İktidara yakın isimler tribün protestolarından rahatsız

Statlarda "hükümet istifa" sesleri!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Statlarda "hükümet istifa" sesleri!
Abone ol
Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremler sebebiyle araya giren Süper Lig, erteleme maçlarıyla birlikte yeniden başladı. Hafta sonu oynanan Fenerbahçe-Konyaspor ve Beşiktaş-Antalyaspor karşılaşmalarında tribünlerden "hükümet istifa" tezahüratları yankılandı. Bu sloganlara hangi kitle nasıl tepki verdi? İktidara yakın görüşte olan kişilerin eleştirilerinde haklılık payı var mıydı?

Muhalif Analiz

25 Şubat Cumartesi akşamı oynanan Fenerbahçe – Konyaspor futbol karşılaşmasında Fenerbahçeli taraftarlar “Yalan yalan yalan. Dolan dolan dolan. 20 sene oldu. İstifa ulan” tezahüratında bulunmuştu.

Dün de (26 Şubat Pazar) yine Vodafone Park’ta oynanan Beşiktaş – Antalyaspor mücadelesinde Beşiktaşlı taraftarlar “Hükümet istifa” diye bağırdı.

Bu tezahüratlar bazı kesimler tarafından desteklenirken, bazı kesimler tarafından eleştirildi.

Eleştiri getirenler isimlerden başı çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Siyaset yapmak isteyen varsa önümüzdeki günlerde seçim var, herkes meydana çıksın siyasetini yapsın ama sporu siyaset meydanına çevirmek isteyenler biraz devletin, milletin, sivil toplumun koyduğu çabaya kulaklarını versinler" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise “hükümet istifa” sloganlarına tepkisini Beşiktaş üyeliğinden istifa ederek gösterdi.

Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi iki büyük takımın taraftarlarının hükümeti istifaya davet etmesi büyük yankıya neden olurken; Konyaspor, Kayserispor, Alanyaspor ve Çaykur Rizespor kulüplerinden kınama açıklaması geldi.

İki köklü kulübe verilen destek ise oldukça büyük oldu. Başta vatandaşlar olmak üzere, muhalif isimler çok sayıda paylaşıma imza attılar:

Bu olaya en sert eleştiriler ise iktidara yakın bazı isimlerden geldi. Sesin geldiği yere bakmak gerekli diyen de oldu, gerçeklerin algoritması’nı sunan da.

Gelin isterseniz oldukça dahiyane bu fikirleri inceleyelim…

“Slogan atması niye rahatsız etti?”

Kendisi gazeteci olarak tanımlayan Taha Hüseyin Karagöz isimli kişi öncesinde herhangi bir fikrini belirtmeden sonuç olarak diyor ve şu cümleleri sıralıyor: 

“Afet bölgesinde koşturanlar 'can' derken

Hobisi için toplananlar 'istifa' diyor

Neyi konuşuyoruz?

Sesin geldiği yere bakmak yeterli”

Paylaşımında neyi işaret ettiği ya da neyin sonucunu verdiği anlaşılamıyor. Bu durumla ilişkili olabilecek geçmiş tek bir tweetine ulaşıyoruz. O paylaşımda; 

“Kasımpaşa taraftarı ‘Recep Tayyip Erdoğan’ sloganı atınca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Mansur Yavaş stadı terk etmiş 

Vatandaşın Sn. Cumhurbaşkanı için slogan atması niye rahatsız etti anlayamadım” diyor.

İki tweeti bir araya getirdiğimizde tutarlılık bulmakta güçlük çekiyoruz ancak Karagöz’ün ‘hükümet istifa’ tezahüratlarından niye rahatsız olduğunu anlayamadık.

