Pagan Folk müzik grubu Faun, yeni şarkısına Tanrıça ‘Umay’ın ismini verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pagan Folk müzik grubu Faun, yeni şarkısına Tanrıça ‘Umay’ın ismini verdi
Abone ol
Dinlediğiniz bazı müzikler modunuzu değiştirir ya, Faun’un etkisi onlardan biraz daha fazla...

Oğuz Büber - Muhalif Özel

Faun dinlediğiniz çağı değiştiriyor. Bir anda sizi alıp çağlar öncesine götürebiliyor. 

Kendinizi adeta bir Orta Çağ ayini içerisindeymiş gibi hissedebiliyorsunuz ki, grubun müzik misyonunun da bunla bağlantısı var zaten.

Müzik tarzları Pagan Folk ve Orta Çağ müziği olarak geçiyor.  

Orta Çağ deyince aklınıza direkt karanlık bir dönem gelebilir, Paganizmden kalan her şeyin yasaklandığı, yok sayıldığı karanlık bir dönem.  

 

Faun ise buna inat edercesine Orta Çağ’da bile yasaklanmaya çalışılan Pagan ezgilerini günümüze taşıyor ve bizim o dönemi hissetmemizi sağlıyor.

Bunu da döneme ait Kelt ve İsveç arpı, gitar, mandora, buzuki ve flüt gibi çeşitli müzik aletleriyle yapıyor.

Orta Çağ ve Pagan kavramları deyince direkt aklımıza dönemin Avrupa’sı geliyor tabii haklı olarak. Grubun şarkılarının birçoğu o zamanları bize yaşatıyor ve doğa, mitoloji gibi motifleri sadece eserlere değil adeta içimize işliyor.

Almanca, İngilizce, Yunanca ve İskandinav dilleri kullanmaları da yine grubun odak noktasının Avrupa olduğunu gösteriyor.  

 

Ama yıllar önce öyle bir şarkısına denk geldim ki, dinlerken bir anda kendi kendime ‘ben söylediklerini anlıyorum’ dedim.  

Şarkıyı hemen araştırdım baktım ki dili Uygur Türkçesi. Yani sadece Avrupa Paganlarının müziğini yapmıyordu Faun.

Parça, İslamiyetin gelişinden sonra pagan dini olarak kabul edilen Şamanizmden esintiler içeriyordu.

‘Oyneng Yar’ isimli parça, grubun seslendirdiği diğer Pagan şarkılarındaki gibi doğa ile bütünleşmeyi ele alan ve mitolojik unsurlar da barındıran eserlerin benzeri niteliğindeydi.

Böyle etkileyici bir müzik tarzında dinlediğiniz şarkıyı anlamanın, kendi dilinizde olmasının değeri ise paha biçilemez.  

 

Eserin çıkış tarihi 10 yılı aşmış ve tadı damağımızda kalmıştı ki Faun geçtiğimiz günlerde Türkçe bir eser daha yayınladı.

Grup, Kırım Türküsü olan ‘Bahçelerde Kestane’yi ‘Umay’ ismiyle çıkardı.

Umay, Türk Mitolojisindeki doğurganlık tanrıçasıdır ve diğer dinlerde bulunan toprak ana olarak ifade edilen tanrıçalara benzemektedir.  

Şarkıda Faun’a Türk sanatçı Fatma Turgut da eşlik ediyor.

Şu ana kadar yapılan yorumlara bakarsak da çalışma oldukça beğenildi.

 

Diğer bir güzel gelişme de daha bir ay kadar önce yaşanmıştı. Dünyaca ünlü İsveçli senfonik metal grubu Therion yeni şarkısında Türk Mitolojisi’nde kötü ruhların ve yer altı diyarının hakimi Erlik Han’a yer vermişti. ‘Ruler of Tamag’ isimli şarkıda Erlik Han’ın Türk Mitolojisindeki cehenneme hükmetmesi anlatılıyordu.

 

Antik Yunan ve İskandinav Mitolojilerinin; müzikten sinemaya, tiyatrodan edebiyata kadar her alana  yayıldığı bu çağda Türk Mitolojisinin bir nebze de olsa bilinirlik kazanması hem Türkiye hem de tüm insanlık açısından bir kazanım olacaktır.

Kötü olan yanı ise bunun bizim tarafımızdan yapılmıyor oluşu… 


Yorum Yazın