Columbia Üniversitesi, Gazze protestocularına kampüsü boşaltmaları için gece yarısına kadar süre tanıdı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Columbia Üniversitesi, Gazze protestocularına kampüsü boşaltmaları için gece yarısına kadar süre tanıdı!
Abone ol
Başta Columbia Üniversitesi olmak üzere ABD’de üniversite kampüslerinde savaş protestoları dur durak bilmiyor. Buna karşın okul yönetimleri de kampüsleri eylemcilerden temizlemek için harekete geçti. Açıklama yayınlanan Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, protestoculara gece yarısına kadar süre tanıdı.

Oğuz Büber - Muhalif Özel

ABD’nin New York şehrindeki Columbia Üniversitesi’nde Gazze protestoları gerginliği devam ediyor. Gösterilerin merkezi Columbia Üniversitesi olsa da, protestolar sadece bu üniversite ile sınırlı kalmıyor ve diğer üniversitelere de sıçrıyor.

Geçtiğimiz hafta Gazze’deki savaşı protesto eden 100’den fazla kişi üniversite kampüsüne izinsiz girmekle suçlanarak kampüsten çıkarıldı ve tutuklandı.

Polisin çağrılması ve protestocu öğrencilerin okuldan uzaklaştırılması, öğrenci liderleri ve insan hakları grupları tarafından eleştirildi.

Gazze’deki savaş yedinci ayına girerken ve bu savaştan doğan gerginlikler Amerika’daki okul kampüslerini kasıp kavururken; üniversiteler de kampüs kuralları ve güvenliği ile protesto hakkı ve ifade özgürlüğü arasında bir denge tutturmaya çalışıyorlar.

Üniversitelerdeki Filistin yanlısı protestolarda, üniversitelerinin İsrail ile iş yapan ya da Gazze’deki savaştan kar sağlayan şirketlerle iş birliklerini bitirmesi talep ediliyor. Hatta Columbia Üniversitesi’ndeki öğrenciler, Tel Aviv Üniversitesi ile yürütülen çift diploma programına son verilmesini istiyorlar.

Columbia’daki tutuklamalar ve okuldan uzaklaştırmalar; New York Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve California Üniversitelerinde de benzer protestoların görülmesine neden oluyor.

Üniversite yöneticileri aynı zamanda ABD Kongresi’nin yoğun incelemesiyle de karşı karşıya. Cumhuriyetçilerin liderliğinde olan Temsilciler Meclisi Eğitim ve İşgücü Komitesi, kampüste antisemitizmle mücadele için atılan adımlar konusunda da Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik ve diğer üniversite liderlerini sorguya çekiyor.

Son gelişme: Üniversite rektöründen gelen açıklama!

Protestolara ilişkin son yaşanan gelişme ise Columbia Üniversitesi yönetimi tarafından yapılan açıklama oldu:

Üniversite rektörü Minouche Shafik, Filistin yanlısı protestocuların kampüs arazisindeki kampların dağıtılmasına dair görüşmeler için gece yarısına kadar süre verdi.

Shafik, görüşmelerin başarılı olmaması durumunda Columbia’nın ‘bölgeyi temizlemek ve kampüste huzuru yeniden sağlamak’ için alternatif seçenekleri değerlendirmek zorunda kalacağı konusunda uyarısını da yaptı.

Rektör, gece yarısına kadar herhangi bir çözüme ulaşılamaması durumunda ise yönetimin protestocuları temizlemek için derhal harekete geçip geçmeyeceği ya da ne şekilde bir aksiyon alacakları konusunda ise yorumda bulunmadı.
 


Yorum Yazın