Seçilmiş ve diktatör olmuşlar ile Makyavelli yöntemleri üzerine notlar
İtayan devlet adamı Niccoló Machiavelli (Makyavelli) Prens isimli kitabını 1513 yılında yazdı fakat kitabın başımı ölümünden 5 yıl sonra 1532 yılında oldu. Kitabında “ahlaksızlığı ve masum insanları kendi çıkarları için kullanan siyasetçileri tanımlıyordu. Kısaca “amaca ulaşmak için her yol mübahtır” ilkesini destekliyordu. Kitaba o zamanlar tepki koyanlar “zalim diktatörlere şeytanlık tavsiyelerinde bulunuyor” dediler.
Makyavellinin kitabının basımından yaklaşık yüzyıl sonra Papa Gregory 15 . (Papalık süreci-1621-1623) bir kardinaller komitesi kurdu. Bu komitenin adı” “Sacra Congregatio de Propaganda Fide”-idi. İngilizcesi ise: “Sacred Congregation for Propagating the Faith”.İnancın Yayıması için Kutsal Komite” anlamında olup dünyaya yayılan Katolik misyonların yönetiminden sorumlu kardinaller Komitesini anlatır. Bu komiteler 1622 yılında Papa 15 inci Gregory tarafından kurulmuştur. Sözcük latince “propagare” den üretilmiştir ve “bir fikri, uygulamayı, görüşü ve inancı yaymak” anlamındadır. Propaganda kelimesi buradan gelmektedir.
Makyavelli’nin görüşleri asırlar boyunca değişik diktatörler, krallar, sultanlar tarafından kullanıldı. Ama propagandanın siyasi yaşama uygulayıp ilke haline getirmeyi Lenin başardı ve uygulamada Hitler ve onun propaganda bakanı Goebels tarafından daha da geliştirilerek ırkçılıkla birleştirildi. Aradan geçen yıllarda seçimle işbaşına gelip de iktidarı bırakmak istemeyen diktatörler ve dikta heveslilerince başvurulan bir strateji ve iktidara gelip bırakmamak için bir standart stratejik propaganda yöntemi oldu ve daha rafine hale getirilen klasik propaganda yöntemlerini oluşturdu. Bu yöntemlerin ana ilkeleri şunlardır:
1. Amaçlar Kullanılan Yöntemleri Mübah yapar-Kısaca Amaca ulasak için her yol mübahtır
Hiç bir engel seni amaçlarını gerçekleşmesinden geri bırakmasın. Bu amaçla yapabileceğin her şeyi yap, ister ahlakı olsun, isterse olmasın, amacına ulaşınca onların hiç bir anlamı kalmaz. Yaşayan örnekleri hatırlayın.
2. En Öncelik ve En Kapsamlılıktır
Yalan söyleme stratejisi kullanırken, bir olaydan hemen sonra kendisini en ahlaklı ve en yetkili kişi gibi sun, bir ordu komutanı edası ile emir ver, azınlıkta olmalarına rağmen kendi taraftarlarını çoğunluk diye tanımla. Kendini her alanda uzman gibi sunan sağa sola ayar veren kim?
3. Hiçbir Krizi ve felaketi lehine çevirmeden geçme.
Her krizi, her felaketi lehine kullan, yalan şöyle, kriz ve felaketleri basklarına yükle suçu başkalarına at ve yandaş medya ile koro halinde karalamayı sürdür. İftira et izi kalır. Beyinlerdeki Algıyı yönet. Bir şeyi İlk defa duyanlar hep ona inanırlar. Her gün yeni bir mugalata ile ekranlara çıkan kendi kendini yalanlayan siyasileri hatırlayın.
4. Muhaliflilere isimler tak, onlara kötü sıfatlar ekle
Muhalifleri böl, taraftarlarını iyiler, kendine muhalif olanları kötüler olarak nitelendir, muhaliflere aşağılayıcı, bölücü, inkar edici sıfatlar yükle. Onlara asalak de, ihanet içindeler de, yalancılar de. Kendinden öncekileri devamlı suçla. Sürekli CHP’ye yüklenen Bay Kemal diye değişik sıfatlar uydurup saldıranı düşünün.
5. Propagandayı Örnekle pekiştir
İnsanları öldür, astır, mahkum et, bu geride kalan muhalefeti korkut, mahkemelerle, şikâyetlerle, polisle, sana bağlı milis güçleri ile, din adamları ile sustur terör saç korku imparatorluğu kur. Hapishaneler dolduğu için bilmem kaç yeni hapishane yapılan hangi ülke?
6-Tarihi gerçekleri tahrif et
Tarihsel gerçekleri inkar et, kendi çıkarına göre değiştir, çarpıt ve hakaret et. Lozan’a saldıran, Atatürk ve İnönü’ye iki sarhoş diyenleri hatırlayın.
Hitler Döneminin katkıları
Hitler propagandayı bir bakanlık eliyle yürüttü. 1933 yılında şansölye olduktan sonra Führer Prensipleri uygulanmaya başlandı ve Hitler Alman halkına Allahın özel olarak gönderdiği bir insanüstü yaratık haline getirildi, onu eleştirmek suç ve günah haline getirildi. Özellikle ırkçılık ve Musevi düşmanlığı ilke oldu.
Hitler zamanında bu ilkelere kutsal nitelikler eklendi. Bunlara Hitler Prensipleri adı verildi.
Hitlerin bakanı Rudolf Hess Hitler Prensiplerinin ana ilkesini şöyle tanımladı bir konuşmasında:
“Hitler Almanya’dır, Almanya İse Hitlerdir. Ne yaparsa yapsın gerektiği için yapar. Kısaca söylemek gerekirse Hitler kutsaldır:,
Hitlerin bazı yalakaları onun hakkında şu tanımları yaptılar:
“Adolf Hitleri bize Allah gönderdi”(Robert Ley) Bizde parti liderine peygamber sıfatı ekleye
“Allah kendini Hazreti İsa şeklinde değil Adolf Hitler şeklinde gösterdi” (Alman İman Hareketi))
“Adolf Hitler bize Allah tarafından Almanya’nın ebediyete giden temel taşı olsun diye gönderildi” (Hitler Gençliği).
Hitler Alman halkından mutlak bir itaat ve biat bekliyordu. Bir üniversite öğretim üyesi kadın; “benim köpeğim Hitlerin resmini görünce Adolf Hitler diye havlıyor” deyince olumlu tepki aldı. Bazı ülkelerde liderinin göt kılı olmaya gönüllü yalakaları hatırlayın.
Savaş sırasında bombalanan evde her şey yıkıldığı halde onun duvardaki resmine bir şey olmamıştı çünkü o dokunulmazdı, Tanrı tarafından korunmuştu bu yandaş propaganda medyasına yansıdı.
Ama tüm bu propagandaya rağmen sonuçta ihtirasının ve cehaletinin esiri olan Hitler geberdi gitti ve hiç de kutsal niteliği olmayan bir fani olduğu ortaya çıktı. Arkasında çökmüş yıkılmış ve işgale uğrayıp ikiye bölünmüş bir ülke milyonlarca ölü ve yaralı bırakarak.
Bugünün popülist politikacı takımının Makyavelist propaganda yöntemlerini çok iyi kullandıkları gerçeğine rağmen ekonomi ve siyaset cehalet ve ihtiras ve para aşkı gibi bazan yıkıcı sonuçlar propagandalardan etkilenmiyor. Cehalet ve ihtirasın ortak ürünü olarak çoğu kere ortaya İhanet çıkar unutmayalım.