Mumcular Barajı kuraklık alarmı veriyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mumcular Barajı kuraklık alarmı veriyor!
Abone ol
Türkiye’nin ve dünyanın gözde şehri Bodrum’un su ihtiyacına yanıt veren Mumcular Barajı kırmızı alarm veriyor. Barajda su seviyesi yüzde 10 düzeyinin altına düştü. Suyun Geyik Barajı’ndan sağlandığı ifade edildi.

Ülkemizin ve dünyanın gözde turizm şehirlerinden Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı’nda su seviyesi yüzde 10’un altına düştü. Su Geyik Barajı’ndan sağlanıyor.

Eski kara yolu göründü

Muğla Bodrum’a yaklaşık olarak 13 milyon metreküp su tutma kapasitesi bulunan Mumcular Barajı’nın su seviyesinin düştüğü görüldü.

Bunun akabinde 1955 senesinde yapılan ve dönemin kiremit ihtiyacını karşıladığı görülen fabrikanın kalıntılarıyla eski kara yolu gün yüzüne çıktı.

Kalıntılar bölgedeki yöre halkı ile tatilcilerin de ilgisini çekti. Alanı ziyaretçiler de fotoğraflamayı ihmal etmedi.

MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Tekkaya, büyük bir kısmı kuruyan baraj alanında gazetecilere yapmış olduğu açıklamada, iklim değişikliğini en acı şekliyle gördüklerini ifade etti.

Yüzde 10 seviyesinin altına indi

Barajın su seviyesinin yüzde 10 düzeyinin altına indiğini söyleyen Tekkaya, eski kara yolunun da tekrar gün yüzüne çıktığını söyledi.

“150 bin kişinin su kaynağını yitirdik”

Sıkıntının yalnızca Bodrum’da değil ülke genelinde yaşandığını söyleyen Tekkaya, “Bodrum genelinde 36 adet kuyumuz su kesmiş vaziyette. Şu anda yaklaşık 150 bin kişinin su kaynağını kaybetmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.

“Herkesin hayatında bazı şeyleri değiştirmesi gerek”

Tekkaya alternatif su kaynakları için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Muğla’da toplamda 168 adet kuyunun su kestiğini görmüş vaziyetteyiz. Bundan sonraki zamanda artık iklim değişikliğinin bir parçası olduğunu görmemiz, yaşamımızı buna göre değiştirmemiz ve geliştirmemiz gerekli. Ülke genelinde toplamda 54 milyar metreküplük su tüketimi var. Bu suyun yalnızca 7 milyar metreküpü içme suyu kısmında kullanılıyor. Kalan 40 milyar metreküp kısım tarımsal sulama, 7 milyarlık kısım ise endüstride kullanılıyor. 54 milyar metreküplük suyun verimli ve etkin bir şekilde kullanılması için herkesin yaşamında kimi şeyleri değiştirmesi gerekli.

Su ihtiyacı Geyik Barajı’ndan sağlanıyor

Tekkaya, şu anda Bodrum’a Mumcular’dan su alamadıklarını, ihtiyacın Milas’ta bulunan Geyik Barajı’ndan sağlandığını söyledi.
 


Yorum Yazın