'İşin gerçekleri algoritması'nı çözmek

Mesleğini bilmediğimiz Mert Armağan isimli kişi ilk olarak Fenerbahçe tribünlerden gelen tezahüratlara dair paylaşımda bulunuyor. Fenerbahçe tribünlerinde çıkan istifa seslerinin tamamen Ali Koç destekli olduğunu söyleyen Armağan, nasıl ve neden olduğunu ‘işte işin gerçekleri algoritması’ isimli garip bir tamlamayla adlandırıyor. Sonrasında yaptığı paylaşımlar da şu şekilde:

“Bildiğiniz üzere Fenerbahçe’nin son maçı depremden önce olan Adanademirspor maçıydı. Maçta verilen hatalı kararlar sonrasında Ali Koç hükümeti hedef aldı. Daha sonrasında Konyaspor Maçının biletleri satışa çıktı ve biletler tükendi. 

Biletleri tüketenler depremden önce tüketmişti

Deprem sonrasında stadyumda herhangi bir bilet satışı olmamıştı. Koç hükümeti hedef aldığından bir sonraki maç Konyaspor maçı… biletler Uğur Dündar destekli CHP’lilere mi verildi?

Araya deprem girdi ve depremden sonra yapacakları propagandanın daha anlamlı ve ses getireceğini düşündüler. İşin Algoritmasını çözdüğünüzde yüne bir algı operasyonu ile hükümet karşı karşıya.”

Armağan paylaşımında çeşitli bilgiler vermeye çalışıyor ancak hiçbiri teyit edilmemiş ve “biletler Uğur Dündar destekli CHP’lilere mi verildi?” şeklinde zaten konuyu anlatacağı kişilere soru soran cümlelerden oluşuyor. Bir şey anlatma çabasında olan kişi, “İşin Algoritmasını çözdüğünüzde yüne bir algı operasyonu ile hükümet karşı karşıya” diyor ancak algı operasyonu ne, hükümet neden bunla karşı karşıya hiçbir konuya açıklık getirmiyor. Yazılanlardan tek çıkarabileceğimiz sonuç şahsın ‘hükümet istifa’ tezahüratlarını tasvip etmediği. 

Vatandaşların demokratik tepkisini doğru bulmayan, siyasi bir hareket olarak nitelendiren Armağan; yıllar önce Fenerbahçe tribününde bir taraftar grubu tarafından açılmış “Adam gibi adam R. Tayyip Erdoğan GFB” pankartının görselini paylaşıyor. “Hükümet istifa” tezahüratlarına karşılık bu görseli paylaşarak bir anlığına da olsa acaba bu gibi pankartların tribünlerde olmaması gerektiğini mi düşünüyor diyoruz.

Fakat şahıs sonraki günlerde farklı paylaşımlarda bulunarak niyetini belli ediyor diyebiliriz. İlk paylaşımlarında biz iyi niyetli düşünmüşüz. İlgili paylaşımı şu şekilde:

“Hükümet istifa diye bağıran kulüplerin yöneticileri bu olayı kınamazsa acilen Fenerbahçe ve Beşiktaşın silinen borçları geri tekrardan borçlandırılmalıdır. Batıyorsa batsın düşüyorsa düşsün. 

Hem reis sayesinde borcun silinecek hem de kendisine çığırtkanlık yapacaksın. 

Başka?

Kulüplerimize yapılan yatırımlara bakın;

Bedava Stadyum

Sınırsız Borçlanma 

Sınırsız Borçlara Yapılandırma

Puan silme ve küme düşme cezası verilmeme…

Size bu iyilikleri babanız yapmaz beyler!”

Taraftarlarının tezahüratları nedeniyle asırlık kulüplere böyle sert yaptırımların uygulanmasını istiyor. “Puan silme ve küme düşme cezası’nın neden verilmesi gerektiğini bilmemekle beraber Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nın yapımında devletin hiçbir katkısını olmadığının altını çizelim.

Daha sonra yaptığı bir paylaşımla da şahıs aklındaki düşünceyi ortaya koyuyor. Hükümet istifa tezahüratlarına dair Kayserispor ve Konyaspor’un açıklamalarının görselini koyuyor ve, “Anadolu Daha Büyüktür!” ifadesini kullanıyor.

  Buradan da anlaşılıyor ki, istenilen vatandaşların özgürce düşüncelerini haykırması değil, kendi beğendikleri ifadelerin yankılanması…


Yorum Yazın