılan projelerin kamuya getirdiği ekonomik yükün araştırılması

- Vergi vermeyen ve vergi muafiyetinden yararlanan şirketlerin araştırılması

- Madencilik sektöründe özelleştirme uygulamalarının olumsuz etkilerinin araştırılması

- Türkiye’de depreme dayanıksız okulların durumlarının araştırılması

- Deprem sonrası yaşanan sorunların araştırılması

- Ekonomik sorunların halkımıza verdiği zararların araştırılması

- Vergide adaletsizliğin araştırılması

- Vergi sisteminin toplum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin araştırılması

- Konut kiralarındaki artışın nedenlerinin araştırılması

- Vatandaşlarımızın barınma sorununun nedenlerinin araştırılması

- Kadına yönelik şiddetin araştırılması

- Çocuklar ve Gençler arasında uyuşturucu kullanımındaki artışın araştırılması

- Suça sürüklenen çocuk sayısının yıllar içerisindeki artış nedenleri ve artışa ilişkin çözüm yollarının belirlenmesi

- Çocuk istismarları ve kayıp çocuk vakalarının araştırılması

- Tip 1 diyabet hastası çocukların yaşamlarında karşılaştıkları sorunların araştırılması

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *