İzmir Körfezi’nin temizliği için dev bir adım

Bugünkü yazımda eskiden uzun yıllar boyunca yaz tatillerimi geçirdiğim ya da etkinlikler için geldiğim, son dokuz yıldır da sürekli yaşadığım kent İzmir’e ‘torpil’ yaparak güzel ve önemli bir gelişmeden söz edeceğim.
İzmir Büyükşehir Belediyesi 2023’te ihaleye çıkılıp temeli atılan şehrin ve ülkenin en önemli çevre yatırımlarından birini öngörülen zaman süresinde tamamlayarak haftanın ilk günü hizmete açtı. Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini yüzde 36 artırarak Körfez’in temizleme sürecini hızlandıracak 4. fazın açılışı görkemli bir törenle yapılırken oradaydım. CHP Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu (Çevre konularında parti yetkilisi, kendisi de çevre mühendisi), CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Rıfat Nalbantoğlu, Prof. Dr. Ümit Özlale, Ednan Arslan, Prof. Dr. Yüksel Taşkın, İzBB Başkan Vekili Levent Yıldır, İzBB CHP Grup Başkan Vekili Altan İnanç, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası YK Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve 2004-2019 arasında İzBB başkanlığı yapan Aziz Kocaoğlu da ev sahipliğini Dr.Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay’la birlikte yaptığı törene katılanlar arasındaydı.

“BİZE ÇOK ÇALIŞMAK YAKIŞIR”
1 milyar liralık yatırımla Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi unvanına tekrar kavuşan tesisin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın konuşmasından iki küçük paragrafın altını çiziyorum:
“Körfez temizlenene kadar durmayacağız. Bizler konuşan değil yapan tarafta olacağız. Konuşan, şovlar yapan başkaları olacak, iş yapan biz olacağız. Bize çok çalışmak yakışır.
“Bizim en büyük gücümüz birlik ve beraberlik içerisinde olmamızdan geliyor. İzmir’in İzmir’i savunan bir ordusu var. Mustafa Kemal’i savunan bir ordusu var.”
Dr. Tugay, “Mustafa Kemal” deyince kitlenin gençliğin olduğu tarafından “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı yükseldi. O slogana gençlerin dışındaki kitlenin, hatta protokoldekilerin de katılmasını beklemedim değil. Gençlerin heyecanının, gözüpekliğinin, Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa Nutku’ndaki görevlendirmesinin her kesime yayılmasını olmasını diliyorum.
Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2000’lerin başından bu yana İZSU tarafından işletiliyor. Aradan geçen 25 yıllık dönemde bir yandan tesis çalışırken diğer yandan da 4. fazın hayali kuruldu. Gelinen kapasiteyle tesis alanında Türkiye’nin en büyük tesisi olma özelliğini kazandırıyor. Tesisin 4. faz ünitesi tek başına yaklaşık 1 milyon kişinin atık suyunu arıtma kapasitesine sahip. Tesisin sadece 4. fazı bile Türkiye’nin birçok şehrindeki arıtma tesisinden daha büyük bir arıtma tesisi özelliğine sahip. Bu tesisin İzmir Körfezi’nin temizliğinde de çok olumlu bir etkisi olacak.

ÇİĞLİ İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ VE OYNADIĞI ROL
1 milyar liralık yatırımla Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’ne kurulan 4. faz ünitesi ile tesis günlük 216 bin metreküp yani yaklaşık 86 olimpik yüzme havuzunu dolduracak su miktarı kadar ilave kapasite kazandı. 2000’li yılların başında Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve metropol ilçelerin atık su arıtma ihtiyacının yüzde 96’sını karşılayan arıtma tesisinin 604 bin 800 metreküp olan günlük kapasitesi yaklaşık yüzde 36 artışla 820 bin 800 metreküpe ulaştı. Yeni ünite ile birlikte tesisin kapasitesi ve çalışma verimliliği artacak. İzmir Körfezi’ndeki temizlenme süreci hızlanacak. 4. faz ünitesi ön çökeltim, biyofosfor havuzu, havalandırma havuzu ve son çökeltim havuzlarından oluşuyor. Tesiste ileri biyolojik olarak arıtıldıktan sonra kirlilikten arındırılan sular İzmir Körfezi’ne deşarj ediliyor. 4. fazın devreye girmesi ile İZSU’nun 352 milyon 283 bin 875 metreküp olan yıllık arıtma kapasitesi, 431 milyon 123 bin 875 metreküpe çıkacak.
Daha önce, atık suların arıtılmasında lider olup, zamanla ikinciliğe düşen İzmir, 4. fazın işletime alınması ile yeniden liderliğe yükseldi. Türkiye genelinde günlük arıtılan toplam 4 milyar 631 milyon metreküp atık suyun yüzde 6,37’si İZSU tarafından arıtılıyor. İleri biyolojik yöntem ile ülke genelinde arıtılan toplam atık suların ise yüzde 12’si yine İZSU tarafından arıtılıyor. İzmir’de kent genelinde 65 adet arıtma tesisi işletiyor. Atık su arıtma tesislerinin 25’i Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan ileri biyolojik arıtma tesisi olarak hizmet veriyor. İzmir’de arıtma tesislerinde arıtılan atık suların yüzde 97’si ileri biyolojik arıtma yöntemi ile arıtılıyor.
