CHP'ye katılması çok konuşulan

Türkan Elçi, “PKK katil değildir” dedi mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkan Elçi, “PKK katil değildir” dedi mi?
Abone ol
Diyarbakır Barosu eski başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı. Geçmişte söylediği öne sürülen ifadeler çok konuşuldu. Peki, Türkan Elçi, “PKK katil değildir” dedi mi? Yoksa bunların hepsi bir iddia mıydı?

Muhalif Özel

15.10.2015 tarihinde CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu ‘Tarafsız Bölge’ programına konuk olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin, skandal sözlere imza atarak “PKK, terör örgütü değildir.” PKK’nın bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan toplum çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir.” demesi çok konuşulmuştu.

Medyada büyük bir linçle karşılan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı olduğu dönemde 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Dört Ayaklı Minare’de basın açıklaması yaparken öldürülmüştü.

Kısa süre önce ise; öldürülen Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, CHP'ye katıldı. Elçi’nin parti rozetini Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu taktı.

Türkan Elçi’nin CHP’ye katılması sonrasında en çok konuşulan konulardan birisi, Elçi’nin “PKK katil değildir” şeklinde bir ifadesi olup, olmadığıydı.

Sosyal medyada ve iktidara yakın yayın organlarında Türkan Elçi’nin 2015 yılında, "Ben asla ‘Katil PKK’ demedim, aksine kocamın dediği gibi 'PKK terör örgütü değildir' diyorum." sözlerini sarf ettiği belirtiliyor. Bu ifadenin net olarak doğru olduğunu kanıtlayan herhangi bir resmi kaynak yok. Fakat kesin bir yalanlama da bulunmuyor.

Karşıt olarak değerlendirebileceğimiz ise birkaç gün önce Türkan Elçi’nin yaptığı açıklamalar var.

CHP'ye katılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı avukat Türkan Elçi, kendisine CHP tarafından 2018 yılında da teklif getirdiklerini ancak kabul etmediğini ve “Bu defa toplum bir yere doğru gidiyor, değiştirebilirsek, elimizi taşın altına koyarsak biz ne yapabiliriz ben bu mecburiyetten girdim. Yoksa benim ihtiyacım yok... Linç kültürü geliştiriyorsunuz. Bu kin öfke nefret neden, öfkeniz varsa birbirinize değil başka yere kusun" dedi.

“PKK katil değildir” ifadesini kullanıp kullanmadığına ilişkin olarak ise;

“8 yıl bir insan tweet üzerinden bir Allah'ın kuluna incitici bir şey söylemiş değilim. 2016 yılında işkence üzerine tweet attım ben işkence sahnelerini bilen biriyim. Benim attığım ilk tweet, 'eşimin katilini yakalarsanız asla işkence yapmayın, ömrünü işkenceye adamış bir insan hakları savunucusunun katili adil yargılanmalı' demişimdir. Adalete, hukuka inanmış bir insan nasıl gider bir konuma gelmesinden dolayı ‘her şeyi sattı, verdi gitti oraya teslim etti, eşinin mücadelesini götürdü sattı’. Neyi satıyoruz? Niye bu kadar ezber konuşup atıp tutuyoruz? Bana başka yerden de teklif gelmedi gelseydi ben siyasetin içerisinde bulunmaz mıydım? 2018’de de bana başka yerden teklif gelmedi CHP dışından. Türkiye’nin batının bütün barolarından destek aldım. Ankara, İstanbul, Bursa, Artvin, Mersin, Antalya gibi barolardan destek aldım. Düşmanına hayranlık mevzusu değil, ‘PKK terör örgütü müdür değil midir' sorusuna cevabı bütün aklı başındaki adam biliyor. Bilmiyor mu bizim seküler kesim, tümü bildiği halde gocunmuyor. Mahkemede en çok onlar duruyor. 4 ayaklı minare katılıp anmaya destek veriyorlar. Peki sormak isterim biz sadece Kürtler mi oradayız? Ben şiddete karşı duruyorum. Toplumsal şiddete karşıyım.” sözlerini kullanarak şiddetin her türlüsüne karşı olduğunu söylüyor.


Yorum Yazın