TBMM’de 2024 yılı bütçe maratonu bitti; dünya gerçekleri AK Parti’nin ‘uzay’ sevdasına yenildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TBMM’de 2024 yılı bütçe maratonu bitti; dünya gerçekleri AK Parti’nin ‘uzay’ sevdasına yenildi
Abone ol
Bütçede, yoksulluk, açlık, çay-simit-peynir-zeytin hesabı yapmak muhalefete düştü. Bütçe görüşmelerinde ‘Türkiye Yüzyılı’ söylemi hemen hemen her konuşmacıya ilham olurken, yeni Anayasa üzerinde duruldu, bütçenin esprilerle tartışmaları getiren konusu ise uzay oldu. Muş Milletvekili Sümeyye Boz, “Millet su bulamıyor, yemek bulamıyor ya, hâlâ “uzay” diyorsunuz”, DEM Partili, Dilan Kunt Ayan, “Bu Hükûmet “2023’te uzaya gideceğiz.” demişti -hepiniz çok iyi hatırlıyorsunuz, sabah da bunu söylediler, arada da bunu söylediler- yahu siz otobanı Diyarbakır’a daha 2035’te yapacağınızı söylediniz”.

Hülya Özmen - Muhalif Özel   

TBMM Genel Kurulu’nda 11 Aralık 2023 tarihinde başlayan görüşmelerinde 14 birleşim ve 71 oturum gerçekleştirildi, toplamda 190 saat, 42 dakika çalışma yapıldı, 6.517 sayfa tutanak tutuldu.

Bütçede, yoksulluk, açlık, çay-simit-peynir-zeytin hesabı yapmak muhalefete düştü. CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, “2013’te öğrencinin aldığı burs 147 dolara tekabül ediyordu, bugün 70 dolara tekabül ediyor yani 2 bin lira alıyor, 2 bin lirayla bir üniversite öğrencisi nasıl okuyacak? Her gün simit, çay yese yine yetmez bu para, okul yemekhanesinde yemek almaya yetmez otuz gün boyunca”, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, “2 bin lirayla bir öğrenci her gün simit yese, her gün simit yese yine geçinemiyor, 2000 lirayla geçinemiyor. Simit yese okula gidemiyor, okula gitse simit yiyemiyor, üstüne kıyafet alamıyor” dedi.

GÖLE SU GELENE KADAR KURBAĞANIN GÖZÜ PATLAYACAK

CHP’li Faik Öztrak,” Herkes klarnet çalmaya çalışabilir ama herkes Şükrü Tunar olamaz. Ekonomi yönetimi zurnayla peşrev çalmaya uğraşıyor, enflasyonun düşmesi için önümüzdeki yıl ortalarına randevu veriyor ama göle su gelene kadar kurbağanın gözü patlayacak farkında değiller”, Saadet Partisi Grubu Konya Milletvekili Hasan Ekici, yolsuzluk endeksinde Türkiye’nin durumuna dikkat çekti ve “Türkiye, maalesef, 2022 yılında 182 ülke arasında 101'inci sıraya gerilemiştir, böylece ülkemiz tarihindeki en düşük sırayı almıştır. 38 OECD ülkesi arasında 37'nci sırada, G20 ülkeleri arasında ise sondan 4’üncü sırada yer almaktadır. Türkiye'nin Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki yeri 2013-2022 yılları arasında maalesef düzenli olarak gerilemiştir”.

TÜRKİYE YÜZYILI SÖYLEMİ, UZAY MUTLULUĞU- 9 OCAK TARİHİ    

Cumhur ittifakının bütçe görüşmelerinde ‘Türkiye Yüzyılı’ söylemi hemen hemen her konuşmacıya  ilham olurken, muhalefet bu söylemi, “İktidarın Türkiye Yüzyılı olarak tariflediği cumhuriyetin 2'nci yüzyılında sermaye gruplarının daha da zenginleştirilebilmesi için hazırlanan bir bütçe” olarak yorumladı. Bütçenin esprilerle tartışmaları getiren konusu ise uzay oldu.

9 OCAK 2024’TE BAYRAĞIMIZI, AY YILDIZLI AL BAYRAĞIMIZI UZAYDA TEMSİL EDECEĞİZ

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir’in, “Millet uzaya çıkıyor, uzay bilimleriyle ilgileniyor, biz hâlâ burada yapılması gerekip de yapılamayanları vadedilip de gerçekleştirilmemiş sözleri konuşmaya mecbur kalıyoruz” sözlerine AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “Ama biz hakikaten uzaya gidiyoruz. 9 Ocak 2024’te bayrağımızı, ay yıldızlı al bayrağımızı uzayda temsil edeceğiz ve on dört gün boyunca Allah’ın izniyle, uzay istasyonunda Türk bilim adamlarının çalışmalarını orada değerli astronotumuz ortaya koyacak, bilimsel çalışmalarla her türlü Allah’ın izniyle bilimsel çalışmalara nezaret edecek”. 

OTOBANI DİYARBAKIR’A DAHA 2035’TE YAPACAĞINIZI SÖYLEDİNİZ

 Muhalefet, uzay yolculuğu ve uzay keşfiyle ilgili konuşmalara Muş Milletvekili Sümeyya Boz, “Millet su bulamıyor, yemek bulamıyor ya, hâlâ “uzay” diyorsunuz”,  Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, “Uzaya gittiğinizi bir cemaatlerinize de söyleyin, bakalım size ne fetva verecekler”, İYİ Partili İstanbul Milletvekili Seyithan İzsiz, “Uzaya, Ay’a, Mars’a gitmemiz için önce doymamız gerekir”, Dilan Kunt Ayan, “Bu Hükûmet “2023’te uzaya gideceğiz.” demişti -hepiniz çok iyi hatırlıyorsunuz, sabah da bunu söylediler, arada da bunu söylediler- yahu siz otobanı Diyarbakır’a daha 2035’te yapacağınızı söylediniz”.

BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE KONUŞMA NOTLARI
“BİZ HAKİKATEN UZAYA GİDİYORUZ”

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU: Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; dünyada ilk defa bir haberleşme kulesinden aynı anda 100 adet FM radyo yayını yapabilen Çamlıca Kulesi’yle bölgede ölçülen elektromanyetik alan değerini Avrupa Birliği için kabul edilebilir eşik değerin yaklaşık üçte 1’ine indirerek 15 kat iyileşme gerçekleştirdik. “Uzayda izi olanın dünyada gücü olur.” prensibiyle yayıncılık ve internet erişimi hizmetleri noktasında stratejik haberleşme sistemlerini sürekli güncelleyerek zamanın gereği olan yenilikleri vatandaşlarımıza dünyayla eş zamanlı olarak sunuyoruz.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT IŞIKHAN (Devamla) – Bu bakımdan, bakın, dikkatinizi çekiyorum savunma sanayii, yapay zekâ, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ve uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda kamu, üniversite, özel sektör iş birliğini geliştirerek nitelikli elemanlar yetiştireceğiz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

AK PARTI GRUBU ADINA ÖMER ORUÇ BİLAL DEBGİCİ (Kahramanmaraş) –“Türkiye Yüzyılı Dijitalin Yüzyılı” hedefi doğrultusunda yerli ve millî imkânlarla kendi uydularımızı yaptık. TÜRKSAT 1A’yla başlayan uzay serüvenimize 5A ve 5B uydularımızla devam ettik. Şimdi de yerli ve millî imkânlarla üretimini tamamladığımız TÜRKSAT 6A uydumuzu 2024 yılının ilk yarısında fırlatmayı hedefliyoruz.

SÜLEYMAN KARAMAN (Devamla) – Sadece yüksek hızlı trenlerde değil savunma sanayisinde, ulaşımda, sağlıkta, enerjide, uzayda yapılan yatırımlar sayesinde şimdi gençlerimizin öz güveni var, “Türkiye Yüzyılı’nda her projede biz de varız, biz de yaparız.” diyorlar. Gençliğimize bu güveni aşılayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve ekibine teşekkür ediyorum. Hedefimiz, Türkiye Yüzyılı’na girerken dünyaya lider ülke Türkiye’yi kazandırmaktır.

MHP GRUBU ADINA RAMAZAN KAŞLI (Aksaray): Türk asrının mimarı gücünü eskisinden itibaren “Güçlü devlet güçlü ordu” ilkesinden alan Türkiye, gök vatanımızın çelik pençesi, ismini bizzat liderimiz Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’nin verdiği ilk uçuşu üç gün sonra yani 27 Aralıkta gerçekleşecek olan KAĞAN ile KIZILELMA ve TAYFUN’la geçtiğimiz günlerde seri üretim anlaşmaları imzalanan SİPER ve HİSAR göklerde, ALTAY ana muharebe tankıyla KORHAN, BARKAN’la karada, TCG ANADOLU, AKHİSAR, KOÇHİSAR ve BARBAROS’la mavi vatanda ve artık uzayda yakaladığımız başarıyla stratejik üstünlüğünü ispatlamıştır.

