İstanbul
Kapalı
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,9875 %0.09
55,8515 %0.06
6.746,83 %0.09
84.520,00 %0.40
Muhalif. ”Yaralı olmayan hayvan yavrularını doğadan koparmayın” uyarısı

”Yaralı olmayan hayvan yavrularını doğadan koparmayın” uyarısı

”Yaralı olmayan hayvan yavrularını doğadan koparmayın” uyarısı
Okunma Süresi: 2 dk

İZMİR (AA) İzmir Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Serkan Eğrilmez, uçamayan her kuşun tedaviye ihtiyaç duymadığını belirterek, "O sırada anneleri tarafından gözlemlenen kuşlar oluyor. Birkaç saatlik, günlük deneme uçuşlarını gerçekleştiren kuşlar da olabiliyor." dedi.

Çiğli ilçesindeki 126 türden 1360 hayvana ev sahipliği yapan doğal yaşam parkında, vatandaşlar tarafından doğada bulunan yaralı ve güçsüz hayvanların bakım ve tedavileri de gerçekleştiriliyor.

Park yetkilileri, özellikle kuş yavrularının uçmayı öğrenme dönemlerinde, doğada uçamaz halde bulunan çok sayıda kuşun vatandaşlar tarafından kendilerine getirildiğini kaydederek, yaralı olmayan hayvanların doğadan koparılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Doğal Yaşam Parkı Şube Müdürü Eğrilmez, AA muhabirine tedavi amacıyla getirilen yaban hayvanlarının bakım ve tedavilerini yaptıklarını, ardından doğaya saldıklarını anlattı.

Eğrilmez, vatandaşlar tarafından özellikle bahar aylarında çok fazla yavru kuş getirildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Diyorlar ki 'bu hayvanı bulduk uçamıyordu.' Aslında anne, bakımlarını yuvada tamamladıktan sonra onları yuvadan aşağıya atıyor, 'artık uçma vaktin geldi' diyor. Kuşlar 1 günlük, birkaç saatlik deneme yapıyorlar. Örneğin sahil kenarlarında çatılardan aşağıya atılan martıların aslında denize ulaşmaları gerekiyor. Denize ulaşacaklar ve o güvenli ortamda kanat çırpmaya başlayıp uçmayı öğrenecekler. O yüzden vatandaşlarımızın böyle kuşlar gördüklerinde onları alıp hayvanat bahçesine, milli parklara veya veteriner hekime götürmek yerine su kuşlarını özellikle denize doğru götürmeleri ve onların doğayla buluşmalarını sağlamaları gerekiyor."

Yaralı sanılarak getirilen yavru tilki ve baykuşlar doğaya salındı

Mayıs ayında, vatandaşlar tarafında yaralı olduğu düşüncesiyle parka getirilen 2 tilki yavrusu ile 2 baykuşun bakımları tamamlandı.

Herhangi bir yaraları bulunmayan hayvanlar 3,5 aylık bakımlarının ardından doğaya bırakıldı.

Hayvanlarla ilgilenen hayvan bakıcısı Hulki Öztürk, tilkiler ve baykuşların yeterli olgunluğa eriştiğini ifade etti. Bakım ve beslenmelerinin özenle yapıldığını aktaran Öztürk, "Tilkiler geldiklerinde birisi 400 diğeri 500 gramdı. Şimdi birisi 3, diğer 3,5 kilogram civarına geldi." dedi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız