ABD merkezli çevresel sağlık kuruluşu Environmental Working Group (EWG), her yıl yayınladığı "Kirli Düzine" (Dirty Dozen) raporunu kamuoyuyla paylaştı. Tarım ürünlerinde bulunan pestisit kalıntılarını inceleyen araştırma, özellikle çilek, ıspanak ve elma gibi sık tüketilen ürünlerde endişe verici düzeyde kimyasal kalıntılar bulunduğunu ortaya koydu.

En Kirli Ürünler: Çilek, Ispanak, Üzüm ve Elma
EWG'nin ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ve Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) temin ettiği on binlerce gıda örneğini analiz ettiği çalışmada, 46 meyve ve 12 sebze türü incelendi. Analizlerde toplamda 209 farklı pestisit kalıntısı tespit edilirken, numunelerin %95’inde en az bir pestisit izine rastlandı.
Çilek numunelerinde ortalama 7,8 farklı pestisit tespit edilirken, bazı örneklerde bu sayı 20’ye kadar çıktı. Tespit edilen zararlı kimyasallar arasında karbendazim (kanser ve üreme sağlığı üzerinde olumsuz etkileriyle bilinen bir madde) ve nörolojik zararlar oluşturabilecek bifentrin dikkat çekti.
Benzer şekilde, ıspanaklarda ortalama 7, bazı örneklerde ise 19 pestisit bulundu. Avrupa Birliği'nde yasaklı olan permetrin maddesinin ABD'deki ıspanaklarda yaygın olarak bulunduğu belirtildi. Elmalarda ise kan dolaşımı, karaciğer ve böbrek sağlığı açısından risk oluşturan difeminalin maddesi öne çıktı.

En Temiz Ürünler Hangileri?
Araştırma, pestisit kalıntısı en az bulunan, dolayısıyla daha güvenli kabul edilen ürünleri de açıkladı. Listede şu ürünler yer aldı:
Avokado
Tatlı mısır
Ananas
Soğan
Papaya
Bezelye
Kuşkonmaz
Kavun
Kivi
Lahana
Karpuz
Mantar
Mango
Tatlı patates
Uzmanlardan Organik ve Hijyen Uyarısı
EWG'nin kıdemli toksikoloji uzmanı Dr. Alexis Temkin, "Tarımda kullanılan kimyasalların hormon sistemi üzerindeki etkilerine dair artan bilimsel bulgular var" diyerek tüketicilere uyarılarda bulundu. Temkin, mümkün olduğunca organik ürünlerin tercih edilmesini, meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce mutlaka iyice yıkanmasını ve gerekiyorsa kabuklarının soyulmasını tavsiye etti.