Norveç’in en genç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl kimdir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Norveç’in en genç Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl kimdir?
Abone ol
Tüm dünya onu başarılarıyla olduğu kadar hakkındaki söylentilerle de sıkça duyuyor. 28 yaşında Norveç’te Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanı olan Emilie Enger Mehl’in hayatı hakkındaki detaylar içeriğimizde…

Emilie Mehl tam adıyla Emilie Enger Mehl, 8 Ağustos 1993'te Lørenskog'da, Eivind Mehl ve Ellen Enger Müller'in kızları olarak dünyaya geldi. Mehl, Hukuk Yüksek Lisansı’nı Oslo Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden aldı.

Yerel siyasete 2015'te Hedmark il meclisi temsilcisi seçilerek başlayan Mehl; 2017-2021 döneminde Merkez Parti için Storting temsilcisi olmuştur. 2017'den 2020 senesine kadar Adalet Daimi Komitesi'nin üyeliği sürdürmüştür.

2017'den 2021'e kadar Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) üyesiyken 2021-2025 dönemi için Storting'e yeniden seçilmiştir.

Ülkesinin en genç adalet bakanı Emilie Enger Mehl

Emilie Enger Mehl, 14 Ekim 2021'de adalet bakanı olarak atanmıştır ve bu atamayla ülke tarihinin en genç adalet bakanı (28 yaşında) olmuştur.

Hemen görev başı…

Atamasının yapılmasının ardından sadece bir gün sonra Mehl ve başbakan Jonas Gahr Støre, gerçekleşen bir saldırı üzerine Kongsberg'e ziyarette bulundular. Bir ok ve yay ile beş kişinin öldürüldüğü saldırıda katledilenler anısına mezarlarına çiçek bıraktılar.

Mehl Oslo'da gerçekleşen silahlı saldırılar hakkında da endişelerini sık sık dile getirdi. Şehrin güvenli bir hale getirilmesi gerektiğini söyleyen genç bakan bir hafta sonrasında da polis ve belediye ile görüşeceğini de belirtmişti.

Yeşiller Partisi'nin sosyal politika sözcüsü Farid Shariati, uyuşturucu davalarında görevi kötüye kullanan polisler hakkında meselelerin araştırılması amacıyla Mehl’i komisyon kurmaya davet etti. Başlangıçta, savcılığın soruşturmasına ve davaları değerlendirme biçimine bağlı kalacağını söyleyen Shariati, sonrasında siyasi oyunlar oynamak ve korkmakla Mehl’i suçladı.

Şehirde on hafta süresince sekiz genç adam vuruldu. Yeni bir silahlı saldırının gerçekleştiği Kasım ayı başında Mehl, polis karakolu şefi Beate Gangås ile görüşmek üzere Stovner polis karakolunu ziyaret etti. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada Mehl, Oslo’nun güvenilir bir şehir olduğunu, ancak endişe yaşayan insanları da anlayışla karşılayacağını ifade etti.

Cezaevi sayısında azalmaya izin vermedi

17 Kasım'da Norveç Islah Teşkilatının cezaevlerinin sayısını 32'den 13'e düşürme önerisini Mehl kabul etmedi. Hükümetin bu doğrultuda düşünmediğini ve yürürlükte olan yapıyı sürdüreceklerini ifade etti.

9 Aralık'ta Mehl, polise vaat edilen 200 milyon NOK'un 40 milyon NOK'unun Oslo polisine harcanacağını açıkladı. Bunun yanı sıra başkentte çete şiddetine ve reşit olmayanların işe alınmasına karşı mücadele sözü verdi.

Mehl’in ülkesinde toplumsal birçok konuda kritik hamleleri oldu. Ancak ön plana çıkanları sizlere aktardık.

Kuşak farkı...

Genç Bakan’ın farklı bir özelliği de kuşağının da etkisiyle sosyal medyayı oldukça etkili olması. Hatta o kadar etkin kullanıyor ki; her anını paylaşan bakanın bir fotoğrafı geçtiğimiz haftalarda ülke gündemine bile oturmuştu. Fotoğrafından denizde bulunduğu anlaşılan Mehl, can yeleği giymediği için eleştirilmişti. Neyse ki olay Norveç sınırları içerisinde olmadığı için eleştiriler fazla uzamadan konu kapandı. Sonuç olarak böyle genç bir ismin dünya siyasetindeki başarısı sonraki kuşaklar için de insanlara umut oluyor…


Yorum Yazın