İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5148 %0.02
49,5580 %-0.08
5.795,67 % 0,74
91.011,24 %-1.638
Ara
Muhalif. YAŞAM Sokak yemeklerinde büyük tehlike: En riskli 10 yiyecek açıklandı

Sokak yemeklerinde büyük tehlike: En riskli 10 yiyecek açıklandı

Ortaköy’de yaşanan gıda zehirlenmesi vakasının ardından uzmanlar, sokakta satılan yiyeceklerde ciddi hijyen ve sıcaklık kontrolü sorunları bulunduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Kaan Yılancıoğlu, özellikle sıcak havalarda açıkta satılan ürünlerin yüksek bakteri ve toksin riski taşıdığını belirterek en tehlikeli 10 yiyeceği sıraladı.

Okunma Süresi: 2 dk

Ortaköy’de meydana gelen gıda zehirlenmesi olayı, sokakta tüketilen yiyeceklerin güvenliğini yeniden tartışmaya açtı. Psikogenetik ve Longevity alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Kaan Yılancıoğlu, hijyen ve sıcaklık kontrolü yeterli olmayan sokak lezzetlerinin ciddi bir halk sağlığı riski oluşturduğunu vurguladı. Uzman, bu ürünlerde “hijyen + bakteriyel yük + toksin = mide rahatsızlığı, enfeksiyon, hatta ölüm riski” denkleminin ortaya çıktığını söyledi.

İşte sokakta tüketilmemesi gereken en riskli 10 yiyecek:

Açıkta satılan midye:
Kum, bakteri ve ağır metal birikimi nedeniyle en çok zehirlenme vakası midyeden kaynaklanıyor.

Kokoreç ve ciğer:
Sıcaklık kontrolü olmayan ürünlerde salmonella ve kampilobakter riski oldukça yüksek.

Açıkta kesilmiş meyve:
Bıçak ve tezgâh hijyeni belirsiz olduğunda bakteri yükü hızla artıyor.

Açıkta bekleyen soslar (mayonez, ketçap, yoğurt bazlı soslar):
Sıcak ortamda toksin üreten bakteriler kısa sürede çoğalabiliyor.

Balık-ekmek:
Balığın sıcak hava ile birleşmesi histamin zehirlenmesine yol açabiliyor.

Sokakta kızartılan patates ve börek:
Yağın kaçıncı kez kullanıldığı bilinmediği için oksitlenmiş yağ ve trans yağ riski bulunuyor.

Dumanı üzerinde olmayan döner:
Alt katmanların yeterince ısınmadığı durumlarda E.coli bulaşma ihtimali artıyor.

Yıkanmamış yeşillik içeren sandviç, tost ve salatalar:
Su kaynağı güvenilir değilse parazit ve bakteri riski yükseliyor.

Açıkta satılan sütlü tatlılar:
Süt ürünleri sıcak havada çok hızlı bozulduğu için zehirlenme riski yüksek.

Kimliği belirsiz şerbetli tatlılar:
Saatlerce açıkta bekleyen şerbet, maya ve bakteriler için ideal bir ortam oluşturuyor.

Prof. Dr. Yılancıoğlu, özellikle sıcak havalarda açıkta bekleyen yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğini belirterek, “Şüpheli hijyen ortamında satılan her ürün potansiyel bir zehirlenme kaynağıdır” uyarısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *