TBMM'nin Ocak ayı gündeminde neler var?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TBMM'nin Ocak ayı gündeminde neler var?
Abone ol
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda birinci yasama yılında 1 torba, Ekim- Aralık döneminde 2 torba daha olmak üzere toplam 3 torba düzenleme görüşüldü.

Hülya Özmen- Muhalif

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 1 Ekim 2023’de başlayan 2. Yasama yılının ilk üç aylık diliminde 2024 yılı bütçe görüşmelerinin de içinde olduğu 28 toplantıyla adeta bir matbaayı andırdı.  Buna karşın, 11 İhtisas Komisyonunun, (Adalet, Anayasa, Çevre, Dilekçe, İçişleri, İnsan Hakları, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu (KİT), Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Milli Savunma Komisyonu, Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji) 2. Yasama yılının ilk çeyreğinde toplantısı olmadı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda birinci yasama yılında 1 torba, Ekim- Aralık döneminde 2 torba daha olmak üzere toplam 3 torba düzenleme görüşüldü. İhtisas Komisyonları ise 2024 yılı toplantıları için yeni düzenlemeleri bekliyor. 

Meclis’in Ocak ayı gündeminde neler var?

16 Ocak tarihinde iş başı yapacak parlamentoda rota 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlere çevrilecek ancak beklenen düzenlemelere işaret ediliyor. Ocak ayının en önemli düzenlemesinin 8. Yargı Paketi olduğu belirtiliyor. Hazırlıkları süren çalışma taslağına göre, hukuk ve ceza yargılamasında istinaf, temyiz başvuru sürelerindeki farklılıklar giderilecek ve tamamı tebliğden itibaren başlatılarak 2 hafta olacak. Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular sınava girmeden 'ara bulucu' olabilecek. Edinilen bilgiye göre, kadınların soyadına ilişkin düzenleme ve denetimli serbestlikle ilgili yeni bir düzenleme de paket de yer alacak. Ruhsatsız silah taşıyanlara tutuklamayı da öngören bir düzenleme de bekleniyor. Düzenlemeye göre, Ruhsatsız silah taşımanın cezası artacak ve ruhsatsız silah taşıma suçlarında tutuklama yapılabilecek.

Ekonomiyle ilgili bir torba teklif de yeni yılla birlikte gündeme gelecek.  Emekli aylıklarında iyileştirmeyi öngören teklifle, en düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılmasına yönelik düzenleme yapılması bekleniyor.  İşverene asgari ücret desteğini 700 liraya yükselten düzenlemenin de yer alacağı belirtiliyor.

Üniversite hastanelerinden Sağlık Bakanlığı hastanelerine geçen öğretim üyelerinin hak kaybının önlenmesine dönük bir düzenleme de bekleniyor.


Yorum Yazın