Özgür Özel’e yeni görev! Sosyalist Enternasyonal nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Özgür Özel’e yeni görev! Sosyalist Enternasyonal nedir?
Abone ol
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel uluslarası Sosyalist Enternasyonal organizasyonunda önemli bir görev üstlenecek. Ancak, Özel bu görevi üstlenen ilk CHP’li isim de değil…

Muhalif Özel

Sosyalist Enternasyonal ülkelerarası enternasyonalist bir organizasyondur. Bu organizasyonda tüm dünyadan sosyal demokrat, demokrat sosyalist ve işçi sınıfı partileri yer almaktadır. Bütün kıtalardan dahil olan parti ve kuruluş sayısı 132’dir.

Sosyalist Enternasyonal’in geçmişi işçi hareketinin ilk uluslararası örgütlerine kadar uzanmaktadır. Sosyalist yönelimdeki işçi sınıfının farklı partileri, II. Dünya Savaşı’ndan hemen ardından uluslarası bir federasyon için yeniden örgütlenme girişiminde bulundular. 1946 yılında da İngiltere’de bir araya gelen uluslararası konferansta haberleşme ve irtibat bürosu oluşturuldu. Büro, bir sonraki yıl temsili nitelikte bir danışma organına evrildi. Artık Uluslararası Sosyal Konferans Komitesi (COMISCO) ismini almıştı. 1951’de Frankfurt Kongresi’nde yeniden kurulma kararı verildiğinde ise organizasyon bugüne kadar gelecek ismine sonunda kavuşmuştu: Sosyalist Enternasyonal.

Enternasyonal’in en yetkili karar alma organlarından ilki dört yılda bir toplanan Kongre’dir. Diğeri ise tüm üye parti ve örgütleri içeren, yılda iki kez toplanan Konsey’dir.

Örgütün merkezi ve dolayısıyla sekreteryası Londra’da bulunmaktadır. Buradan Enternasyonal’in faaliyetleri ve girişimleri kontrol edilmekte, toplantıları ve konferansları düzenlenmekte, bildiriler ve basın açıklamaları yayınlanmakta ve yayınları üretilmektedir.

Organizasyon, dünyada sosyal demokrat politikaları güçlendirmek ve geliştirmek için yıl boyunca yoğun bir şekilde çalışmaktadır.

Sosyalist Enternasyonal’in 2022 yılından beri başkanlık görevini İspanya Başbakanı Pedro Sánchez üstlenmektedir. Genel Sekreter ise Gana’dan Benedicta Lasi’dir.

Gelelim Türkiye ile ilgili olan kısma…

Sosyalist Enternasyonal’e Türkiye penceresinden baktığımızda öne çıkan parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir (CHP).

Türkiye'den CHP tam üye iken, HDP ise gözlemcilikten 2012 itibarıyla danışma statüsüne yükselmiştir.

Muhalif’in edindiği bilgiye göre de Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal’in yeni genel başkan yardımcılarından birisi olacak. Aslında seçim gerçekleşti, fakat görev devir tesliminin Şubat ayı içerisinde olması bekleniyor.

Sosyalist Enternasyonal’de  daha önce birçok CHP’li isim genel başkan yardımcılığı görevinde bulundu.

CHP’nin eski genel başkanlarından Erdal İnönü ve Deniz Baykal, eski milletvekillerinden Umut Oran ve Ünal Çeviköz bu görevi üstlenmişlerdi.


Yorum Yazın