Jaylen Brown 304 milyon dolarlık en pahalı kontratı imzaladı

Tarihin en büyük imzası Boston Celtics’i şampiyonluğa götürür mü?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarihin en büyük imzası Boston Celtics’i şampiyonluğa götürür mü?
Abone ol
Celtics NBA'in en pahalı kontratını vererek Jaylen Brown’a güvendiğini gösterdi. Celtics, Jayson Tatum ve Jaylon Brown öncülüğünde Kristaps Porzingis’in de desteğiyle şampiyonluk hasretine son verebilecek mi?

Oğuz Büber / Muhalif Analiz

Boston Celtics’in uzun yıllardır şampiyonluk hasreti devam ediyor. NBA’in en fazla şampiyon olan iki takımından biri olan Celtics’in son şampiyonluğunun üzerinden 15 yıl geçti. 

Yoncalar yine bir efsane üçlü oluşturup şampiyonluğa uzanmak istiyor. Kulübün son yıllarda bu konuda başarılı denemeleri olsa da bir türlü sonuca varamadılar.

Neden efsane üçlü diyoruz? Çünkü takım, yakın sayabileceğimiz dönemlerde şampiyonluğa giderken her defasında üç harika oyuncu oyunlarına etki ediyordu.

Larry Bird, Kevın Mchale ve Robert Parish üçlüsü 80’li yıllara damga vururken, 2008’deki son şampiyonlukta takımın üç sihirbazı Paul Pierce, Kevin Garnett ve Ray Allen’dı.

Son yıllarda da takımın üçlüsünün ikisi hep belliydi aslında: Jayson Tatum ve Jaylon Brown. 

Yanlarında üçüncü olarak iyi performans vermesi beklenen oyuncular (Gordon Hayward, Kemba Walker, Marcus Smart, Al Harford, Robert Williams III v.b.) hep ya tamamen yok olmuşlar ya da rol oyuncusu performansı vermişlerdi.

Tatum ve Brown Celtics tarafından draft edilmiş ve kulüpte gelişim gösteren oyunculardı aynı zamanda. Tatum’un genel olarak süperstar performansı gösterdiğini belirtmek gerekir tabii. 

Brown ise draft edilmesinin sonrasında yeteneklerini nakış nakış işleyerek geliştirdi ve bugün takımın tartışmasız iki ana ögesinden biri.

Yaz döneminde bu ikilinin yanına yine üçlüyü yakalamak için Letonyalı yıldız Kristaps Porzingis getirildi. Ama Celtics için asıl karar verilecek konu bu değildi. 

Asıl ikili Jayson Tatum ve Jaylon Brown yeterli değil miydi ki şampiyonluklar gelmiyordu?

Tatum’dan kimsenin şüphesi yok. Ancak Brown konusunda tartışmalar başlıyordu. Normal sezondan harika performans gösteren Brown Play-Off’ta kısmen ve Finals dönemlerinde sahada yok olan bir karakter oluyordu adeta. Bu durum da haliyle kafalarda soru işareti bırakıyordu.

Daha önce büyük bir takasta Brown’un kullanılması ve takımdan gönderilmesi çokça konuşulmuştu. Fakat son altı sezonda dört Doğu Konferansı finali yaşayan Celtics, Brown’la yola devam kararı aldı. Hatta NBA’in en büyük kontratına imza attı yıldız oyuncu. Beş yıl için 304 milyon dolardı sözleşmenin bedeli.

7. sezonuna girerken Brown; maç başına 26.6 sayı, 6.9 ribaund ve 3.5 asist ortalamaları ile kariyer rekorunu kırıyordu. Fakat yine Play-off döneminde yokları oynamıştı.

İmza bize şunu gösteriyordu; Celtics, Play-Off’larda dengesiz bir performans göstererek sonuca varamayan bu ikiliyle devam kararı aldı ve NBA kariyerlerine Celtics’le başlayan Jayson Tatum ve Jaylon Brown ile şampiyonluk yaşamak istiyor.

Porzingis eklemesinin de Tatum ve Brown’ın skor yapma konusunda sıkıntı yaşadığı dönemlerde tabelayı değiştirmek ve hücum opsiyonu olması için yapıldığı görülüyor.

2 kez All-Star olan Brown, ilk yıllarında çok kötü olan şut performansını elit seviyeye çıkarmayı başarmıştı. 

Aynı yükseliş top hakimiyeti konusunda da kendisinden bekleniyor. Bu sezon Play-Off'larda, maç başına 3,3 top kaybına karşı maç başına ortalama 3,4 asist yaptı. Boston'un Miami'ye kaybettiği ve finale çıkma şansını kaçırdıkları 7. Maçta ise sekiz top kaybına imza attı.

Aynı sıkıntıyı bir önceki sezon NBA Finalleri’nde Golden State Warriors'a karşı da yaşamıştı Brown. Kritik 5. ve 6. maçta 10’ar top kaybı yapmış ve ellerindeki şampiyonluğu rakibe hediye eden detaylardan birisi olmuştu bu istatistikler. 

Genel olarak komplike bir oyuncu olan Jaylen Brown top hakimiyeti konusundaki eksiklerini giderip, final maçlarında oyuna odaklanma konusunda da mental sıkıntıları hallederse Celtics’in uzun yıllardır beklediği şampiyonluğa kavuşması hayal değil…


Yorum Yazın