İstanbul
Kapalı
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
48,9870 %0.10
55,8473 %0.12
6.636,62 %-1.55
83.734,90 %-0.89
Muhalif. ”HIT30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı” tanıtıldı

”HIT30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı” tanıtıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: ”Türkiye’yi yeni nesil enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücresi, rüzgar türbinleri alanlarında bir üretim merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bugün ilan edilen 6 davet kapsamında, 20 milyar doların üstünde özel sektör yatırımının 2030 yılına kadar ülkemizde gerçekleştirilmesini sağlayacağız” ”HIT30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı’yla eş zamanlı olarak, Dijital Dönüşüm Destek Programı, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Yenilikçi, Yükselen Teknolojiler çağrısını da ilan ettik”

”HIT30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı” tanıtıldı
Okunma Süresi: 3 dk

İSTANBUL (AA) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'yi yeni nesil enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücresi, rüzgar türbinleri alanlarında üretim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen HIT30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, tanıtım töreninin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada teşvik programına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Kacır, HIT30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı kapsamında özellikle yenilikçi yükselen teknoloji alanlarında Türkiye'ye küresel yatırımların gelmesini hedeflediklerini bildirdi.

Bu doğrultuda çıktıkları ilk altı çağrıyla, Türkiye'yi yeni nesil enerjili araçlar, batarya teknolojileri, çip teknolojileri, güneş hücresi, rüzgar türbinleri alanlarında bir üretim merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Kacır, "Bu altı çağrı kapsamında, 20 milyar doların üzerinde özel sektör yatırımının 2030 yılına ülkemizde gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Bu çağrılarımızı tamamlayıcı nitelikte, dünyada en fazla ARGE çalışmaları yürüten ilk 1000 şirketin Türkiye'de kuracakları ARGE merkezlerine de etkin destekler sunacağız." diye konuştu.

Kacır, Türkiye'nin HIT30 programı ile 2030 yılına kadar vergi destekleri, hibe destekleri ve pazar geliştirme desteklerini kapsayan 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji alanlarına yönlendireceğini, Türkiye'nin son 22 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde yatırım ve üretim alanında muazzam bir ivmeyle gelişme kaydettiğini ifade etti.

Sanayide çalışan sayısının son 22 yılda, 3 milyon 900 binden 6 milyon 700 bine yükseldiğini aktaran Kacır, şunları kaydetti:

"Organize sanayi bölgelerimizin sayısını 191'den 361'e çıkardık, 43 yeni endüstri bölgesi kurduk. Bütün bu altyapılar, otomotivde üretimimizi yıllık 357 binden 1 milyon 468 bine, beyaz eşyada üretimimizi yıllık 6,7 milyondan 32,3 milyona, demir çelikte üretimimizi yıllık 16 milyon tondan 34 milyon tona, ilaçta üretimimizi 969 milyon kutudan 2,4 milyar kutuya çıkarmamızı sağladı. Böylelikle tüm sanayi sektörlerinde, sanayi ürünleri ihracatımızı yıllık 34 milyar dolardan 241 milyar dolara yükseltmeyi sanayicilerimizle, yatırımcılarımızla birlikte başardık."

"Bugün 40 yatırımcıya teşekkür belgelerini takdim ettik"

Bakan Kacır, son 22 yılda 73 bine yakın yatırıma teşvik belgesi düzenlendiğini, 6,4 trilyon liralık yatırımın ve 2 milyon 800 bin istihdamın önünün açıldığını, özellikle stratejik nitelikteki büyük ölçekli yatırımlara proje bazlı devlet destekleri kapsamında bugüne dek 60'tan fazla yatırımı desteklediklerini anlattı.

Bugün, bu yatırımlar içerisinde en büyük ölçeğe sahip 40 yatırımcıya teşekkür belgelerini takdim ettiklerini ifade eden Kacır, şöyle devam etti:

"Belgelerini takdim ettiğimiz yatırımcılarımızın Türkiye'de gerçekleştirmekte oldukları yatırımların toplam tutarı 40 milyar doların üzerindedir. Şimdi HIT30 programıyla 2030 yılına dek, Türkiye'de oyun değiştirici olmasını hedeflediğimiz elektrikli araç, batarya, güneş hücresi, rüzgar türbini, çip ve ARGE alanlarında ve sonrasında da sağlıklı yaşam teknolojilerinde ve benzeri yüksek teknoloji alanlarında, hiper ölçekteki veri merkezi yatırımlarında yeni projelerin hayata geçmesini amaçlıyoruz."

Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, HIT30 Yüksek Teknoloji Teşvik Programı'yla eş zamanlı, Dijital Dönüşüm Destek Programı, Yeşil Dönüşüm Destek Programı ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Yenilikçi, Yükselen Teknolojiler çağrısını ilan ettiklerini bildirdi.

Hedeflerinin bu 4 programla, Türkiye'de yüksek teknoloji ihracatını, kalkınma planında belirtildiği gibi hızla yükseltmek olduğunu vurgulayan Kacır, toplam ihracatın içinde yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün ve hizmetlerin payını yüzde 50'ye eriştirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız