Nursun Erel

Nursun Erel


Doğruları söylemese Silivri’de ne işi vardı?

Doğruları söylemese Silivri’de ne işi vardı?

23 Nisan’ı yaşamak, yaşatmak ve geleceğe umutla bakmak hepimizin hakkı. Bu önemli gün üzerinde konuşmak için emekli tümamiral  Dr. Deniz Kutluk’la bir araya geldik. Gazeteciler Cemiyetinin gelenekselleşen programı olarak kayda geçen söyleşimizde Kutluk’la Atatürk’ün Bursa Nutku’ndan, egemenlik kavramına, Ukrayna’dan, İstanbul’a kadar sürüklenen mayınlara, göçmenlerin durumuna, Kıbrıs ve diğer adalara kadar uzandık. Bu aydınlatıcı röportajı sizlerle önümüzdeki günlerde paylaşacağım.

Aslında Deniz Kuvvetlerinin  önde gelen bir amirali olmasına karşılık, Dr. Deniz Kutluk kendisine emeklilik sonrası sivil yaşamda öylesine bir kariyer inşa etti ki, hayranlık duymamak mümkün değil, çifte doktora yaptı, kitaplar kaleme aldı, söyleşilere katılarak Türkiye’nin ve dünyanın içinde bulunduğu sorunları dile getirdi, bu arada kapsamlı hobilerinden de geri kalmadı hatta kendine iyi bakma ve spordan vazgeçmeme ilkesi düşünülürse daha çok gençlerin tutkusu olan “motorsiklet” merakına da şaşırmamak gerekir…

-Oooo, Deniz amiral kim bilir devlette nasıl takdir görmüştür?

Diye soruyorsanız anlatayım…

Nedense ülkemizde aydınlık fikirli, çalışkan insanlara karşı “büyük bir alerji” duyulduğunun kanıtıdır Kutluk amiralin durumu. Balyoz Davası sırasında yargılanıp 4 yıla yakın süreyle Silivri’de hapis yatmıştır.

Söyleşimizi tamamladığımızda  sorduğum her soruya “direkt yanıtlar verdiği” için kendisine teşekkür ediyordum ki, eşi İrem Kutluk:

-Doğruları söylemese Silivri’de ne işi vardı? Dedi. 

Söyleşi sırasında Deniz Kutluk’a bu konuyu da sordum, “Balyoz Davası nedeniyle onca zaman hapis yattınız, bu haksızlık nedeniyle kırgın mısınız?” Diye, işte yanıtı:

-“Balyoz’dan 4 yıla yakın süre hapiste kaldım. Bundan dolayı devlete olan bir kırgınlığım yok. Çünkü  devlet aslında soyut bir kavram. Ama her katmanda devleti idare edenlere ve aslında bu millet için hizmette bulunduğum 39 yıl boyunca 3-4 kez hayatımı tehlikeye atmış olmama rağmen bir kitlesel karşı çıkış görmemiş olmamdan dolayı (millete)  kırgınım. Yani hem idarecilere hem de o kitlesel karşı çıkışı göstermeyenlere…”

Evet, ne yazık ki Türk toplumu “tepkisizleştirildi…” 

Balyoz Davasında yaşananları hep birlikte izledik, karanlık amaçlar ve ilişkilerle bir araya gelenlerin sahte deliller üreterek başlattığı bu süreç geçti, ama pek çok kişiyi, kamuoyunu, basını, ülkenin hak hukuk, adalet arayışını “ezdi” de geçti.  

Silivri’deki yargılamanın kimi oturumlarını izlemiştim, oradan bir örnek sunayım, siz karar verin:

Yağmur bardaktan dökülürcesine yağıyor, silecekler zor yetişiyor önümüzü görmemize. Silivri’ye ulaşmamıza sadece dakikalar kaldı... Yolda hızla ilerlerken sağımızda solumuzda  sapsarı uzanan kolza tarlalarını hayranlıkla izliyoruz.

-Geldik galiba
-Burası cezaevinin girişi mi? Yani duruşma salonunun?
-Nizamiye olsa gerek.
-Peki şu dev cami inşaatı neyin nesi dersin?
-Bilmem, tutuklular için desek, mümkün değil, özgür değiller ki gidip secdeye varsınlar... Olsa olsa savcılar, hakimler, gardiyanlar için filandır.
-Zaten tutuklular özgür kalabilse ilk yapacakları iş  secdeye varmak mı olur sence? Yoksa şu gri tavanla sınırlanmadan ufuk çizgisine uzanabilen kolza tarlalarını seyredip,  tertemiz havayı soluyarak özgürlüğün tadını çıkartmak mı?

Duruşma salonunun yetersiz park yerine güç bela park edip arabadan iniyoruz, girişte de izdiham var. Çantalarımız, üstümüz başımız didik didik aranıyor, telefonlarımız teslim alınıyor. Duruşma salonuna giriyoruz. Saat henüz 09.00 bile değil ama neredeyse heryer  dolu... Güç bela kendimize bir yer  bulup oturuyoruz. İşin ilginç yanı, basına ayrılan bölümün bomboş oluşu. 

-Ama dün Uğur Dündar’la Yılmaz Özdil gelmiş?
-E, canım o bir destek ziyareti... Tamam o da iyi hoş ama ben basının  sürekli takibinden söz ediyorum. Demek ki bu Türkiye’yi sarsması gereken olaya basının ilgisi sıfır
-Öyle olması istenmiştir! 

Biraz sonra tutuklu sanıklardan emekliler  salona alınıyor. Alkış sesleri, bağırış çağırışlar:

-Canım nasılsın?
-İyiyim iyiyim.
-Yüzünün sağ tarafı şişmiş ama?
-Bir şey yok, dişçiye götürecekler, revirden talep ettim.

Sanıklardan birinin eşi lacivert ipek elbisesi ve yüksek topuklu lacivert ayakkabıları ile son derece şık... Ama eşini bir türlü göremiyor.  Sol tarafa yanaşıyor olmuyor, sağa gidiyor, topuklarının üstünde iyice yükseliyor, hah şimdi gördü onu, gülümseyerek el sallıyor:

-Merhaba canım. İyi misin?

Sesini duyuramıyor. Şıklığı, izhidamda kayboluyor, 3 metre mesafeden, karşıdan farkedilmiyor bile... Tutuklu sanıkla birbirlerine gülümsüyorlar. Kolay değil... Onca yıl geride bırakılmış, önceki gün evliliklerinin bilmem kaçıncı yıldönümü ama bu koşullarda nasıl kutlasınlar ki...
Biraz sonra tutuklu sanıklardan muvazzaflar alınıyor içeri, yine alkışlar, seslenmeler, o hengamede hatır sormaya çalışmalar. Sanıklarla, izleyici bölümünün arasında en az 3 metrelik bir boşluk var, sesler duyulmuyor, bağırmak gerekiyor:

-Komutanım sizi iyi gördüm.
-Ben de sizi çok iyi gördüm.
-Sevgilim nasılsın?
-İyiyim hayatım merak etme, yalnız siyah çoraplarım tükendi, bir kaç çift getirir misin gelecek görüş gününe?

Sanıklardan biri avukatıyla ciddi bir konu görüşmeye çalışıyor:

-O yazının aslını buldurtabildin mi?
-Çalışıyoruz efendim.

Şu anda tutuklu muvazzaflar nedeniyle Deniz Kuvvetlerinin durumu o kadar kritik ki... Neyse ki bir gerginlik yok, aksi taktirde çatışmayı kaybettiğimizin resmidir, çünkü en kritik görevlerdeki subaylar içeride, ya da kendi deyimleriyle TCG Silivri’de...

Birazdan mahkeme heyeti yerini alıyor. Yarım kalan bir sorguya devam edilecek. Ancak heyet başkanı hakim aynı soruyu defalarca sanığa yöneltince, avukatından itiraz geliyor:

-Sayın hakim, sürekli aynı soruyu yöneltiyorsunuz, “iç tehdite karşı savunma sizin göreviniz miydi?” diye... Size bu plan tatbikatında 2 tugayın geri bölgede görevlendiriliği anlatıldı, bu durumda tabii ki iç tehdit de ilgilenmeleri gereken bir konudur. Esasen bu kadar teknik bir konuda bilgili olmanız beklenemez, bu nedenle burada bilirkişi bulundurulmasını istedik ama kabul edilmedi. Siz bu konuları kavrayıncaya  kadar  acaba daha kaç soru yönelteceksiniz?

