Yeditepe Üniversitesi’nde habere konu olanlar Skandal mı? Prosedür mü?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeditepe Üniversitesi’nde habere konu olanlar Skandal mı? Prosedür mü?
Abone ol
Birçok gazetede Yeditepe Üniversitesi’nde kılık kıyafet yasağı uygulandığına dair bir haber yayınlandı. Peki olay gerçekten bu şekilde mi sirayet etti. Detaylar haberimizde…

Haberde iddia edilene göre Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl imzasıyla gönderilen yazıda kadın personellerin “askılı, çok açık yakalı olan bluz, elbise, gömlek giymemesi”, “Çok kısa, yırtmaçlı etek veya elbise giymemesi” ve “kot, kısa pantolon veya tayt giymemesi” istendiği belirtildi. Ayrıca erkek personellerden de ‘kısa pantolon, kot ve şort giymemesi’ istenildiği aktarıldı. 

Resmi yazıda da; “Üniversitemizde 29 Haziran 2022 tarihinden 01 Eylül 2022 tarihine kadar yaz kıyafeti uygulamasına geçilecektir. Müdürler ve yöneticiler kendilerine bağlı çalışanlarının kurum kültürüne uygun olarak aşağıda belirtilen kılık kıyafet esaslarına uymasını takip etmekten gerektiğinde ilgili uyarıları yapmaktan sorumlu olacaklardır” ifadelerine yer verildi.

Haber içeriğinde yer alan diğer bir ifadeye göre de Yeditepe Üniversitesi'nde bir kadın personel, “Kadınların kılık kıyafetine karışılması gericiliğin en açık göstergesidir” sözlerini sarf ediyor.

Peki durum gerçekten böyle anlatıldığı gibi mi? Muhalif olarak sizler için araştırdık.

 Mevzuat’ta yer alan “Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Ve Kıyafetine Dair Yönetmelik”e ulaştık. 

İlgili yönetmeliğin 5. Maddesi’nde personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar şu şekilde yer alıyor:

“a. Kadınlar; 
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

b. Erkekler;
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.”

Haberde; Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü tarafından istenildiği iddia edilenlerle, Mevzuat'taki maddeleri karşılaştırdığımızda birbiriyle örtüştüğünü görüyoruz. Yani; yönetim haberde belirtildiği şekilde yasaklayıcı bir tavır içerisine girmemekte; sadece Mevzuatta belirtilen kuralları uygulamaktadır. 

 

Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl kimdir?

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1987 yılında mezun olan Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Nöroloji uzmanlığını 1993 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan, Yan Dal Uzmanlığını ise 1994 yılında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden aldı.

Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, 17 yıldır Yeditepe Üniversitesi bünyesinde görev almaktadır. Bu süre zarfında medikal direktörlük, mütevelli heyeti başkanlığı yapmıştır. Son 6 yıldır Yeditepe Üniversitesi'nin rektörüdür.


Yorum Yazın