"Cezaevleri, Yargıya ilişkin sorunlar ve 170’in üzerinde kanun teklifi"

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun 28. döneme bıraktıkları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun 28. döneme bıraktıkları
Abone ol
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 27. Yasama dönemini, 12 Nisan 2023 tarihi itibarıyla 10 bin 403’ü Cezaevleri, 2bin 880’i Yargıya İlişkin Sorunlar olmak üzere toplam 13 bin 686 başvuru ile kapattı. Muhalefetin ağırlıklı olarak verdiği çeşitli konulardaki 170’in üzerindeki kanun teklifi de komisyon kapısından içeri giremedi.

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı, İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Kadınların Yürüttükleri Mesleğin İcrası Kapsamındaki Kılık ve Kıyafeti Giymek Dışında Herhangi Bir Zorlamaya Tabi Tutulmaması Hakkında Kanun Teklifi”, CHP’li Komisyon üyesi ve Şanlıurfa adayı Mahmut Tanal’ın, Menzil Tarikatı’na ait Buhara Evleri’nde tutulan deprem mağduru bin 100 çocuğun durumuna ilişkin gerekli çalışmanın yapılmasını ilişkin başvurusu da yeni döneme havale edilmiş oldu. Bir yasama dönemi içerisinde sonuçlandırılamayan kanun teklifleri, dönem sonunda hükümsüz (kadük) sayılıyor. Hükümsüz kalan kanun teklifleri bir sonraki yasama döneminde milletvekilleri tarafından yenilenebiliyor.

Hülya Özmen

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 27. Yasama dönemini, 12 Nisan 2023 tarihi itibarıyla 10 bin 403’ü Cezaevleri, 2 bin 880’i Yargıya İlişkin Sorunlar olmak üzere toplam 17.035 başvuru ile kapattı. Bu başvurulardan 13 bin 100 adedine işlem yapıldı. Bekleyen başvuru sayısı ise 250. Komisyonca işleme alınan başvuruların konularına göre dağılımı şöyle: Cezaevleri Sorunları: 10.403. Yargıya İlişkin Sorunlar:        2.880. Yasal Düzenleme Talebi: 784. Yerinde İnceleme Talebi: 523. Kolluk Uygulamaları:314. Memur Sorunları:170. Yardım Talebi:194. İşçi Sorunları: 129. Üniversite ve YÖK Sorunları:79. Engelli Sorunları 56. Komisyonun Girişimde Bulunması Talebi:45. Yabancıların Sorunları: 45. Gayrimenkul Sorunları: 39. Terör Kaynaklı Sorunlar: 31. Güvenlik Soruşturması Kaynaklı Sorunlar: 32. Askerlikle İlgili Sorunlar: 22. Kayıp Vakaları: 23. Memuriyet Sınavı Sorunları:15.AİHM Başvuru Yardım Talebi: 1. Diğer Sorunlar: 1250.  

Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü teklifi

27. yasama döneminde muhalefetin ağırlıkta olduğu esas ya da tali komisyon olarak belirlenen çeşitli  konulardaki 170’in üzerindeki kanun teklifi de  yeni yasama dönemine havale edilmiş oldu. Bunlar arasında tali komisyon olarak belirlenen CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı, İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Kadınların Yürüttükleri Mesleğin İcrası Kapsamındaki Kılık ve Kıyafeti Giymek Dışında Herhangi Bir Zorlamaya Tabi Tutulmaması Hakkında Kanun Teklifi”, İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın,  ‘Cemevlerine İbadethane Statüsü Kazandırmak Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’, Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit'in, ‘Çocuk Bakanlığının Kurulması ile Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi’, İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu'nun, ‘Sivas İl Merkezindeki Madımak Otelinin Madımak Utanç Müzesi Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ , Mersin  Milletvekili Rıdvan Turan ve 5 arkadaşının, ‘Köylüler ve Kırsalda Çalışanların Haklarının Düzenlenmesi ve Tatbiki Hakkında Kanun teklifi’ de bulunuyor. Bir yasama dönemi içerisinde sonuçlandırılamayan kanun teklifleri, dönem sonunda hükümsüz (kadük) sayılıyor. Hükümsüz kalan kanun teklifleri bir sonraki yasama döneminde milletvekilleri tarafından yenilenebiliyor.

CHP’li Komisyon üyesi ve Şanlıurfa adayı Mahmut Tanal’ın, Menzil Tarikatı’na ait Buhara Evleri’nde tutulan deprem mağduru bin 100 çocuğun durumuna ilişkin gerekli çalışmanın yapılmasını ilişkin başvurusu da yeni döneme havale edilmiş oldu


Yorum Yazın