Suriyeli mülteciler geri gidebilirler mi?

Suriye’de hayat normale döndü mü?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Suriye’de hayat normale döndü mü?
Abone ol
Türkiye’nin en büyük güncel sorunlarından birisi ekonomi, diğeri ise Suriyeli mülteciler. Sürekli gündemde; ne zaman gidecekler ya da savaşın olduğu ülkeye gönderilebilirler mi konusu var. Ancak şu an Suriye’de savaş var mı? Bu konuya el atıyoruz...

Muhalif Analiz - Oğuz Büber

Seçimlerin ikinci turuna az bir süre kala sığınmacı ve sınır güvenliği konusu, ekonomiyi de geride bırakarak gündemin ilk sırasına yükseldi.

Millet İttifakı, Suriyeli mülteciler konusunda sert ve net tutum sergileyerek tüm Suriyelileri ülkelerine geri göndereceğini vaat ediyor.  İttifakın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, “Suriyeli kardeşlerimizi en geç 2 yıl içerisinde, ırkçılık yapmadan, kendi ülkelerine göndereceğiz.” diyor.

İktidarda olan Cumhur İttifakı’nın ise bu konuda kafası karışık. Önce kesinlikle göndermeyeceklerini belirtirken sonrasında zaman içerisinde gönderilebileceklerini söylediler. Fakat  Millet İttifakı’nın sert söyleminden sonra gönderme açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz yıl, "Suriye'den savaştan çıkıp ülkemize sığınan bu kardeşlerimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Kendileri arzu ettikleri zaman vatanlarına dönebilirler ama biz onları asla bu topraklardan kovmadık ve kovmayacağız.” demişti.

Seçim döneminde ise cumhurbaşkanının kararı değişmiş olacak ki, "1 milyona yakın mültecinin topraklarına dönmesi için Suriye'de konut yapımıyla ilgili projeler hazırladık. Mültecilerin ülkelerine dönmesini sağlayacağız." dedi.

Şimdi gelelim Suriye’de son durumun ne olduğuna?

Suriye’deki iç savaş Arap Baharı’yla başlamıştı. Türk kamuoyunun bildiği halen savaşın devam ettiği ve kaos ortamının sürdüğü. 

Fakat durum medya ve kamuoyunda yansıtıldığı gibi değil, Suriye’de hayat normale döndü artık desek yalan olmaz.

Bu normalleşme özellikle Esad kontrolü altındaki Şam ve Lazkiye şehirlerinde gözle görülür şekilde hissediliyor.

Turizmin başlaması ve karnavalların gerçekleşmesi de bu kanıtlardan bazıları.

Ama biz daha gözle görülür bir kanıt daha sunmak istiyoruz. 

Şam merkezli Al-Wahda Basket kulübünde forma giyen ve dolayısıyla Suriye’de yaşayan Türk basketbolcu Kemal Canbolat ülkenin göbeğinden birçok tespitini paylaşıyor.

Canbolat şunları diyor;

“Yaşam tamamen normal, özellikle Şam’da. Ben Şam’da ikamet ediyorum. İnsanlar her daim sokaktalar; restoranlar, kafeler hınca hınç dolu. Artık hayatlarını yaşıyorlar. Geçmişte olan savaş dolayısıyla ekonomik krizle olan şeylerden çok etkilenmiyorlar diyebilirim."

Suriye’deki yaşamı gece kulüplerine giderek de değerlendiriyor Canbolat; savaşın bittiğini ve hayatın normale döndüğünü söylüyor. 

Bu şartların Esad kontrolündeki bölgelerde olduğunu belirtelim. Kontrolü dışındaki sıkıntıların mevcut olduğunu ifade edenler de var.

Canbolat’ın sosyal medya hesabından Suriye’nin güncel durumuna ilişkin yaptığı paylaşımları da gösterelim sizlere. 

Canbolat paylaşımlarında da ısrarla Suriye’de hayatın normale döndüğünü vurguluyor:

Almanya'da yaşayan Türkler nasıl ülkelerine rahatça gelebiyorlarsa Türkiye'deki Suriyelilerin de gelebileceğini belirtiyor Canbolat

Ülkenin göbeğinde gece kulübüne bile gidebiliyor diyor Türk basketbolcu. Savaş bitti vurgusunu da eksik etmiyor.

Canpolat Türklerin bile rahatlıkla ülkeye gelebildiğini söylüyor

BM Dünya Gıda Programı Suriye Başkanı bile tribünlerde maç izleyebiliyor.

Yaşamın normale döndüğüne dair Lazkiye'den de görüntüler paylaşıyor.

Canbolat herkesin Suriye'nin güncel durumuna ilişkin bilgi sahibi olması için Tiktok hesabı açtığını da belirtiyor.

Son olarak ise yaptığı tüm bu paylaşımlar ve gerçekleri sergilemesi kendisine baskı yapılmasına neden oluyor. Fakat yine de herkesin doğru bilgi almasını sağlamak için paylaşımlarına devam ettiğini belirtiyor.


Yorum Yazın