Manisalının su sayacı sorunu kent sınırını aştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Manisalının su sayacı sorunu kent sınırını aştı
Abone ol
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç: Manisa Belediyesinin su sayaçlarıyla yaptığı uygulamadan çok sayıda şikâyet gelmiştir.

Hülya Özmen- Muhalif Ankara

31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde muhalefet partilerinin Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının seçilmeleri halinde Manisalıya çözecekleri vaadinde bulundukları pahalı su ve kartlı su sayacı uygulamasına ilişkin konu kentin sorunu olmaktan çıktı. Kamubaşdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nu sunduğu Meclis Karma Komisyonu’nun 8 Şubat 2024 Perşembe günkü toplantısında Manisa’nın diğer illere göre istisnai durumu vurgusuyla, “Manisa Belediyesinin su sayaçlarıyla ilgili yaptığı uygulamadan dolayı çok sayıda şikâyet gelmiştir. Onun için Manisa’dan diğer illere göre nüfus oranının üzerinde bir başvuru aldık” dedi. Manisa’da halen  Büyükşehir Belediye Başkanı ve MHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cengiz Ergün,  Cumhur  ittifakı oylarıyla 3 dönemdir görev yapıyor.

31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için geri sayıma geçilirken Kamu Denetçiliği Kurumunun 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nu sunduğu Meclis Karma Komisyonu’nun 8 Şubat 2024 günkü toplantısında Manisa ayrıntısı gözlerden kaçmadı. AK Partili, CHP, İYİ ve DEM Partili üyelerin hazır bulunduğu toplantıda, Kamubaşdenetçisi Şeref Malkoç, faaliyet raporuna ilişkin yaptığı sunumda,  şikayet başvurularına ilişkin Manisa’nın diğer illere göre istisnai durumuna vurgu yaparak, “Manisa Belediyesinin su sayaçlarıyla ilgili yaptığı uygulamadan dolayı çok sayıda şikâyet gelmiştir. Onun için Manisa’dan diğer illere göre, nüfus oranının üzerinde bir başvuru aldık” açıklaması yaptı. Malkoç’un bu sunumuyla su yüzüne çıkan ve Meclis’e de taşınan su sayaçları sorunu Manisa’nın dışına çıkmış oldu. 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde muhalefet partilerinin Büyükşehir Belediye Başkan  adayları seçilmeleri halinde Manisalıya pahalı su ve kartlı su sayacı uygulamasına son verecekleri vaatleri meydanları dolduruyor.  Bu arada, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı ve MHP Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cengiz Ergün, Cumhur ittifakı oylarıyla 3 dönemdir görev yapıyor.

TBMM, Dilekçe Komisyonu İle İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon da, Kamu Denetçiliği Kurumu 2023 Yılı Yıllık Raporu’na ilişkin görüşme yapıldı. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un sunumundan bazı bölümler şöyle:

 MANİSALININ SU SAYAÇLARI ŞİKAYETİ

KAMU BAŞDENETÇİSİ ŞEREF MALKOÇ –Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2023 Yılı Faaliyet Raporu’muz 756 sayfa olarak hazırlanmış ve süresi içerisinde Başkanlığa sunulmuştur. Müsaadenizle, detaya girmeden, raporla ilgili birkaç hususu ifade etmek istiyorum. 2023 yılında Kamu Denetçiliği Kurumuna 19.317 yazılı başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 19.289’u karara bağlanmıştır. Yazılı başvuruların yanı sıra 204 bin 301 kişi -tekrar ifade etmek istiyorum 204 bin 301 kişi- Kurumumuza gelerek veya maille veya telefonla veya diğer yollardan bizden yardım ve destek istemiştir. Biz de kendilerine elimizden geldiği kadar yol gösterdik, hukuki destekte bulunduk.

2023 yılında başvurulara baktığımızda, en çok şikâyet başvurusu yüzde 25,86’yla kamu personelinden gelmektedir. Türkiye’de 5 milyon civarında kamu personeli olduğu düşünüldüğünde bu oranı değerlendirmek daha kolay olur. 2’nci sıradaki başvuru adalet, savunma, güvenlikten gelmektedir. Bunun oranı da 17,59’dur. 3’üncü sıradaki şikâyetçiler 13,2’yle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gelmektedir. Mahallî idareler 4’üncü sırada, gelen şikâyetlerin yüzde 8’ini teşkil etmektedir. En çok şikâyet yapılan idarelere baktığımızda 14,38’le Adalet Bakanlığı; 11,77’yle mahallî idareler -yani yüzdelerini ifade ediyorum- 9,82’yle Millî Eğitim Bakanlığı, yine yüzde 8,47’yle Çalışma Bakanlığı gelmektedir. Başvuruların bölgelere göre dağılımına baktığımızda nüfusla doğru orantılı olduğunu görmekteyiz. Marmara Bölgesi, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz; bunlardaki başvurular bu sırayı takip ediyor. Nüfus oranı da bu şekilde. İllere baktığımızda, Manisa ili hariç diğer illerde yine nüfusla doğrudan orantılıdır. İstanbul, Ankara, 3’üncü sırada Manisa var -Manisa’nın istisnai bir durumu var- İzmir, Adana ve Bursa. Manisa Belediyesinin su sayaçlarıyla ilgili yaptığı uygulamadan dolayı çok sayıda şikâyet gelmiştir. Onun için Manisa’dan diğer illere göre nüfus oranının üzerinde bir başvuru aldık.


Yorum Yazın