İliç maden faciasında şirketlerin ruhsat künyesi: Yüzde 20’si Çalık Holding, yüzde 80’i ABD Merkezli Alacer Gold Madencilik AŞ.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İliç maden faciasında şirketlerin ruhsat künyesi: Yüzde 20’si Çalık Holding, yüzde 80’i ABD Merkezli Alacer Gold Madencilik AŞ.
Abone ol
TBMM’de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nda bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri ve bakanlık sunumunda, 3 Şubat 2024 günü bir Çöpler altın madeni yığın liç alanında heyelan nedeniyle 9 çalışanın yığının altında kaldığı belirtildi. Sunumda, MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü), Mahallinde Tetkik Heyeti değerlendirmesinde, “Jeoradar verilerinde yapılan incelemelere göre yığın liçte yer değiştirme hareketlerinin kazadan yaklaşık 3 ay evvel artış yönünde eğilim gösterdiği ve kaza gününe kadar artarak devam ettiği tespit edilmiştir” denildi. İliç Maden sahasında ruhsat durumuna ilişkin verilen bilgiye göre, Ruhsat Sahibi Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi. Çalık Holding’e ait Lidya Madencilik yüzde 20, yüzde 80’i ABD Merkezli Alacer Gold Madencilik AŞ ortaklığı var.

Muhalif- Ankara Özel

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda dinlenilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri ve bakanlık sunumunda, 3 Şubat 2024 günü bir Çöpler altın madeni yığın liç alanında heyelan nedeniyle 9 çalışanın yığının altında kaldığı belirtildi. Heyelan sonrasında Gümüşhane ilinde mahallinde tetkik görevinde olan 4 kişilik ekip ile ilerleyen saatlerde 1 daire başkanı ve 7 kişilik teknik ekip bölgeye intikal ederek çalışmalarına başladığı belirtildi. Bakanlığın sunumunda, MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü), Mahallinde Tetkik Heyeti değerlendirmesinde, “Jeoradar verilerinde yapılan incelemelere göre yığın liçte yer değiştirme hareketlerinin kazadan yaklaşık 3 ay evvel artış yönünde eğilim gösterdiği ve kaza gününe kadar artarak devam ettiği tespit edilmiştir” denildi.  

MAPED Mahallinde Tetkik Heyeti Tarafından yapılan tespitler şöyle:

YER DEĞİŞTİRME HAREKETLERİNİN KAZADAN YAKLAŞIK 3 AY EVVEL ARTIŞ YÖNÜNDE EĞİLİM GÖSTERDİĞİ

Jeoradar verilerinde yapılan incelemelere göre yığın liçte yer değiştirme hareketlerinin kazadan yaklaşık 3 ay evvel artış yönünde eğilim gösterdiği ve kaza gününe kadar artarak devam ettiği tespit edilmiştir.
Yığın liç alanındaki faaliyetler sırasında meydana gelen ve işletmeci tarafından da fark edilen şevlerdeki duraysızlığın önüne geçilebilmesi yönünde önlemler alınması gerekirken, önlemlerin alınmadığı ve yığın liç alanı üzerindeki depolamanın devam ettirildiği,

Yığın liç alanındaki hareketlerin takibi amacıyla konumlandırılmış jeoradar görüş alanının yetersiz olduğu, yığın liçin kısmi bir bölgesini izleyebildiği, jeoradar sayısının yetersiz olması sebebiyle, yığın liç alanının tamamına hâkim olunamadığı,
Faaliyetler esnasında firma tarafından, risk oluşturan hususların yorumlanması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmediği,

Heyelan olayına sebep olabilecek nitelikte hareketliliğin heyelandan önce jeoradar takip cihazı verilerine yansıdığı ve bölgede çalışanlar tarafından da fark edildiği halde çalışanların ve iş makinelerinin tamamının olay yerinden uzaklaştırılmayarak acil durum ve eylem planının doğru uygulanmadığı sonucuna varılmıştır.

İliç Maden sahasında şirketlerin ruhsatlarına ilişkin bilgiler şöyle:

ENERJİ VE TABİİ
KAYNAKLAR BAKANLIĞI

İli / İlçesi Erzincan/İliç
Ruhsat Sicil No 847
Ruhsat Safhası İşletme
Alanı (ha) 941,92
Maden Grubu / Cinsi IV. Grup (c) bendi (Altın+Gümüş+Bakır+Civa), Manganez
İşletme İzni Tarihi 03.11.2004 (Altın+Gümüş+Bakır+Civa), 06.11.1986(Manganez)
Ruhsat Yürürlük Tarihi 06.11.1986
Ruhsat Süre Bitiş Tarihi 06.11.2026
Ruhsat Sahibi Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Görünür Rezerv 21.471.272 ton (Tenör 1 gr/ton.)
Muhtemel Rezerv(Tüvenan) 31.393.000 ton

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi - Şirket Ortaklık Yapısı 

Alacer Gold Madencilik A.Ş. (%80) - Alacer Gold Corp. 2020 de ABD Merkezli Kanada ve New York Borsasında Halka Açık SSR Mining tarafından satın alınmıştır.

Lidya Madencilik A.Ş. (%20) - Çalık Holding'e ait bir şirket.


 

Kapak fotoğrafı: Heyelan sonrasında bölgenin genel görünümü


Yorum Yazın