Çiğ olarak mı yoksa pişmiş mi tüketilmeli?

Mucize sebze "kırmızı pancarın" bilinmeyen faydaları!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mucize sebze "kırmızı pancarın" bilinmeyen faydaları!
Abone ol
Kırmızı pancar (Beta vulgaris), önemli besin maddeleri içeren kök sebzedir. Kırmızı pancarın faydaları nelerdir? Kırmızı pancar neye iyi geliyor? Haberimizde...

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi'nden Diyetisyen Gizem Topuzlu, "Bağışıklık sistemini güçlendiren kırmızı pancar düşük kalorili ve yüksek lif içeriği ile uzun sürekli tokluk sağlayabildiğinden kilo vermeyi destekler. Posalı bir sebze olmasından kaynaklı bağırsak hareketlerini düzenleyerek şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinin önüne geçen kırmızı pancar sindirim sistemi dostudur." ifadelerini kullandı.

Topuzlu, Medipol Hastanesi tarafından paylaşılan yazılı açıklamasında, kalp, bağırsak ve karaciğer dostu olan kırmızı pancarın faydalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kırmızı pancarın kansere karşı savaştığını belirten Topuzlu, "İçeriğindeki betalain sayesinde kalp-damar hastalıklarına karşı koruyan kırmızı pancar nitrat içeriği sayesinde kan basıncını düşürerek tansiyonu kontrol altına alır. Karaciğeri temizler ve kansızlığa iyi gelir." açıklamasında bulundu.

"Detoks etkisi gösteriyor"

Gizem Topuzlu, pancara kırmızı rengini veren betalain maddesinin, etkili bir antioksidan olduğunu ve detoks etkisi gösterdiğini belirtti.

Ayrıca içeriğindeki B6, B9, A, E, K ve bağışıklık sistemini destekleyen C vitamininin yanı sıra fosfat ve potasyum minerallerini de bünyesinde bulundurduğunu aktaran Topuzlu, "Bağışıklık sistemini güçlendiren kırmızı pancar düşük kalorili ve yüksek lif içeriği ile uzun sürekli tokluk sağlayabildiğinden kilo vermeyi destekler. Posalı bir sebze olmasından kaynaklı bağırsak hareketlerini düzenleyerek şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık problemlerinin önüne geçen kırmızı pancar sindirim sistemi dostudur." ifadelerini kullandı.

"Salataya ekleyerek çiğ tüketmek en sağlıklısı"

Kırmızı pancarı çiğ olarak tüketmenin daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Topuzlu, şunları kaydetti:

"Haşlayarak, buharda pişirerek veya çiğ şekilde tüketimi uygundur. Fakat unutmamamız gereken pancar içeriğindeki betalainden kaynaklı ısıya çok dayanıklı olmayıp çiğ olarak rendeleyerek zeytinyağlı salata şeklinde tüketilmesi en sağlıklı olandır. Haşlama ve buharda pişme süresi 15 dakikayı geçmeden yoğurtlayarak meze şekliyle servis edilebilir. Turşusu yapılabilir. Son olarak da fermente edilerek içecek olarak tüketilebilir. Oldukça kolay hazırlama yöntemleriyle kırmızı pancarı günlük beslenme düzenimize dahil edebilir ve sayısız faydalarından yararlanarak sağlığımıza katkıda bulunabiliriz."

Kırmızı pancar (Beta vulgaris), önemli besin maddeleri içeren kök sebzedir

Tarihi

Orta Çağ'dan itibaren pancar sadece gıda olarak değil, aynı zamanda çok sayıda durum için de tedavi olarak kullanılmıştır.

İçerik

Kırmızı pancar beş temel vitamin, kalsiyum, demir, potasyum ve protein gibi sağlıklı besinler ile doludur. 

Kırmızı pancar A, B, C, P vitaminleri ve mineraller bakımından da çok zengindir. Kırmızı meyve ve sebzeler çok yüksek antioksidan içeriğine sahiptirler. Pancara kırmızı rengini veren betalain etkili bir antioksidandır. Çalışmalar kan basıncını düşürme, enerjiyi artırma ve iltihapla savaşmadaki faydalarının yanı sıra zihinsel ve duygusal sağlığı desteklediklerini göstermektedir.

Kırmızı pancarın sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:

-Pancar, yüksek su ve düşük kalori içeriğine sahiptir. Bu özelliklerin her ikisi de kilo kaybı için faydalıdır. Ayrıca pancardaki lif, iştahı azaltarak ve dolgunluk duygularını teşvik ederek kilo kaybını arttırmaya yardımcı olabilir, böylece toplam kalori alımını azaltır.

-Pancarlar alfa-lipoik asit adı verilen bir antioksidan içerir. Bu bileşik, glikoz seviyelerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir.

-Pancar lif bakımından zengindir, bağırsak fonksiyonu üzerinde olumlu etkileri olan kabızlığı önlemeye ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

- Pancarlar kan basıncını düşürebilir, bu da kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklar riskinin azalmasına neden olabilir. Bu kök sebzesi ayrıca oksijen kullanımını, dayanıklılığı ve egzersiz performansını artırabilir.

- Pancar, içlerinde bulunan nitratlar nedeniyle beyin nöroplastisitesini geliştirir. Bu nitratlar, demansın (bunama) erken aşamalarında sıklıkla etkilenen bir beyin alanı olan somatomotor korteksin oksijenlenmesini artırmaya yardımcı olur. İnsanlar yaşlandıkça beyne giden kan akışı azalır ve bu da bilişin azalmasına neden olur. Pancar yemek bu süreci yavaşlatabilir veya önleyebilir.

- Pancar, meme ve prostat kanserlerini önleme potansiyeline sahip olabilir. Bu, pancarda bulunan betanin (bir betalain formu) varlığına bağlanabilir. Yapılan bir çalışmada, pancar tüketiminin akciğer ve cilt kanserlerini önlediği bulundu. Ayrıca pancar suyunun havuç özü ile birlikte alındığında lösemi tedavisinde yardımcı olduğu kanıtlandı.


Yorum Yazın