SAADET PARTİSİ GRUBU ADINA DOĞAN DEMİR (İstanbul) Değerli arkadaşlar, millet uzaya çıkıyor, uzay bilimleriyle ilgileniyor, biz hâlâ burada yapılması gerekip de yapılamayanları vadedilip de gerçekleştirilmemiş sözleri konuşmaya mecbur kalıyoruz. Geri dönülemez durumda değiliz, değerli arkadaşlar, tüm bu sorunları hâlâ çözebilir ve çağı yakalayabiliriz.

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) – Sonuç itibarıyla, olay çarpıtılmamalı. Her olay böyle maalesef çarpıtılıyor. Hakikate herkes saygılı olmalı, hakikate, hakka bühtan edilmemeli. Dedi ki bir konuşmacı: “Millet uzaya gidiyor, biz nelerle uğraşıyoruz.” Siz nelerle uğraşıyorsunuz o sizin meseleniz ama biz hakikaten uzaya gidiyoruz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) 9 Ocak 2024’te bayrağımızı, ay yıldızlı al bayrağımızı uzayda temsil edeceğiz ve on dört gün boyunca Allah’ın izniyle, uzay istasyonunda Türk bilim adamlarının çalışmalarını orada değerli astronotumuz ortaya koyacak, bilimsel çalışmalarla her türlü Allah’ın izniyle bilimsel çalışmalara nezaret edecek.

SÜMEYYE BOZ (Muş) – Millet su bulamıyor, yemek bulamıyor ya, hâlâ “uzay” diyorsunuz.

MUHAMMET EMİN AKBAŞOĞLU (Çankırı) – Dolayısıyla bu konuda herkesi hakikate saygılı olmaya davet ediyorum, daha söylenecek sözler var ama bu konuyla ilgili bunlar nasıl diğer konuların da çarpıtıldığına örnektir diyorum.

SÜMEYYE BOZ (Muş) – Hakikat açlık, yoksulluktur.

BERİTAN GÜNEŞ ALTIN (Mardin) – Uzaya gittiğinizi bir cemaatlerinize de söyleyin, bakalım size ne fetva verecekler?

SÜMEYYE BOZ (Muş) – Hakikat açlık, yoksulluk, sefalet ve ayrımcılıktır; hakikat budur.

‘YENİ VE SİVİL BİR ANAYASA’YI YAPMAK DA BU MECLİSE NASİP OLUR’

AK PARTİ GRUBU ADINA HASAN TURAN (İstanbul): İnşallah, Türkiye Yüzyılı’na girdiğimiz bu dönemde milletçe hepimizin sahip çıkacağı yeni ve sivil bir Anayasa’yı yapmak da bu Meclise nasip olur. Muhalefetin de iyi ve güzel olan ne varsa mevcut iktidara yarar anlayışıyla değil, milletimizin ihtiyacını karşılamak en kutsal vazifedir anlayışıyla hareket etmesini umuyoruz. Müsademeyiefkârdan barikayıhakikat doğar; fikirlerin çatışmasından hakikat güneşi doğar. Gelin, hep birlikte bu Anayasa’yı ortak akılla ve ortak iradeyle yapalım ve yeni yüzyılımıza sivil bir Anayasa’yla başlangıç yapalım.

HASAN TURAN (Devamla) – 7 düvelin son teknolojik silahlarına, bombalamasına aldırış etmeden vatanlarını, topraklarını savunan mazlum ama mağrur Filistin halkını ve direnişini buradan bir kez daha selamlıyorum.

AK PARTİ GRUBU ADINA ORHAN KIRCALI (Samsun): Değerli milletvekilleri, bütçe disiplinini temel ilkemiz olarak benimsenmeye devam ederek önümüzdeki dönemde de eser ve hizmet siyasetini kesintisiz bir şekilde sürdüreceğiz. Bütçe disiplini açısından 2022 yılı performansımız Avrupa Birliği üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında ülkemiz pozitif yönde ayrışmaktadır. Türkiye Yüzyılı’nın ilk bütçesi, cumhuriyetimizin yeni yüzyılında daha da güçlü, Türkiye'yi inşa ve ihya bütçesi olacaktır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde 2002 yılından bu yana özenle oluşturduğumuz sağlam temeli, Türkiye Yüzyılı’nda da istikrarlı bir biçimde devam ettirecek, adil gelir dağılımı, öngörülebilirlik, şeffaflık, katılımcılık, hesap verilebilirlik ve mali sürdürebilirlik ilkelerimizden asla taviz vermeyeceğiz.

