İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5180 %0.03
49,5811 %-0.04
5.776,40 % 0,41
91.246,01 %-1.879
Ara
Muhalif. YAŞAM Bu yemekleri asla tekrar ısıtmayın! Uzmanlar uyardı: Ölümcül zehirlenmelere yol açabilir

Bu yemekleri asla tekrar ısıtmayın! Uzmanlar uyardı: Ölümcül zehirlenmelere yol açabilir

Son dönemde artan zehirlenme vakalarının önemli bir bölümünün, evde tekrar ısıtılan yemeklerden kaynaklandığı belirtiliyor. Uzmanlar, bazı yiyeceklerin ısıtıldığında toksik bileşenlere dönüştüğünü ve ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu vurguluyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Son zamanlarda gıda zehirlenmesi vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor. Çoğu kişi zehirlenmenin sadece dışarıdan tüketilen yiyeceklerden kaynaklandığını düşünse de uzmanlara göre risk evimizin içinde de bulunuyor. Özellikle artan yemekleri ertesi gün yeniden ısıtmak, yaygın bir alışkanlık olmasına rağmen bazı yiyeceklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Uzmanlar, belirli yiyeceklerin tekrar ısıtıldığında bakteri üretimini artırabildiğini, toksik maddelere dönüşebildiğini ve bu durumun mide-bağırsak rahatsızlıklarından ölüme kadar ilerleyebilen sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Evinizde yemekleri saklarken ve yeniden ısıtırken bu önemli uyarılara dikkat etmeniz gerekiyor:

Yemekleri piştikten sonra en geç 2 saat içinde buzdolabına koyun.

Yemekleri sadece bir kez ısıtın.

Isıttığınız yemeğin iç sıcaklığının 75°C olduğundan emin olun.

Oda sıcaklığında uzun süre beklemiş yiyecekleri asla yeniden ısıtmayın.

Tekrar Isıtıldığında Zehirlenme Riskini Artıran Yiyecekler

1. Tavuk

Protein yapısı tekrar ısıtıldığında değişebilir ve sindirim sorunlarına yol açar.

Uygun şekilde soğutulmazsa Campylobacter ve Salmonella bakterileri hızla çoğalır.

2. Ispanak, Pazı, Marul Gibi Yeşil Yapraklılar

Bu tür sebzeler nitrat içerir. Yeniden ısıtıldığında nitrat nitrite dönüşür.

Nitrit, özellikle bebekler ve hassas kişiler için risklidir.

3. Mantar

Protein yapısı tekrar ısıtıldıkça bozulur.

Oda sıcaklığında bekletilmiş mantarın tekrar ısıtılması ciddi zehirlenmelere yol açabilir.

4. Patates

Uzun süre oda sıcaklığında bekleyen patateste Clostridium botulinum riski oluşabilir.

Bu bakteri toksinleri, yeniden ısıtıldığında dahi yok olmaz.

5. Pirinç

Pişmiş pirinç oda sıcaklığında beklediğinde Bacillus cereus bakterisi hızla çoğalır.

Bu bakterinin oluşturduğu toksinler ısıtmaya dayanıklıdır.

Özellikle tavuklu pilav hem pirinç hem de tavuk nedeniyle iki kat risk taşır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *