Bülent Aksu sadece 10 gün görevde kaldı...

Turkcell’de neler oluyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Turkcell’de neler oluyor?
Abone ol
Turkcell Genel Kurulu sonrası yeni yönetim kurulu belirlendi. Yeni yönetimde Şenol Kazancı yönetim kurulu başkanı oldu. 11 Eylül günü Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan görevden alındı. Yeni yönetim kurulu 14 Eylül’de bir önceki yönetim kurulu başkanı Bülent Aksu’yu genel müdür olarak atadı. Bülent Aksu 10 gün sonra görevden alındı.

İnanç Uysal – Muhalif Analiz

Yıllardır Türkiye’nin en önemli markalarından biri olan Türkiye’de ve ABD’de borsaya kote olan bir şirketin itibarının bu şekilde yerle bir edilmesi bir skandal, hatta trajikomik bir olay.   

Defalarca Türkiye’nin en değerli markası seçilen ve bunun için daha önceki yönetimlerin çok hassas davrandığı Turkcell bunu kesinlikle hak etmiyor. 

Peki ne oldu?

Eskiden gazeteciler böyle bir olay olduğunda her şeyi didik didik ederlerdi. Şimdi, yapılan açıklamalar ve geçmişte olanlar dışında hiçbir şey yazılmıyor. Oysa telekomünikasyon sektörünü takip eden pek çok gazeteci var. Hatta bunlar yayınlara çıkıp bilirkişi olarak konuşuyorlar. Peki böyle bir olayı neden araştırıp yazmıyorlar? Reklam gücü mü? Sponsorluk bütçesi mi?

Neyse konumuza dönelim…

Bülent Aksu’nun geçmişinde Çalık Enerji var. Aynı şekilde Damat Berat Albayrak’ın geçmişi de Çalık Enerji. Muhabbet buradan mı bilinmez ama Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanı olduğunda ısrarla Bülent Aksu’yu yardımcısı yaptı. Birliktelik Çalık Enerji’den mi geliyor yoksa daha mı eski bu da başka bir konu. 

Aksu, bakan yardımcısı olur olmaz; Türk Telekom’a yönetim kurulu üyesi oldu. Albayrak, Telekom’daki kamu hisselerinin temsilinin daha önce olduğu gibi ulaştırma bakanlığının kontrolünde olmasını kabul etmemişti, o günden beri de temsil noktasinda Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri de var zaten. Aksu aylarca Telekom yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Telekom’un gizli stratejilerinin tamamını dinledi, yazılı olarak dosyaları aldı. 

Bingooo… Bir gecede bu görevden ayrıldı ve Turkcell yönetim kurulu üyesi oldu. Oysa Türk Telekom’da bir müdür bile görevinden ayrılsa 2 yıldan önce Turkcell’de ya da sektördeki başka bir firmada çalışamaz. Bu durum sektörde rekabete aykırı bir durum olarak değerlendirilir. Bu şekilde stratejik olarak rakip bir firmanın gizli bilgilerinin sızmasının önüne geçilmek istenir. Aksu Türk Telekom’un en gizli bilgileriyle birlikte rakip firmanın yönetim kurulu üyesi oldu. Çok etik bir durum değil mi? Bu arada o tarihlerde Türk Telekom'un ağırlıklı hisselerinin bankalarda olduğunu da belirtelim.

 

İlk gelen bilgiler Genel Müdür Bülent Aksu ile Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı arasında görüş ayrılığı ortaya çıktığı ve Aksu’nun görevine son verildiği yönünde. 

Aksu, damat Berat Albayrak’ın en güvendiği isim, sağ kolu. Hatta Albayrak görevden alındıktan sonra yerine gelen Lütfi Elvan ile çalışmayacak kadar sadık bir isim Aksu. Hemen affını istedi. 

İşte kritik olan nokta da burası. Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı da Albayrak gibi Trabzonlu ancak aralarının çok iyi olmadığı söylenir. Kazancı Kartal İmam Hatip mezunu. Hatta Bilal Erdoğan’ın abisi ve akıl hocası olduğu söylenir. Kartal İmam Hatip yapılanmasının beyni olarak biliniyor. 

Kazancı, bir başka Trabzonlu Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Albayrak Grubu’nda çalışmış bir isim. Sonra Erdoğan’ın danışmanı ve Anadolu Ajansı genel müdürü oldu. 

Berat Albayrak'ın, o dönemde Kazancı’ya ders vermek için Anadolu Ajansı’nın bütçesini kestiği çok net şekilde konuşulmuştu. Dahası Berat Albayrak, bakanlığı döneminde Anadolu Ajansı’nın hiçbir programına katılmamıştı.

Aralarının hiç iyi olmadığı söyleniyor. Çünkü Kazancı, Bilal Erdoğan’ın ekibinden, hatta Bilal’in abisi. 

Kazancı, İstanbul seçimlerinin sonuçlarının yayınının kesilmesi talimatı veren bir isim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a o kadar sadık yani. Ancak Kazancı, AA genel müdürlüğü görevinden alınınca gözden düştüğü düşünüldü. Kazancı, ekibindeki isimleri yine Kartal ekibinden İbrahim Eren’in başında bulunduğu TRT’ye göndermişti. İbrahim Eren de TRT genel müdürlüğü görevinden alındı. Böylece Bilal Erdoğan ekibini çok büyük bir darbe yediği düşünüldü. Oysa aradan geçen sürede Bilal Erdoğan ekibi tekrar gözde hale geldi. Bunu sağlayan ismin Şenol Kazancı olduğu söyleniyor. Kazancı, yönetim kurulu başkanı olduğunda Turkcell’de kartal kadrolaşması olacağı beklentisi oluştu. 

Bülent Aksu’nun Turkcell’den ayrılışı, genel müdür olmadan yönetim kurulu başkanı olarak olsaydı çok daha itibarlı bir şekilde iş hayatına devam edebilirdi. Bu şekilde neredeyse itibarı yerle bir edildi, kariyeri son buldu. 

Şimdi Berat Albayrak’ın, nasıl bir hamle yapacağını merak ediyorum.

Kafamdaki bir başka soru ise;

Bülent Aksu, yönetim kurulu başkanlığından ayrılıp gitseydi ne kadar tazminat alırdı? Çünkü bildiğim kadarıyla yönetim kurulu üyeleri olağanüstü durumlar dışında tazminat talep edemiyor

Ya genel müdür olarak ayrılınca ne kadar tazminat almış olabilir? 10 gün için böyle bir tazminat mümkün mü? İş akdi nasıl bilmiyoruz ama en az 2 yıl çalışmayacağını var sayarsak ve aldığı maaşı da aşağı yukarı düşünürsek çok ciddi bir kaybı olacağı kesin bir kısmını kurtarabildi mi acaba?

Benimkisi sadece merak…

 

Bülent Aksu kimdir?

Bülent Aksu, 1996 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden mezun oldu.
Kariyerine, Kuveyt Türk A.Ş Teftiş Kurulu’nda Müfettiş olarak başladı. Çalık Holding bünyesinde 2003 yılı itibarıyla Finans Müdürü olarak görev aldı. Ardından, aynı şirkette ve Grup Finans Direktörü rolünü üstlendi. Akfel Grup bünyesinde 2008 yılından itibaren, 4 yıl boyunca Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) görevini yerine getirdi. Aynı zamanda yine Akfel Grup’ta Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürdü. 2012 yılında, Petkim Petrokimya Holding A.Ş. ve sonrasında STAR Rafineri A.Ş.’de Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) görevini üstlendi. 20 Temmuz 2016’da Turkcell A.Ş Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) görevine geldi ve 17 Temmuz 2018’e kadar sürdürdü. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Yardımcılığı görevine 3 Ağustos 2018’de atandı. Kasım 2018’de Türk Telekomünikasyon A.Ş.’de Yönetim Kurulu üyeliği görevine atandı. Mart 2019 tarihine kadar bu görevi sürdürdü. Turkcell Yönetim Kurulu Üyeliği görevini 7 Mart 2019 tarihinde üstlendi. Türk Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı olarak 13 Mayıs 2019’da atandı.


Yorum Yazın