Walt Disney Yönetim Kurulu Üyesi,

Oracle CEO'su Safra Catz kimdir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Oracle CEO'su Safra Catz kimdir?
Abone ol
Teknoloji sektöründe artık işler değişiyor. Bu sektörde etkin güç erkeklerdeydi, ancak günümüzde kadınlar da bu yarışa dahil olmuş durumda. Geçtiğimiz yıl Walt Disney yönetim kurulu üyesi olan Safra A. Catz, kariyer kadınları arasında adeta bir ilham kaynağı. Safra Catz'e dair tüm merak edilenler...

Safra A. Catz, İsrailli-Amerikalı bir milyarder bankacı ve teknoloji yöneticisidir. 2009 yılında Forbes dergisi tarafından en güçlü 12. iş kadını seçilmiştir.
1 Aralık 1961 doğumlu Catz, 1999'da Oracle Corporation'da yönetici olarak atandı ve 2001'de bu kurumda yönetim kurulu üyesi oldu.
2011 yılında eş başkan ve baş finans görevlisi olarak atanan Catz, 2014 yılında ise eski Oracle Corporation CEO'su Larry Ellison'ın görevden ayrılmasının ardından Mark Hurd’la birlikte yeni CEO'lardan biri oldu.

Safra A. Catz'in Gençlik Yılları ve Kariyeri

Catz, İsrail'in Holon şehrinde doğmuştur. Babası Romanya’da doğmuş bir Yahudi göçmenidir. Catz 6 yaşındayken ailesi ile birlikte İsrail’den Brookline, Massachusetts’e taşınmıştır. 
Brookline Lisesi'ni başarıyla tamamlayan Catz, 1983'te Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'ndan mezun olmuştur.
1986 yılında Pennsylvania Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne giden Catz, Juris Doktor derecesi kazanmıştır.
Catz mezuniyetinin hemen sonrasında Donaldson, Lufkin & Jenrette'de çalışmıştır. Burada 1997’den 1999’a kadar genel müdür olarak görev almıştır.

1999 yılında ise Catz, Oracle Şirketi’ne kıdemli başkan yardımcısı olarak katılmıştır. 2004 yılında PeopleSoft Inc., 2006'da Stellent Inc.'in direktörlüğünü yapmıştır.
Fortune'a göre Catz, 2011'de Fortune 1000 şirketleri arasında en yüksek maaş alan kadındı. Bu rakam, 51.695.742 dolardı.
2014 yılında Mark Hurd ve Safra Catz, Oracle Şirketi’nin CEO'ları olarak ilan edilmişti. Ancak 2019'da Hurd izin aldı ve Catz'i şirketin tek CEO'su yaptı.
Catz 2017 yılında 40,9 milyon dolar kazandı ve herhangi bir ABD şirketinin en çok kazanan kadın CEO'su oldu. The Los Angeles Times'a göre Catz, 2018'de The Walt Disney Company'de yönetim kurulu başkanı oldu.

Siyasete Katılımı

2016'daki Cumhuriyetçi cumhurbaşkanlığı ön seçimleri sırasında Catz, Florida'dan Senatör Marco Rubio'nun kampanyasına bağışta bulundu. Daha sonra, başkanlığı kazanan Başkan Donald Trump'ın geçiş ekibinde de görev aldı.

Catz'in 2018 seçimleri sırasında, Kaliforniya'dan ABD Temsilcisi Devin Nunes da dahil olmak üzere Cumhuriyetçi gruplara ve bireylere 150.000 dolardan fazla bağışta bulunduğu bildirildi. 2020'de Başkan Donald Trump'ın yeniden seçim kampanyasına 125.000 dolar bağışladı.

Oracle Şirketi’ndeki Tartışmalar

Catz, Oracle Corporation'ın CEO'su olarak seçildiğinde çok sayıda zorlukla karşı karşıya geldi. Oracle Corporation, Oracle yazılımının binlerce indirildiğini fark ettikten sonra 2007 yılında SAP'ye dava açtı.
Reuters'in aktardığına göre SAP, sonunda şirket çalışanlarının Oracle dosyalarını yasa dışı indirmeler yaptığını kabul etti.
2010 yılında Oracle Corporation'ın yazılım telif hakları için SAP'e dava açan Catz, sonrasında mahkemeye gitmek durumunda kaldı. İlk olarak Kaliforniya'daki bir jüri Oracle Corporation'a 1,3 milyar dolar verdi, ancak bu rakam 2014'te yargı kararlarının ardından azaldı. SAP, Oracle Corporation'a 365,7 milyon dolarlık bir ödeme yaptı.

2016 yılında Oracle Corporation, Carbanak Gang adlı Rus siber suç grubu tarafından düzenlenen bir veri ihlaliyle karşı karşıya kaldı.
Oracle Corporation tarafından satılan 300.000'den fazla yazar kasa, veri ihlalinden etkilendi. Oracle Corporation hemen müşterileriyle iletişime geçti ve tüm hesaplarının şifrelerini değiştirmelerini istedi.
Neyse ki, tehdit kontrol altına alındı ve şirketin kurumsal ağı ile bulut ve hizmet teklifleri, sistemlerde bulunan koddan etkilenmedi.
 


Yorum Yazın