ALİ ÖZKAYA (Devamla) – Bu Meclis, bu millet 4 defa Anayasa yaptı, 4’ü de sıkıntılı dönemlerde. 2’si Kurtuluş Savaşı ve sonrasında, 1’i 60 ihtilalini yapan askerler, darbeciler; diğeri de 80 ihtilalini yapan darbeciler. Bu Meclis, bu millet, bu sivil millet bir Anayasa yapmayı, sivil bir Anayasa yapmayı hak ediyor, bu sorunların çözümünü de burada. İkinci yüzyılımızda hep beraber bunu bir fırsata çevirelim. Bu Meclis bir sivil anayasa yapsın ve hep beraber milletimizi daha üst lige, daha üst noktalara taşınmasına vesile olalım diyorum. 2022 yılı kesin hesabı, 2024 yılının bütçesini… 22’nci bütçemizi yapıyoruz, dünya demokrasi tarihinde az bir konudur bu; Allah nasip etti, 9’u da bize nasip oldu. AK PARTİ’miz nice yirmi iki yılın bütçelerini yapsın, nice yeni yüzyılların bütçesini yapsın diyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

İRFAN ÇELİKASLAN (Devamla) – Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğuna 9 Ocak 2024 tarihinde şahit olacağız. Ülkemizi gururla temsil edecek Astronotumuz Alper Gezeravcı uzay istasyonunda on dört gün kalacak ve çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirecektir. Türkiye Yüzyılı’na hayırlı olsun.

ORHAN YEGİN (Devamla) – İktidara gelirken bir iddiamız vardı, iddiamız şuydu: Dedik ki “Ülkenin her tarafına hizmet edeceğiz. Doğusuyla, güneyiyle, batısıyla, kuzeyiyle bu ülkenin bütün coğrafyasına aynı hizmeti götürmeye, aynı standardı ulaştırmaya gayret edeceğiz. Burada havalimanı varsa orada da olmalı, burada üniversite varsa orada da olmalı, burada bölünmüş yol varsa orada da olmalı.” Bu felsefe çerçevesinde bütün bakanlıklara, bütün alanlara bakın, hastanesinden postanesine ülkenin her tarafına bu hizmet ağımızı yaydık, Allah’a sonsuz şükürler olsun. (AK PARTİ sıralarından “Bravo” sesleri, alkışlar)

AK PARTİ GRUBU ADINA AHMET KILIÇ (Bursa) –Biz gençlerimizi Nuri Demirağların, Vecihi Hürkuşların, Şakir Zümrelerin, Nuri Killigillerin ideallerini gerçekleştirecek nesiller olarak görüyor ve politikalarımızı da bu minvalde hayata geçiriyoruz. Onların parıldayan gözlerinde yarının güçlü Türkiye’sini görüyor ve bunu her alanda yansıtmak için gece gündüz çalışmalarımıza devam ediyoruz. “Yapamazsınız.” diyenlere inat “Biz yaparız.” diyen, imkânsız görülen nice hayali kısa sürede gerçeğe dönüştüren, bu milletin inandığında ve çalıştığında neleri başarabileceğini gösteren fikir, yürek ve alın teriyle büyük bir başarı hikâyesi yazan TEKNOFEST ruhuyla yeşeren gençlerimize bir kez daha buradan selam olsun.

“UZAYA GİDİYORSUNUZ YOLUNUZ AÇIK OLSUN AMA FATSA İSLAMDAĞ’DAN KORDAN'A GİDEN YOL, 9 KİLOMETRE, ON YILDIR YAPILMADI”.

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) – …meraları büyükşehire teslim ettiniz, onları da şimdi Millî Emlaka verdiniz. Millî Emlak köyleri satıyor, sadece seyrediyorsunuz. O köylüler “Bizim tarlalar ne olacak?” diyor. Bir günden on yedi yıl kaybetmiş vatan evladı -2041’de emekli olacağının gözyaşı içerisinde- bu Meclisten bir umut bekliyor ama sizden hiçbir ses yok. Ulaştırma Bakanı “Ordu-Mesudiye-Topçam yolunu yaptık.” diyor. 2002 yılında ihale edildi daha dört ay önce, üç ay önce selde yerle bir oldu, hâlâ tamiratı bile yapılmadı ama “Yaptık.” diyor.             

Ünye-Akkuş-Niksar-Tokat yolu, yirmi yıldır… Geçen sene bütçeye 50 lira ayırdınız. Geçen sene sizden önceki Bakan dedi ki: “Bitiriyoruz bu yılın sonuna.” Hâlâ o 50 lirayla, 50 TL’yle bitmeyi bekliyor.

Korgan-Kumru-Niksar yolu, bırakın onu, uzaya gidiyorsunuz Sayın Bakan, yolunuz açık olsun ama Fatsa İslamdağ’dan Kordan'a giden yol, 9 kilometre, on yıldır yapılmadı.

Ordunun Sapdere diye 23 tane köyünün yoluna tek bir kazma vurulmadı. Ordu, Kabadüz, Çambaşı turizmin cenneti hâline geldi. Her sene taşeron iflas ediyor ama sizi dinlerken kendimizden mahcup olup utanıyoruz. “Bunlar ne güzel yapmışlar da biz göremedik.” diyoruz. (CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti sıralarından alkışlar)

SÜLEYMAN KARAMAN (Erzincan) – Başka yoldan gidin siz de.

CEMAL ENGİNYURT (Devamla) -  Başka yoldan gidiyoruz tabii, sizin yolları görüyoruz zaten, başka yoldan gideceğiz de yol bırakmadınız gidecek.

Dolayısıyla, biz sizden güzel şeyler duymak isterken siz hayalleri sundunuz. Dolayısıyla, bu bütçe halkın bütçesi değil, bu bütçe hakikaten milletin bütçesi değil, bu bütçe zenginlerin bütçesi, bu bütçe tefecilerin bütçesi, bu bütçe zalimlerin, rantçıların bütçesi. Dolayısıyla, milletin olmayan bu bütçeyi reddediyoruz.

SALİHA SERA KADIGİL (İstanbul) – 2024 yılı bütçe üzerine Türkiye İşçi Partisi adına söz almış bulunuyor, burada bulanan sayın milletvekillerini ve Yargıtay darbesi nedeniyle Silivri zindanlarında bulunan Can Atalay yoldaşımı sevgiyle ve hasretle selamlıyorum.

Bugün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ile Millî Eğitim Bakanı burada, onların bütçesini görüşüyoruz. Aile Bakanlığı için yani kadınlar için, çocuklar, engelliler, yaşlılar için ayırdıkları bütçeden pay 334 milyar TL, aynı bütçede faiz lobilerine, yandaş müteahhitlere ayrılan paysa bunun neredeyse 4 katı. İktidarı sarayda olan halkın bütçesi de bu kadar oluyor işte. Gerçekleri konuşacak cesareti olmayanlar ise çıkıyor bu kürsüye “aile…”, iniyor bu kürsüden “aile…”, “kutsal” diye diye 5 milyonunu sosyal yardımlara muhtaç ettiğiniz aileler.

‘UYUŞTURUCU BARONLARI, ÇETELERİ NE ZAMAN GELDİLER? BUNLAR UZAYDAN MI GELDİLER’?

SELÇUK ÖZDAĞ (Devamla)-Değerli milletvekilleri, bununla ilgili olarak da suç örgütleriyle mücadele veren bir Bakanımız var. Evet, bu suç örgütleriyle mücadele etmesinden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Sayın Bakan, bu suç örgütleriyle mücadeleye Bakanlığınızda mı başladınız yoksa İstanbul Valiliği döneminizde mi başladınız? İstanbul Valiliği Türkiye'de 17 milyon nüfuslu bir şehir, siz orada Valiydiniz, peki bu terör örgütleriyle beraber suç örgütlerinin en çok olduğu şehirler neresi? İstanbul, sahillerimiz, burası. Siz, orada, buralarla ilgili mücadele verdiyseniz sizi alkışlıyorum ama şimdi kalkıyorsunuz… Bu kadar baron, bu kadar çete, bu kadar bilmem ne, bu kadar uyuşturucu, bunlarla mücadele güzel de peki bu insanlar, bu uyuşturucu baronları, çeteleri ne zaman geldiler? Bunlar uzaydan mı geldiler? Bunlar ufolu muydular? Değildi ki bunlar ufolu falan, Türkiye'de bulundular, yabancılar ve Türkler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.

İRFAN ÇELİKASLAN (Devamla) – Bitiriyorum Sayın Başkanım.

Türkiye'nin insanlı ilk uzay yolculuğuna 9 Ocak 2024 tarihinde şahit olacağız. Ülkemizi gururla temsil edecek Astronotumuz Alper Gezeravcı uzay istasyonunda on dört gün kalacak ve çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirecektir. Türkiye Yüzyılı’na hayırlı olsun.


Yorum Yazın