İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,5424 %0.06
49,6261 %-0.01
5.759,41 % 0,11
92.313,50 %-1.299
Ara
Muhalif. SAĞLIK Yaz okullarına giden çocuklar için kalp uyarısı

Yaz okullarına giden çocuklar için kalp uyarısı

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocuklar için kalp sağlığı uyarısında bulundu.

Okunma Süresi: 2 dk

Okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatiline giren binlerce çocuk için spor kampları ve yaz okulları cazip hale gelirken, uzmanlar önemli bir riske dikkat çekiyor: göz ardı edilen kalp rahatsızlıkları.

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, özellikle spor yapacak çocukların kalp sağlığı açısından değerlendirilmesinin hayati olduğunu belirtti. Karakurt, “Her 1000 doğumdan 10’unda doğuştan kalp hastalığı görülüyor ve bunların üçte biri ciddi vakalardan oluşuyor. Spor gibi efor gerektiren aktiviteler bu sorunları tetikleyebilir” dedi.

“Çocuklar da kalp krizi geçirebilir”

Prof. Dr. Karakurt, genç yaşta kalp krizi ve ani kalp durması gibi olayların artık daha sık görüldüğünü, bunun genetik yatkınlık kadar ritim bozuklukları, kalp kası hastalıkları ve damar anomalilerinden kaynaklanabileceğini vurguladı.

“Spor öncesi yapılacak bir EKG ve efor testi, hayat kurtarabilir. Bu tetkiklerle birçok ölümcül risk önceden saptanabilir,” diyen Karakurt, aileleri yaz okulu öncesi mutlaka doktora başvurmaları konusunda uyardı.

Hareketsiz yaşam tehlikesi: Kalp hastalığı çocuklukta başlıyor

Pandemiyle birlikte hareketsizliğin arttığını ve bu durumun obezite, hipertansiyon ve kolesterol sorunlarını beraberinde getirdiğini söyleyen Karakurt, kalp-damar hastalıklarının temelinin çoğu zaman çocuklukta atıldığını vurguladı.

“Çocukları hareketsizlikten kurtarıp spora teşvik ederken kalplerinin buna hazır olup olmadığını da bilmeliyiz,” diyen uzman, aile öyküsünde erken yaşta kalp hastalığı bulunan çocuklar için ekstra dikkat gerektiğini ifade etti.

"Ani kalp durmaları önlenebilir"

Belirtilerin çoğu zaman göz ardı edildiğini belirten Karakurt, göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı gibi şikâyetlerin ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Özellikle yoğun tempolu yaz sporlarına katılacak çocukların öncesinde detaylı kalp taramasından geçmesi gerektiğini vurguladı.

Erken teşhisle hayatlar kurtarılabilir

Prof. Dr. Karakurt’un uyarısı net:

“Erken teşhisle birçok ani ölüm vakasının önüne geçilebilir. Yaz tatili boyunca çocuğunuzun eğlenmesini istiyorsanız, önce sağlığını garanti altına alın.”

Aileler ne yapmalı?

Yaz okullarına başvurmadan önce çocuk kardiyoloji uzmanına muayene olun

Özellikle kalp hastalığı öyküsü olan aileler dikkatli olmalı

EKG, efor testi ve kalp ultrasonu gibi temel taramalar yaptırılmalı

Şikayetleri hafife almayın: Göğüs ağrısı, bayılma, yorgunluk, çarpıntı gibi belirtiler varsa ihmal etmeyin

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *