İşte o ilginç teoriler:

Şirinler gerçekte neyi temsil ediyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şirinler gerçekte neyi temsil ediyor?
Abone ol
Şirinler çizgifilminin yaratıcısı Peyo'nun doğumgünü olan 25 Haziran, "Dünya Şirinler Günü" ilan edilmiş. Şirinler'in "devrimci", Şirin Baba'nın da "Marx taklidi" olduğu sıkça konuşulan bir efsane. Gelin hep birlikte detayları haberimizde inceleyelim...

Şirinler Köyü'nde para kullanılmıyor çünkü bu bir komünizm propagandası:


Biz seyrederken hiç öyle değerlendirmemiştik ama insan can sıkıntısından kafaya böyle şeyleri takıp araştırıyor demek ki. Zaten bu çizgi filmi seyreden bir çocuğun aklına, 'Bunlar niye para kullanmıyor acaba?' gibi bir düşünce gelmesi çok düşük bir ihtimal.

Şirin Baba aslında Karl Marx'ın bir tasviri

Köyün komün olduğunu düşününce, Şirin Baba'nın da Karl Marx olduğuna inanmak pek zor gelmiyor. Marx'ın sakalının aynısı ve taktığı kırmızı şapkanın komünizmin rengi olan kızılı çağrıştırması sebebiyle bu ihtimal güçlenmiş.

Gargamel, din ve kapitalizmi sembolize ediyor


Sürekli Şirinleri yakalamaya çalışıp altına çevirmek istemesi kapitalizmin bir tasviri olarak yorumlanmış. Üstüne giydiği rahip cüppesine benzer kıyafeti de din ögesini kullandığı yönünde.

Tembel Şirin, insanların tembellik hakkı figürü

Şirinler Köyü'nde herkesin ilgilendiği bir iş var. Bir de hiçbir işle ilgilenmek istemeyen Tembel Şirin var. Bu karakter de herkesin bir tembellik hakkı olduğu ve bunun diğer insanlarla aynı standartlarda yaşamasına engel olmadığı yönünde bir değerlendirmenin ürünü.

Şirine bir feminizm ikonu

'Köyde bu kadar erkek varken neden bir tane kadın var?' sorusunun cevabını 'Çünkü o tek başına mücadele veren dişi bir birey olarak feminizmi temsil ediyor' deniliyor. Bu yüzden de mesela göğüsleri yoktur ve sarışındır. İlginç...

Gargamel'in kedisi Azman, güçlü ülkenin yandaşı küçük ülke

Asıl adı Azrael olarak geçen Azman'ın güce tapan bir ülke olduğu yorumlanıyor. Bu durumda Gargamel Amerika olduğu için Azman'ın da Amerika'nın gücünden beslenen, daha pasif birkaç ülkeyi temsil ettiği varsayılıyor.

Süslü Şirin eşcinselliği temsil ediyor

Bir diğer iddia da Süslü Şirin karakterinin eşcinselliği temsil ettiği yönünde.

Güçlü Şirin, maço erkeğin sembolü

Burada maçoluktan kasıt aslında en ağır işleri yapmaktan çekinmeyen, hakkı yenen birisi olduğu zaman kavgada en önde giden, fazlasıyla erkeksi birey. Kolunda bulunan dövmesi de sırf bu kriterlerin güçlendirilmesi adına eklendiği yönünde.

Gözlüklü Şirin aslında Troçki

Bizim bildiğimiz ismiyle Bilgiç ya da Gözlüklü Şirin karakteri, sistemi sorguladığı ve sürekli diğerlerini her konuda bilgilendirdiği için Leon Troçki olarak yorumlanmış. Bu iddianın temeli de bir gün Şirin Baba'nın köyden ayrılmasını fırsat bilerek kendi krallığını ilan etmesi olarak görülüyor.

 


Yorum Yazın