Hakim sinirleri alınmış gibi:

-Soru  sormama engel olamazsınız. Sorarım...

Avukatlardan biri bu kez:

-Bu dava 196 sanıkla yürütülüyor, oysa plan tatbikatına katılan subayların sayısı bu değil, acaba hangi kriterlere göre belirlediniz sanıkları?

Hakimden cevap yok. Bir başka avukat:

-Bu davada suçlamalar darbe teşebbüsüne dayandırılıyor. Peki darbe olmamış, teşebbüs olarak mı kalmış? Acaba bu teşebbüs hangi fiille engellenmiş?

Avukat sözlerini sürdürüyor:

-Bakın sanıklar ülkede olağanüstü bir atmosfer yaratılarak zan altında bırakıldı, kamuoyunda peşinen suçlu gibi algılanmaları için her türlü yayın yapıldı. Üstelik bu yayını yapan gazetecileri şimdi AKP miletvekili adayı olarak görüyoruz.  Üstelik bahsi geçen suçlamalarla ilgili olarak defalarca MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü  ve Genelkurmaya soruldu, hep şu cevap alındı. Bu 3 devlet teşkilatı da söz konusu iddialarla ilgili ,“bizde hiçbir belge ya da bilgi yok” deyip durdular.   Yani deliller sadece sizin iddianameniz midir? O halde bu dava siyasi değildir de nedir?

Yine cevap yok

Davaya öğlen arası veriliyor. Günlerden Cuma,  iddia makamındaki hakimler ve savcıların büyük bölümü abdest alıp namaz kılmak için duruşma salonundan ayrılıyorlar.  Acaba vicdanları rahat mı? Sadece Cumaları değil, her duruşmada heyet üyelerinin öğlen namazına gittiklerini öğreniyoruz.
Tutuklu sanıklar ise  bir şeyler atıştırmak için salondan ayrılıp hemen geri dönüyorlar, çünkü aileleri ve arkadaşları ile güç koşullarda 3 metrelik bir mesafeden de olsa görüşüp selamlaşma ya da öylece durup karşılıklı gülümseme olanağını kaçırmak istemiyorlar.
Yargılanan arkadaşımıza veda edip dışarı çıkıyoruz. Sert rüzgarda kolza tarlaları dalgalanıyor. Yağmur yeniden hızlanıyor, silecekler yetişmiyor camı berrak tutmaya, ezan sesi duyuluyor. Yağmurun sesi, tarlaların kokusu, uçan kuşlar, özgürlük... 
Mutlu muyum? Hayır, masmavi gök bir vicdan azabı gibi, bir karabasan gibi kümeleniyor içimde,  boğazım düğümleniyor...(9 Mayıs 2011)

*https://bennursunerel.blogspot.com/2011/05/tcg-silivri.html

 

telif


Nursun Erel Kimdir?

Nursun Erel, SBF Basın Yayın Yüksek Okulu Mezunudur, meslek yaşamına Anadolu Ajansında başlamış, sonraki yıllarda Tercüman, Cumhuriyet, Milliyet Gazeteleri, NOKTA Dergisi, The New Anatolian Gazetesi̇, KANAL D Haber Merkezi ve Show Tv’de görev yapmış, TRT radyolarında düzenli yorumları yayınlanmıştır. Erel, 40 yıla ulaşan gazetecilik kariyerinde, siyasi muhabirlik, dış politika muhabirliği, haber müdürlüğü, editörlük, temsilcilik gibi sorumluluklar üstlenmiş, özel röportajlar gerçekleştirmiş, köşe yazarlığı yapmıştır… Pek çok araştırma haberi ile devlet mekanizmasındaki aksaklıklara, Kürt sorununa, önemli yolsuzluk olaylarına ışık tutan Erel’in yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar