Prof. Aytuğ Atıcı:

“YSK seçmen sorgulamayı kapattı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“YSK seçmen sorgulamayı kapattı”
Abone ol
“Evde yabancı” aramaları nedeniyle e-devlet kilitlenirken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da seçmen sorgulamayı kapattı. Prof. Aytuğ Atıcı konuyu Muhalif okurları için gazeteci Ayla Ganioğlu’na değerlendirdi.

Muhalif.Özel - Ayla Ganioğlu

CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Prof Aytuğ Atıcı tarafından ilk kez gündeme getirilen, yabancı uyruklu kişilerin, ev sahiplerinin onayı olmadan evlerde ikamet ettiğine ilişkin örneklerin ortaya çıkması, seçimlerin güvenli bir şekilde yapılıp yapılamayacağı tartışmasına yol açtı. “Evde yabancı” aramaları nedeniyle e-devlet kilitlenirken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da seçmen sorgulamayı kapattı.

CHP’nin seçim güvenliği çalışmalarını yürüten Prof Atıcı, Muhalif ‘e, bu örneklerin “sandıklara el uzatılması” gibi riskin olduğunu gösterdiğini söyledi. Prof Atıcı, seçim güvenliği çalışmalarının AKP’nin seçimi kaybetme ihtimalinin artmasıyla birlikte daha çok önem kazandığını belirtti.  

“AKP’nin seçimi kaybetme ihtimali her geçen gün daha da yükseliyor. Herkes bunun farkında. Üst düzey yöneticilerin kafaları rahat çünkü dokunulmazlıkları var ve kendilerine birşey olmaz diye düşünüyorlar. ‘En kötü ihtimal Yüce Divan’a gideriz. O da çok zor bir süreç’ diyorlar. Ancak Türkiye genelinde on binlerce AKP’nin bürokraside atadığı liyakatsiz kişileri bir panik aldı. ‘Acaba AKP kaybederse halimiz nice olur? Konumumuzu kaybederiz.’ diye. Böyle olunca da AKP tarafından organize olmasa da bunların sandıklara el uzatma durumu sözkonusu olabilir, bu cüreti gösterebilirler.”

YSK sorgulamayı kapattı

Prof Atıcı, “evde yabancı” haberleri üzerine, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçmen sorgulama işlemini kapattığını söyledi. AKP’nin, kendi hanelerinde kayıtlı başka birisi, hayali seçmen olup olmadığının araştırılmasından rahatsız olduğunu dile getiren Prof Atıcı, “Her zaman yapabildiğim sorgulamada, YSK sayfasında, ‘Seçim dönemi dışında sorgulama yapılamamaktadır’ yazıldığını bildirdi.

“Korkuyorlar, haklılar, çünkü halk AKP’yi göndermeye karar verdi. Bu korktuklarını, suçüstü yakalandıklarını ve bu işin içinde sıkıntı olduğunu bize gösteriyor. İşin peşindeyiz. Bütün Türkiye’yi tek tek geziyoruz. Sen istediğin kadar internetten sorgulamayı kapat, biz ev ev gezip bu evde kaç seçmen yaşıyor bakıyoruz. İki, YSK’nın verilerinden ev olmayan arsalarda seçmen var mı diye bakıyoruz ve buluyoruz. Bir evde yirmi seçmen olduğunu bazen görüyoruz. Bunlar için de gerekli girişimleri yapıyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar, artık bu işin geri dönüşü yok.”

Prof Atıcı, bu durumda, seçime üç ay kala YSK’nın seçmen sorgulamayı açacak göründüğünü belirterek, seçime kadar iktidarın, “her şeyi yapma ihtimalinin” olduğunu söyledi. 

“Ben CHP olarak bütün sandıkları en iyi şekilde bekleyeceğimize eminim. Herkesin de buna emin olması gerekir. Ancak bunların ne yapıp ne edeceğini bilmemiz mümkün değil. İki milyona yakın mühürsüz oyu kabul eden, hiçbir gerekçe olmadığı halde İstanbul seçimini iptal ettirip yeniden yaptıran, Yalova’yı tekrar kazandığımız halde elimizden alan, HDP’nin bütün belediyelerine kayyum atayan bir zihniyetin her şeyi yapma ihtimali vardır. Biz de her şeyi yapma ihtimallerine karşılık dimdik ayakta durup mücadele ediyoruz. Elbette biz kazanacağız ama burada açık ara fark olması gerekiyor. Eğer millet ittifakı farklı kazanırsa hiçbir şey yapamazlar. O zaman bürokratlar da çekinirler. Bu nedenle aradaki farkın açılması için uğraşıyoruz.”


Yorum Yazın