İstanbul
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,5860 %-0.48
47,7946 %-0.42
4.352,20 % -1,39
117.922,54 %-0.023
Ara
Hüseyin İnan Kimdir, Nereli ve Neden İdam Edildi?

Hüseyin İnan Kimdir, Nereli ve Neden İdam Edildi?

06.05.2025 09:28

Hüseyin İnan Kimdir?

Hüseyin İnan, 1949 yılında Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı Bozhöyük köyünde doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Sarız’da, lise öğrenimini ise Kayseri’de tamamladı. 1966 yılında ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi’ne kaydoldu.

Üniversite yıllarında siyasete atılan İnan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Milli Demokratik Devrim (MDD) hareketleriyle tanıştı. Ancak zamanla daha radikal ve örgütlü bir mücadeleyi savunarak, kır gerillası fikrine yöneldi. Bu fikir çerçevesinde kurulan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO)’nun öncü kadrolarından biri oldu.

Filistin'e Gidişi ve Gerilla Eğitimi

1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte Filistin’e giderek El Fetih kamplarında gerilla eğitimi aldı. Burada İsrail'e karşı bazı silahlı eylemlere de katıldı. 1970 yılında Türkiye'ye döndü ve Diyarbakır-Gaziantep yolunda bir otobüste yakalandı. Kısa süren tutukluluğun ardından serbest bırakıldı.

Silahlı Eylemler ve Yakalanışı

Serbest kaldıktan sonra tekrar Ankara’ya döndü ve Deniz Gezmiş ile birlikte THKO’nun kuruluşunu resmileştirdi. Örgüt bünyesinde çeşitli silahlı eylemlerde yer aldı:

  • Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu
  • ABD askerî tesislerine baskın
  • Amerikalı askerlerin kaçırılması

23 Mart 1971'de Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde bir pusuda yakalandı.

İdam Süreci

Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan ile birlikte Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından yargılanarak 9 Ekim 1971'de idama mahkûm edildi. İdamların önlenmesi için kamuoyunda büyük bir çaba gösterilse de, sonuç alınamadı.

6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Cezaevi’nde Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’la birlikte idam edildi.

Son Sözleri

“Ben şahsî hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum. Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm!”