Sümer Holding’e yeni genel başkan yardımcısı:

Seçim süreci bile AK Parti’nin üst düzey atamalarını sekteye uğratmıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Seçim süreci bile AK Parti’nin üst düzey atamalarını sekteye uğratmıyor
Abone ol
Özelleşme sürecinde olan ve her geçen yıl büyük zarar eden Sümer Holding’e yapılan atamalar, seçim sürecinde bile durmuyor. Enerji Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanı Şaban Avcı, Sümer Holdinge Genel Müdür Yardımcısı pozisyonuna getirildi.

Muhalif Özel

Türkiye’nin gündemi yakın zamana kadar deprem felaketi iken şimdi ise yerini seçim aldı. Ancak bu yoğun gündem bile sessizce atamalar yapılmasına engel olmuyor.

Daha bir ay önce bir genel müdür yardımcısı ve üç baş uzman ataması yapılan Sümer Holding’e bir genel müdür yardımcısı daha getirildi. Enerji Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanı Şaban Avcı, Sümer Holding’te Genel Müdür Yardımcısı yapıldı.

Dikkat çeken kısımlardan birisi ise Şaban Avcı’nın siyasi geçmişi. Avcı kişisel web sitesindeki biyografisinde siyasi geçmişine değinmiyor. Sitede yer alan öz geçmişinde de siyasetle ilişkisi olduğuna dair bir bilgiye yer vermemiş:

“1984 yılında Kayseri’de doğan Şaban AVCI, Yüksek Lisans Eğitimini Ahmet Yesevi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde tamamladı. 1 Nisan 2003 tarihinde Başbakanlık (TÜİK) Devlet İstatistik Enstitüsü Kayseri Bölge Müdürlüğünde kamu çalışma hayatına başladı.

Kamu görevlerinde sırasıyla;

Cumhurbaşkanlığı Protokol ve Özel Kalem Müdürlüğünde Uzman, Başbakanlık Protokol Müdür Yardımcısı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanında Danışman olarak görev aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında Özel Kalem Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Nisan 2020 yılında atandığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı olarak görevini sürdürürken, 1 Nisan 2023 tarihinde Sümer Holding A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmıştır.

Evli ve 3 çocuk babasıdır.”

Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte çekildiği fotoğraflar ve kamu görevine gelen kadarki çalıştığı yerler kendisinin siyasetten çok da uzak olmadığını gözler önüne seriyor.

Öyle ki, sosyal medya hesabında 3 Kasım 2002 yılında Kayseri’de AK Parti’nin seçim gecesinde yer aldığına dair görüntüleri bile bulunuyor. Yani AK Parti’nin kuruluşunda bile siyasette aktif olmuş bir isim kendisi. 

Kişisel web sitesinin tam tersi şeklinde Avcı’nın sosyal medya hesabı AK Parti propaganda sayfası işlevi görüyor.

2020 yılında Kayseri Yerel Haber sitesinde yer alan bir haberde de; “Ak Parti’nin çeşitli kademelerinde görev alan ve çeşitli bakanlıklarda üst düzey yöneticilik yapan hemşerimiz Şaban Avcı, Enerji Bakanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığına getirildi.” denilerek AK Parti ile ilişkisi belirtiliyor ve destek açıklaması yapılıyor.

Çöküş yaşayan kuruluş Sümer Holding

Dönelim Sümer Holding’in facia ekonomisine. Anavatan Partisi’nin 1987 yılında özelleştirme kapsamına aldığı Sümer Holding’in özelleştirme adımları AK Parti döneminde oldu. 

Sümer Holding, 1933’te Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Türkiye’nin sanayileşmesini sağlamak, Türk ulusunun gereksinimlerini karşılamak, ülkenin her bölgesinde yöre insanını aynı zamanda sosyo-ekonomik açıdan kalkındırmak” hedefiyle Sümerbank ismiyle kurulmuştu.

Holding’in özelleştirilmesi kapsamında 2003-2019 yılları arasında 23 işletme, 16 mağaza, 335 bayi satılarak ya da kapatılarak kuruluş bünyesinden ayrıldı.

Türkiye sanayileşmesinin öncü kurumlarından olan Sümer Holding’in 2021 yılı sonu itibarıyla personel sayısı 143’e kadar düşmüş; özelleştirme işlemleri devam kuruluşun beş yıllık toplam zararı ise 110 milyon TL’ye dayanmıştı.


Yorum Yazın