İstanbul
Parçalı bulutlu
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
49,0139 %0.12
56,1125 %0.06
6.740,80 %0.33
85.008,00 %1.14
Muhalif. Suriye’nin Suveyda ilinde rejim karşıtı protestoların ilk yıl dönümünde halk gösteri düzenledi

Suriye’nin Suveyda ilinde rejim karşıtı protestoların ilk yıl dönümünde halk gösteri düzenledi

Suriye’nin Suveyda ilinde rejim karşıtı protestoların ilk yıl dönümünde halk gösteri düzenledi
Okunma Süresi: 2 dk

TEL ABAYD (AA) Suriye'nin güneyindeki Suveyda ilinde, Beşşar Esed rejimi karşıtı protestoların birinci yıl dönümü dolayısıyla geniş katılımlı gösteri düzenlendi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suveyda il merkezindeki Onur Meydanı'nda yüzlerce sivil bir araya gelerek Beşşar Esed rejimini protesto etti.

Özgür Suriye Ordusu bayrakları ile Dürzi topluluğun bayrağını taşıyan protestocular, "Tüm Suriyeliler için barış", "Özgürlüğe bir yıl ve devam ediyoruz", "Özgürlük" ve "Yola devam ediyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

Suveyda'daki protestolar

Beşşar Esed rejiminin, 16 Ağustos 2023'te aldığı akaryakıta zam kararından bir gün sonra Suveyda'da birçok noktada gösteriler başlamıştı.

Rejimin ekonomik politikalarına ve keyfi uygulamalarına tepki olarak şoförler kontak, esnaflar kepenk ve bölge halkının kurduğu yerel silahlı gruplar, Şam'a giden ana yolları kapatmıştı.

İlerleyen süreçte, protestocular devlet dairelerin ön cephelerindeki Beşşar Esed ile kardeşi Basel ve babası Hafız Esed'in fotoğraflarını yırtıp kaldırmış, iktidardaki Baas Partisinin tüm ofis çalışanlarını ilden kovmuştu.

Bu gelişmelerin ardından Beşşar Esed rejimi, protestoları bastırmak için Suveyda'ya askeri yığınak yapmıştı. Bunun üzerine kentteki Dürzi topluluğunun ruhani lideri Hikmet elHecri de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ilde gerginliğin yükselmesine karşı uyarıda bulunarak, "geri adım atmayacaklarını ve barışçıl gösterilerin süreceğini" vurgulamıştı.

Suveyda'da rejim ordusu ile yerel silahlı grupları arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız